Jag är ett frukostgeni!
Det här med att november hittills bjudit min stad på ynka tre soltimmar är anmärkningsvärt på många vis, för att inte tala om snålt. Det är då jag måste påminna mig om att 1) tisdagslyx är ett för fint och bra ord för att glömmas bort, 2) jag har en bärskatt i frysen. Bär som rymmer tillräckligt många soltimmar för att det gråa mörkret inte ska kunna slå omkull mig. Det här årsvarvet ska jag inte vänta till maj och då hetsäta bären för att få plats med nya. Nej, i år ska jag plocka fram bären dom dagar bären behövs som allra mest. Idag är en av dom dagarna och med anledning av det lagade vi den här frukostdrömmen i P4 Morgon Uppland tidigare imorse.
Yoghurt varvad med havtornssås och rårörda svarta vinbär,
toppad med snabbrostad müsli
225 g frysta havtorn
1,5 dl frysta svarta vinbär
2-3 msk socker
0,5 msk potatismjöl
5 dl tjockyoghurt (turkisk, grekisk el liknande)
müslimaterial: havregryn, kokoschips, solroskärnor
Lägg havtornen i en kastrull tillsammans med ett par matskedar vatten och låt koka upp tills bären tinar och lite till. Häll över i en finmaskig sil och pressa igenom vätskan (blir ungefär 1,5-2 dl). Häll tillbaka havtornssaften i kastrullen och tillsätt 2 msk socker och rör ordentligt. Tag kastrullen av plattan. Rör ut potatismjöl i ett glas med ett par matskedar kallt vatten, tillsätt försiktigt under omrörning i kastrullen. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör tills första första kokbubblan visar sig. Havtornssåsen är då klar, ställ åt sidan och låt svalna.
Rårör svarta vinbär i en skål tillsammans med ung 2 tsk socker. Rör tills sockret var sig syns eller knastrar i munnen, det tar en stund.
Snabbrosta müsli genom att i torr panna på hög värme tillsätta en näve vardera av havregryn, kokoschips och solroskärnor (eller liknande). Rosta tills müslin börjar få färg, passa noga så att det inte bränns. Rör om ibland. Plocka ihop raketen genom att varva yoghurt och havtornssås i 3-4 glas. Toppa med rårörda vinbär och müsli.
Publicerad i frukost, havtorn, P4 Morgon Uppland, svarta vinbär | Kommentarer (6) Skriv ut inläggEfterlysning
Hej lilla kombuchabebis därute. Vill du flytta hem till mig?
Publicerad i efterlysning, kombucha | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggDet doftar rosenkvitten i mitt hem
I helgen ringde det på dörren och utanför stod en främmande människa med en kasse rosenkvitten i sin famn. Tänk om han visste att kvitten är en av mina bästa frukter? Kanske för att den är svår att få tag på, eller för att jag ännu inte slutat fascineras över det faktum att det händer något magiskt i kastrullen när man kokar marmelad. Marmeladen är gul i två timmar, men när man lyfter på kastrullocket någon gång timme tre så är den plötsligt vinröd. Vad kan det finnas för förklaring om inte ett uns trolleri? Men jag sa inget om trolleri till kvittenmannen, utan jag frågade honom vad han hade gjort med frukten om han varit jag. Kvittensirap sa han, och då gjorde jag ju det.
Rosenkvittensirap
Skölj frukten. Halvera och gröp ur kärnorna med en tesked. Skiva i centimetertjocka skivor. Varva socker och skivad rosenkvitten i en väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt stå några dagar i rumstemperatur (i sann granskottssirapsanda). Häll över den flytande vätskan i en kastrull och låt koka ihop något på svag värme för tjockare konsistens. Servera till pannkakor eller vaniljglass.
Fler kvittenrecept
Kvittenmarmelad med kardemumma
Bakom kulisserna
Och framför
Dom gröna tomaterna
Årets tomatodling är egentligen inget att skryta om. Sammanfattningsvis kan man säga att aldrig har väl så många tomatplantor resulterat i så få röda tomater. Men gröna tomater är ju också tomater och inlagda är dom förvisso knappt längre tomater, dock lika delar goda som rätt kul.
Inlagda gröna tomater
500 g små gröna tomater
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
3/4 dl vitvinsvinäger
1 kanelstång
1 bit (4-5 cm) skivad färsk ingefära
1 lagerblad
4-5 st kryddnejlikor
några vit- eller svartpepparkorn
2-3 skalade vitlöksklyftor
Koka upp vatten, skär ett kryss i toppen på varje tomat och lägg tomaterna i vattnet. Koka några minuter eller tills skalet börjar lossna. Häll av vattnet och skala tomaterna. Låt dom små tomaterna vara hela och dela ev större tomater i kvartar. Koka upp lagen (socker, vatten och vinäger), tillsätt tomater och kryddor. Låt sjuda 8-10 min. Lyft över tomaterna i väl rengjord glasburk med lock (diska och torka torr i ugn på 100 grader), häll över lag och kryddor. Förvara svalt.
Publicerad i gröna tomater | Kommentarer (4) Skriv ut inläggPsst!
Om sex veckor idag är det första advent, ni vet väl vad det innebär va?
Publicerad i glögg | Kommentarer (7) Skriv ut inläggHello fredagspizza!
Ikväll penslade jag olivolja på pizzadegen, varvade tunt hyvlade rödbetor och päron som lager 1 och toppade med smulad getost och en näve valnötter. Allra överst ett ringlat honungshjärta. Jo, utom tävlan veckans bästa matdrag i det röda köket, det här är en vinnare.
Publicerad i getost, päron, pickipicki, pizza, rödbetor | Kommentarer (13) Skriv ut inläggSkotska friterade ägg
Idag röstar Skottland om självständighet och jag tror bestämt att det är med anledning av det som morgongänget i P4 Uppland önskat sig friterade ägg till frukost nu klockan halv åtta. Skotska friterade ägg, man tror ju nästan att det är ett aprilskämt i september. Först fick jag fråga internet om det verkligen var sant och sen kände jag mig tvungen att testa huruvida det gick att äta. Det gjorde det ju och alla fem runt bordet var överens om att det var förvånande gott. Och mäktigt och tokigt och ja, mäktigt igen. Men nu vet vi åtminstone att dom finns på riktigt och om exakt elva minuter så gör vi det igen. Starta radion och lyssna vetja.
Skotska friterade ägg
6 ägg
400 g fläskfärs
1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
1 knapp tsk torkad timjan
(glutenfritt) ströbröd
olja att fritera i
Lägg ner fem av äggen i en kastrull med vatten och koka 10 min. Lägg äggen i kallt vatten. Rör ihop färs med kryddor. Dela färsen i fem lika stora delar. Skala äggen när dom svalnat och klä in med köttfärs till en boll. Vispa upp den sjätte ägget med en gaffel och rulla färsbollarna i ägg och därefter i ströbröd. Fritera ca 6 min i fritös (180 grader).
Publicerad i ägg, P4 Morgon Uppland, Skottland | Kommentarer (4) Skriv ut inläggSjätte gången gillt
Hade jag varit en så långsint person som folk säger, så hade jag gett upp det här ketchupprojektet för länge sedan. Första koket knyckte grannens hantverkare strömmen halvvägs in i färdig ketchup. Andra koket fick ställas in, då tog samma hantverkare samma ström innan jag ens hunnit starta plattan. Tredje gången gillt darrade jag redan innan jag skulle börja och missade att halvera sockermängden trots att jag körde halv sats på resten. Fjärde gången smakade den lite, lite för mycket ättika och femte gången blev den till slut riktigt god. För att fira att jag inte gav upp kokar vi därför ketchup i P4 Uppland om en liten stund. Sjätte gången gillt och ingen vet vad som kan hända.
Hemgjord tomatketchup
1 kg färska tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
3 msk ättikssprit (12%)
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 lagerblad
lite salt och svartpeppar
Skär ett kryss i tomaterna och lägg dom i en kastrull med kokande vatten. Låt koka 1 min och häll därefter av vattnet. När tomaterna svalnat, drag av skalet och dela dom i kvartar. Pilla ut kärnorna, men låt innerväggarna vara kvar. Under tiden, fräs grovhackad gul lök och vitlök mjuk på låg värme i olja i en annan kastrull. När löken är mjuk utan att ha fått färg, tillsätt tomaterna samt ättikssprit, socker och låt koka upp. Koka på medelhög till hög värme i 20-25 min, lägg i lagerbladet efter halva tiden. Plocka upp lagerbladet och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera kall.
Coleslaw med rödkål, morot och äpple
Hyvla en bit rödkål med osthyvel, ca 1,5 dl. Hyvla en stor morot med osthyvel, liksom ett litet svenskt äpple med skal. Blanda tillsammans med 2 msk majonnäs och 2 msk gräddfil. Smaka av med salt och svartpeppar.