Bondbönor

den 7 augusti 2007, kl 20:06

Idag premiäråt jag bondbönor för i år. Eller rättare sagt, jag åt bondbönor för första gången på riktigt länge. Bondbönsvällingen jag fick som barn har avskräckt mig, fram tills idag.
Mjukstartade med att äta bönorna lite vid sidan om kantarell- och skinkpajen jag åt till middag. Kokade bönorna i saltat vatten och strödde lite flingsalt över när jag åt. Dom fick helt klart godkänt!
Så till den grad att jag lockas av att laga någon mer bondbönsrätt. Jag tror bestämt att det lutar åt den här, som en av mina matbloggsidoler höjt till skyarna. Någon som har något annat bondbönstips?

Det blir med andra ord en tur tillbaks till trädgårdslandet för en lite större skörd. Om farfar delar med sig vill säga, det finns få maträtter som får honom så lyrisk som bondbönsvälling. Tror dock att det dröjer några år till innan jag kommit så långt att det är dags att smaka just den igen.

Skriv ut inlägg

3 kommentarer till “Bondbönor”

 1. Viktoria Schiöler kl 09:48, den 8 augusti 2007

  Det känns ovant att bli kallad idol (men jag blir grymt smickrad)!

  Ja, vi gillade Görans bondbönssoppa väldigt mycket – hoppas ni gör det också!

 2. Petra kl 10:21, den 15 oktober 2008

  Du som verkar ha koll på bondbönor. Hur är det med torkade skalade bondbönor – hur länge ska de kokas och ligga i vatten?

 3. tina kl 11:33, den 15 oktober 2008

  Jag använder bondbönor framförallt på sommaren och dom som inte går åt förvällsoch fryses in. Torkade bönor har jag pinsamt dålig koll på, men om jag skulle gissa lite så skulle jag prova med blötläggning över natten och sen koka tills de är mjuka. Koktiden beror på hur små eller stora bönorna är, 30 minuter kanske? Prova dig fram. Skulle även tro att om man köper torkade oskalade bondbönor är skalet tjockare och lite segt och att bönorna nog vinner på att skalas. Men prova vetja och lär mig sen hur man bäst gör! :)

  Bondbönor är för övrigt väldigt gott i chili con carne.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen