- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Bondbönor

Posted By tina On 7 augusti 2007 @ 20:06 In bondbönor | 3 Comments

Idag premiäråt jag bondbönor för i år. Eller rättare sagt, jag åt bondbönor för första gången på riktigt länge. Bondbönsvällingen jag fick som barn har avskräckt mig, fram tills idag.
Mjukstartade med att äta bönorna lite vid sidan om kantarell- och skinkpajen jag åt till middag. Kokade bönorna i saltat vatten och strödde lite flingsalt över när jag åt. Dom fick helt klart godkänt!
Så till den grad att jag lockas av att laga någon mer bondbönsrätt. Jag tror bestämt att det lutar åt den här [1], som en [2] av mina matbloggsidoler höjt till skyarna. Någon som har något annat bondbönstips?

Det blir med andra ord en tur tillbaks till trädgårdslandet för en lite större skörd. Om farfar delar med sig vill säga, det finns få maträtter som får honom så lyrisk som bondbönsvälling. Tror dock att det dröjer några år till innan jag kommit så långt att det är dags att smaka just den igen.

[3]


3 Comments (Open | Close)

3 Comments To "Bondbönor"

#1 Comment By Viktoria Schiöler On 8 augusti 2007 @ 09:48

Det känns ovant att bli kallad idol (men jag blir grymt smickrad)!

Ja, vi gillade Görans bondbönssoppa väldigt mycket – hoppas ni gör det också!

#2 Comment By Petra On 15 oktober 2008 @ 10:21

Du som verkar ha koll på bondbönor. Hur är det med torkade skalade bondbönor – hur länge ska de kokas och ligga i vatten?

#3 Comment By tina On 15 oktober 2008 @ 11:33

Jag använder bondbönor framförallt på sommaren och dom som inte går åt förvällsoch fryses in. Torkade bönor har jag pinsamt dålig koll på, men om jag skulle gissa lite så skulle jag prova med blötläggning över natten och sen koka tills de är mjuka. Koktiden beror på hur små eller stora bönorna är, 30 minuter kanske? Prova dig fram. Skulle även tro att om man köper torkade oskalade bondbönor är skalet tjockare och lite segt och att bönorna nog vinner på att skalas. Men prova vetja och lär mig sen hur man bäst gör! :)

Bondbönor är för övrigt väldigt gott i chili con carne.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2007/08/bondbonor/

URLs in this post:

[1] den här: http://tabberaset.blogspot.com/2007/01/vlling-plling-soppa.html

[2] en: http://kardemums.blogspot.com/

[3] Image: http://bp1.blogger.com/_DZnjpoFUx44/RrjJXGxbg1I/AAAAAAAAACM/zuwvtvHb6sU/s1600-h/PICT8900.JPG

Copyright © 2008-2009 pickipicki