Karelsk pirog – karjalan pirakka

den 27 oktober 2007, kl 12:52

Idag lördags vårdade jag mitt finska ursprung och bakade för andra gången i mitt liv karelska piroger. Det här är inget man slänger ihop i en handvändning utan är inget mindre än ett hantverk. Och hur jag än försöker få pirogerna att se ut sådär som de ska, så blir de sneda och vinda. Men ändå så goda. Det här är en tradition jag kommer hålla liv i.

Karelska piroger
Skalet:
5 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör

Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Låt riset koka i vattnet tills vattnet kokat in, tillsätt mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.

Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter. Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat.

Servera pirogerna med äggsmör:

Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk bregott eller smör
200 gram keso

Finhacka kokta kalla ägg, blanda med keso och rumsvarmt smör. Äggsmöret är godast kallt.



Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Karelsk pirog – karjalan pirakka”

  1. lumumma kl 09:42, den 30 oktober 2007

    Detta verkar spännande. Äggsmör – vilken bra idé!

  2. Påskmiddag | pickipicki kl 09:46, den 21 mars 2008

    [...] slag Ägghalvor med romröra Karelska piroger med äggsmör Har visats upp på Pickipicki förut, minns ni? Lite pyssligt men roligt att göra. Hurtbulle Samma hederliga hurtbulle som vanligt, du är ett [...]

  3. Mormors rieska | pickipicki kl 21:12, den 27 augusti 2008

    [...] Koka upp mjölken tillsammans med grötris och hirs. Tillsätt saltet och låt småputtra under lock tills grötkonsistens fås, ungefär 30-40 minuter. Rör ner smör och ägg. Häll ut smeten på en plåt (lite högre kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 30 minuter eller tills rieskan fått fin färg. Rieska är som allra godast ljummen eller när den fått svalna. Serveras tillsammans med äggsmör. [...]

  4. Ayla kl 11:34, den 29 augusti 2008

    hej! hittade ditt recept på Äggsmör och har lagt upp det på min blogg, hoppas att det var ok. länkar naturligtvis hit till dig :) är så glad att jag hittade det receptet, ska testa det så fort jag kommit iväg till butiken och köpt keso :)

  5. Efwa kl 15:33, den 3 september 2008

    Vad gott det ser ut. Pirakka har jag ätit och det är gott. Äggsmör ska jag genast göra när jag kommer hem. Längtar tills jag får smaka det.

  6. tina kl 21:38, den 3 september 2008

    Äggsmör är gott, på karelska piroger och lika gott på rieska;
    http://www.pickipicki.se/2008/08/mormors-rieska/
    Hoppas att det faller dig i smaken!

  7. Efwa kl 08:07, den 4 september 2008

    Klart du kan sticka om du bara försöker. Det är verkligen kul och förhoppningsvis blir det något man kan använda också. Börja med en halsduk eller något annat litet så kan du lära dig!

    Du borde fylla i artikeln om äggsmör på wikipedia!
    //Efwa

  8. Hurra för Finland! | pickipicki kl 22:06, den 6 december 2008

    [...] Finlands självständighetsdag! Vill man fira med lite finsk mat så föreslår jag morotslåda, karelska piroger och kanske lite gnisselost till efterrätt. Är man modig så varför inte titta in i saluhallen [...]

  9. Marjo kl 10:02, den 22 september 2009

    Kanske skulle ge mig på och försöka göra karelska piroger. Bara älskar dom med äggsmör!
    Har hört att det är ett ett jättejobb att göra dom, men kunde ju testa en gång i alla fall.

  10. tina kl 10:24, den 23 september 2009

    Ja! Klart du ska göra piroger. Om man inte är så kinkig med utseendet så är det faktiskt inte så svårt att göra piroger som alla säger, jag lovar!

  11. Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki kl 13:35, den 25 oktober 2009

    [...] svamp Tor Trattkantarellsoppa och zucchiniplättar Fre Middag med finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima [...]

  12. Nominerad till Matbloggspriset 2009 at pickipicki kl 11:11, den 31 oktober 2009

    [...] som bjuder alla er på brakfrukost för att fira. Förse er med vad ni vill vetja, det finns både karelska piroger med äggsmör, bröd med det ena och det andra på och såklart yoghurt med mammans finfina svartvinbärssylt. [...]

  13. Ett vykort från Helsingfors flygplats! | pickipicki kl 07:41, den 16 september 2011

    [...] lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter (ungefär såhär). Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur [...]

  14. Veckans länkkärlek v 50 : Matgeek kl 17:35, den 18 december 2011

    [...] mina släktingar föreslog att vi skulle ha med Karelska Piroger i år på julbordet. Jag skrev ut PickiPickis recept och satte i hans händer på ett par sekunder. Fick testa dem tidigare och det är sjukt [...]

  15. 10 snabba frågor till PickiPicki | Matgeek kl 11:34, den 19 juni 2012

    [...] Vi har träffats och bytt råmjölk mot bär, hon har fått mig att förstå tjusningen med karelska piroger med äggsmör (helt sjukt gott) och så bakade vi lite tillsammans med UNT inför [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen