- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En kock i mitt kök

Posted By tina On 18 januari 2008 @ 11:04 In en riktig kock,fänkål,sås | 7 Comments

Igår kväll bjöd vi in till tävling i vårt kök. Kristofer fick utmaningen att laga middag av det (lilla) som fanns att tillgå i kylskåp och skafferi. Om han fick höga poäng i kategorierna; smak på mat, upplägg på fat och trovärdighet som kock, var priset sista biten Sachertårta.

Hans tårtbit var mer än välförtjänt. Jag tror bestämt att det var såsen som fick oss på fall. Hade jag vetat hur god såsen skulle bli hade jag suttit bredvid spisen och antecknat hur han gjorde. Såhär i efterhand tror jag att han gjorde ungefär såhär:

Fänkålssås
en finhackad gul lök
smör
1 fänkål delad i mindre bitar
0,5 l(eller var det mer?) vatten
1 buljongtärning
creme fraiche
mjölk och mjöl till redning
salt, peppar

Fräs löken i smör. I med fänkålen. Tillsätt därefter vatten och buljongtärning. Låt koka ordentligt och en bra stund. Mixa till en slät sås. Vispa ner creme fraiche och red såsen med mjöl och mjölk. Salta, peppra.

En uppdaterad variant med exakta mått, hittar ni här [1].

Jag funderar på att provlaga såsen imorgon och servera den till lax och potatis som jag blev tipsad om. Blir den hälften så god som igår så är jag nöjd.

20080117_kocken_07.jpg [2]

Välkommen tillbaka kocken!


7 Comments (Open | Close)

7 Comments To "En kock i mitt kök"

#1 Comment By Lumumma On 18 januari 2008 @ 22:25

Så himla fint det är här! :)

#2 Comment By Viktoria Schiöler On 20 januari 2008 @ 18:56

Så otroligt fint du gjort! Och dina foton blir också så bra – jag blir avis.

#3 Pingback By Roligast ikväll | pickipicki On 24 februari 2008 @ 01:21

[...] med klyftpotatis och en väldigt god svampsås. Såsen tävlar nog i samma division som kockens fänkålssås, så jag ska återkomma med receptet. Och så en trevlig kladdkaka till [...]

#4 Comment By Millan On 26 februari 2008 @ 09:37

Det där låter riktigt spännande. Är egentligen inte så förtjust i fänkål, men som smaksättare i en sås kan det kanske fungera :)

#5 Pingback By Lax med fänkålssås | pickipicki On 18 mars 2008 @ 13:29

[...] gjorde som kocken tipsade, provade hans goda fänkålssås till lax och potatis. Det blev väldigt gott. Häromdagen åt vi såsen till lax och ris, gott det [...]

#6 Pingback By Favoritkocken är tillbaka på pickipicki at pickipicki On 27 mars 2009 @ 07:56

[...] Han gjorde det igen, världens bäste kock. Ställde sig i vårat kök och trollade fram en fantastiskt god middag, en finfin superlasagne med lax och skaldjur. Carl och jag höll oss på vår kant, skalade morötter, räkor och skötte disken. När jag skulle till att slänga räkskalen i soporna ropade han: Stop, det där blir en god räksoppa imorgon! Bevisa det, svarade jag och en stund senare stod den godaste förrättssoppan av dom alla på bordet. Han har dock en svaghet, när det kommer till att (vilja) minnas hur han gjort så ser han mest frågande ut. Recepten nedan är alltså Carls och min gemensamma efterhandskonstruktion. Se det som inspiration. Det må hända att kocken skrattar när han läser recepten, men det bjuder jag på. [...]

#7 Pingback By En annorlunda veckomatsedel i juletider at pickipicki On 20 december 2009 @ 16:45

[...] av julmatsresterna. Bästa förslagen tillagas och hamnar på picki. Veckomeny Mån Lax med fänkålssås Tis Raggmunk med lingon och fläsk Ons Morotssoppa med fetaost och timjan Tor Julmat (se julmat [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

URLs in this post:

[1] hittar ni här: http://www.pickipicki.se/2010/09/fankalssasen-som-det-pratas-om/

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/20080117_kocken_07.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki