- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nybakta kanelbullar

Posted By tina On 28 februari 2008 @ 21:48 In bakat,fika,kanelbulle | 6 Comments

Det var länge sen [1] vi bakade kanelbullar. Det har vi rått bot på ikväll.
Jag utgick från Arlas recept [2] på kanelbullar. De hade dock glömt att man ska ha lite lagom stötta kardemummakärnor i bulldegen, ju mer desto bättre. Kardeumma är det bästa jag vet. Dessutom hade de glömt att bullarna blir särskilt goda om lite vaniljsocker får göra fyllningen sällskap. Himla tur att jag kom ihåg!

Kanelbullar, 20 stycken
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
7½ dl vetemjöl

Fyllning:
smör
socker och vaniljsocker
kanel

1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjöl. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Knåda degen och kavla ut på mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över socker, vaniljsocker och pudra över kanel. Snåla inte med fyllning. Rulla ihop och dela i ungefär 20 bitar. Lätt på plåt med bakplåtspapper (eller i bullformar) med snittytan uppåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225-250 grader i 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

small_img_5184.jpg

small_img_5181.jpg

Förresten, om den utkavlade bulldegen tar upp all arbetsyta i köket, har man ett för litet kök eller för mycket kanelbullar då? Rätt svar belönas med en kanelbulle, nybakt.


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Nybakta kanelbullar"

#1 Comment By frida On 29 februari 2008 @ 07:12

För litet kök! Det är väl inte fysiskt möjligt att ha för många kanelbullar?

#2 Comment By tina On 29 februari 2008 @ 07:23

jag tror att du har alldeles rätt faktiskt. en kanelbulle till dig! till frukost, inte illa :)

#3 Comment By Lumumma On 1 mars 2008 @ 08:39

Håller med. Kardemumma är det bästa som finns. Och bullar. Finns nog inget som slår det faktiskt. :)

#4 Comment By frida On 1 mars 2008 @ 08:46

tina: gött! Kvistar du över med den eller?

#5 Pingback By Kanelbulletävling | pickipicki On 4 oktober 2008 @ 23:23

[...] har vi haft bulltävling med Johanna och Robin. Vi tilldelades varsin bulldeg och sen plockade vi fram allt ur skåpen som hade potential som bullfyllning (torkade blåbär, [...]

#6 Pingback By Pickipicki goes virkblogg | pickipicki On 1 juli 2011 @ 09:43

[...] inlägg Kanelbullar Annorlunda kanelbullar Nygräddade kanelbullar? En skiva formfranska med prickig korv och gurka [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/02/nybakta-kanelbullar/

URLs in this post:

[1] länge sen: http://www.pickipicki.se/2007/10/kanelbullens-dag/

[2] Arlas recept: http://www5.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=18203

Copyright © 2008-2009 pickipicki