Rödbets- och linsbiffar, stark bulgur och en riktigt god aubergineröra

den 15 april 2008, kl 20:01

Somliga dagar blir det pannkaka av experimenterandet i köket (jag tänker inte nämna söndagens grönsaksgratäng som vi har ett fantastiskt vackert foto på, men som smakade ganska obehagligt). Andra dagar är jag riktigt mallig när jag ätit upp, för att det blev så gott. Idag är en sån dag. Alltihopa blev oväntat gott och det här vet jag att vi kommer att äta igen.

Rödbets- och linsbiffar, 3-4 portioner
3-4 rödbetor
2 morötter
2 dl torkade gröna linser (1/3 är till bulguren)
1 ägg
ett par matskedar mjöl
salt och svartpeppar

Koka linserna enligt anvisning på paketet, ungefär 20-30 min, i saltat vatten. Skala och riv rötbetor och morötter. Häll av linsvattnet. Blanda rivet med linser, mixa till en ganska slät smet. Rör i ägg och mjöl, smaka av med salt och peppar. Klicka ut biffarna i stekpannan och stek.

Kryddstark bulgur med gröna linser och persilja, 3-4 portioner
Koka två portioner bulgur enligt anvisningar på paketet. Häll av eventuellt vatten, rör kokta gröna linser (ungefär 1/3 av det som kokats till biffarna). Pressa i citronsaft och blanda i riktigt med chilikrydda eller annat starkt, det får gäna vara starkt! Rör ner persilja innan servering.

Aubergineröra, 4 port
2 aubergine
salt
raps- eller olivolja
1 dl yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
1 krm svartpeppar

Skiva auberignerna. Strö över salt och låt de dra i 20 min. Torka av vätskan och stek i olja ungefär 3 minuter på varje sida. Låt svalna. Mixa sedan och blanda i övriga ingredienser. Garnera med sesamfrön, persilja eller paprikapulver.
(Receptet på aubergineröra är från recepthäftet Arla köket nr 4/06)


Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Rödbets- och linsbiffar, stark bulgur och en riktigt god aubergineröra”

  1. frida kl 20:59, den 15 april 2008

    Åh, kan inte du komma och bli min hemmafru?

  2. tina kl 21:22, den 15 april 2008

    haha! skulle jag vara hemmafru hos dig tror jag att jag skulle steka pannkakor så att de flyger högt i luften (barn gillar mig aldrig så mycket som då, möjligen när pannkakorna far i backen) eller kanske baka pepparkakor på golvet som pippi. bara för att imponera på två små prinsessor.

  3. frida kl 19:44, den 16 april 2008

    Åh, de skulle bli grymt impade!

  4. Lumumma kl 20:21, den 16 april 2008

    Grönsakasbiffar är så himla gott – varför gör jag inte det mer? :)

  5. Viktoria Schiöler kl 14:59, den 17 april 2008

    Så gott det ser ut!

    Ibland funderar jag över misslyckandena, om man ska skriva om dem eller inte. Idag skulle jag t ex överraska med en indisk efterrätt (mjölkbullar) men ”degen” bara försvann mer och mer (man skulle tvätta bort citronsaften från ostmassan). Bollarna gick inte att koka i sockerlag och inte att steka i smör – de bara löstes upp. Till slut hällde jag rejält med Frangelico på (hasselnötslikör) och massor av nötter och la kletet i en liten skål och åt upp det. Rätt gott, men mycket disk och inget jag rekommenderar nån annan direkt.

  6. tina kl 18:51, den 17 april 2008

    Lumumma: soppa på torsdag och grönsaksbiffar på…tisdag?

    Viktoria: ja, ibland blir det verkligen inte vad man tänkte från början. då får man hålla god min och se ut som att man vet vad man håller på med åtminstone :)

  7. En ljummen höstsallad | pickipicki kl 22:45, den 6 oktober 2008

    [...] åt vi rödbets- och linsbiffar tillsammans med en rejäl höstsallad. Vill man att höstsalladen ska bli klar på ett ögonblick [...]

  8. ann-lou kl 19:26, den 27 januari 2010

    Nu har jag lagat den här rätten två gånger och det lär bli fler! Utsökt recept som vanligt! :)

  9. tina kl 23:05, den 28 januari 2010

    Ann-lou: Det är fantastiskt när någon lagar ett recept som hamnat långt bak i arkivet och sen påminner mig om det. Nu vet jag vad som hamnar på veckomatsedeln snart…

  10. Emma kl 13:24, den 4 mars 2010

    Hej,
    Detta var första receptet från din sida som jag lagade och jag måste tyvärr säga att jag blev besviken. Inte så mycket så resultatet men på att det var otroligt omständligt med flera olika saker som skulle mixas och stekas i olika omgångar. Hela köket var fullt av disk efteråt och biff-smeten blev så lös att den inte höll ihop – jag fick hälla i två extra ägg. Är det jag som behöver lära mig ett nytt sätt att laga mat? Vad är hemligheten? Jag ska försöka med andra recept och hoppas det går bättre för jag tycker bloggen är jättefin!

  11. tina kl 13:54, den 4 mars 2010

    Hej Emma!

    Vad tråkigt att du inte gillade maten. Jag är nog bortskämd med en sambo som diskar i samma fart som jag far fram med bunkar och redskap i köket. Att få till vegetariska biffar kan vara lite knepigt ibland, blir smeten för lös brukar jag blanda i lite mer mjöl.

    Tack för din kommentar, det känns bra att folk vågar skriva även när recepten/maten inte uppskattas.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen