- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Plättkalas

Posted By tina On 29 april 2008 @ 20:26 In kanske-i-picknickkorgen?,plättar,utflykt,vegetariskt | 10 Comments

Ikväll har vi ätit plättar i stora lass, zucchiniplättar och morots- och kesoplättar. Morotsvarianten lagade jag efter det här receptet [1]. Inspirationen till zucchiniplättarna kommer härifrån [2], min version är lagad utifrån vårat skafferis förusättningar, dill istället för mynta bland annat. Här är orginalreceptet [3].

Zucchiniplättar
en stor zucchini (ungefär 500 g)
1 liten gul lök
en rejäl knippe persilja
en knippe dill
2 dl vetemjöl
3 uppvispade ägg
en skvätt mjölk
salt och svartpeppar

Riv zucchini grovt på rivjärn, pressa ur vätska och lägg i en bunke. Blanda i lök som finhackats, klippt persilja och dill samt vetemjöl, ägg och mjölk. Salta och peppra och blanda smeten väl. Stek i lite olja, ett par minuter på varje sida.

Servera med fetaost och pressad lime.

Morots- och kesoplättar
4 morötter
500 g keso
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
vitpeppar

Riv morötter och blanda med resten av plättingredienserna. Stek i lite olja, krävdes lite längre tid att bli färdiggräddade än zucchiniplättarna.

Efter överläggning var vi överens om att zucchiniplättarna var snäppet godare. Eller så var det kanske dubbelt upp av plättar som var allra godast? Imorgon åker vi på utflykt med matsäckskorgen fylld av plättar, det känns väldigt bra.


10 Comments (Open | Close)

10 Comments To "Plättkalas"

#1 Comment By frida On 30 april 2008 @ 20:24

Åh, vad bra med lite inspriation till goda och nyttiga plättar. Mina tjejer älskar att äta själva, och plättar är ju suveränt när man bara är 11 månader!

#2 Comment By Viktoria Schiöler On 1 maj 2008 @ 10:09

Det är lite fusk med fetaosten bredvid zucchiniplättarna, tycker jag… Annars ser det fint ut!

Nu är du (äntligen) länkad till från min blogg, men det kanske du redan sett.

#3 Comment By ann-lou On 1 maj 2008 @ 12:34

Gott! Min mamma lagar ofta Nigellas zucchiniplättar med fetaost när hon ska bjuda på brunch. De blir alltid oerhört goda! Kul med en ny variant av Nigellas recept! Vad serverade du till dina plättar?

#4 Comment By tina On 1 maj 2008 @ 20:38

fusk? vad är det som är fusk? :)

igår åt vi keso och lingonsylt till, det var gott.

#5 Comment By Viktoria Schiöler On 2 maj 2008 @ 15:16

Oj-förlåt, jag menade inget illa! Dina plättar ser fantastiska ut. Jag tycker bara att det är så gott med fetaosten inuti, sältan.

#6 Comment By tina On 2 maj 2008 @ 16:29

Aha, du har fetaosten i plättarna! Det måste jag ha missat. Det låter faktiskt väldigt gott, det ska jag prova nästa gång. :)

#7 Comment By Viktoria Schiöler On 3 maj 2008 @ 18:30

Din pappa kanske skulle blogga om sin köttfärslimpa – den lät god!

#8 Comment By Johanna On 4 maj 2008 @ 19:46

Jag ser att ni inte har något recept med rabarber. Just nu och några veckor framåt finns därför ett extra erbjudande bara till Tina och Carl: Gratis rabarber från kolonilotten! Så kanske det dyker upp något spännade recept som jag kan härma sen…(?)

#9 Comment By tina On 4 maj 2008 @ 20:49

:D åh vad himla bra, särskilt som jag hittade ett spännande rabarberrecept i en tidning igår!

#10 Pingback By Vi slår till med en färgsprakande paella at pickipicki On 20 februari 2010 @ 10:24

[...] färgglada middagar En indisk kycklinggryta Färggranna plättar Skördemiddag Filed under färgglatt, kyckling, ris, räkor, saffran, spanskt | Comment (0) [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/

URLs in this post:

[1] receptet: http://hanneys.blogspot.com/2008/04/morotsplttar.html

[2] härifrån: http://kardemums.blogspot.com/2006/07/zucchiniplttar-med-feta.html

[3] orginalreceptet: http://fonster.blogspot.com/2006/05/zucchiniplttar.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki