- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Får det lov att vara lite midsommartårta?

Posted By tina On 24 juni 2008 @ 19:10 In choklad,jordgubbar,midsommar,tårta | 9 Comments

[1]

Midsommartårtan var lika god som den är vacker. Jag har sett att den (inte helt otippat) har funnits på mångas midsommarbord. För er som inte har provat så är den helt klart värd pysslet, jättegod är den. Receptet är från Buffé, nr 6 2008.

Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.  Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.


9 Comments (Open | Close)

9 Comments To "Får det lov att vara lite midsommartårta?"

#1 Comment By Anne On 25 juni 2008 @ 07:57

Den har jag också tänkte göra vid tillfälle ja! Fin!

#2 Comment By Hasse Carlsson On 25 juni 2008 @ 19:33

Oj,vilken tårta!
Underbar…

#3 Comment By tina On 25 juni 2008 @ 22:04

Ja visst är den fin. Ett bra tips för eventuella sommarkalas!

#4 Comment By KarinW On 1 juli 2008 @ 22:12

Jag gjorde också den där otroligt goda tårtan men jag använde frysta gubbar och det var ingen hit.LÖS MOUSSE!
Ha ha den blev god ändå

#5 Comment By tina On 1 juli 2008 @ 22:28

:)

#6 Comment By Gott och blandat On 7 juli 2008 @ 11:25

Vilken härlig tårta! den ser supergod ut! ;-)

#7 Pingback By När det vankas midsommar | pickipicki On 20 juni 2011 @ 14:02

[...] och annat fint sommarfika En midsommartårta Läsarnas tips på somriga tårtor för många Rabarbermuffins med mynta och mandel Jordgubbar [...]

#8 Comment By Vevvan On 23 juni 2011 @ 02:15

Jag undrar ”tina i rumstemepratur i 4 timmar innan servering” jag antar att det bara gäller om man haft den i frysen, om man haft den i kylen då, ska den ställas fram någonting innan servering då?

#9 Comment By tina On 23 juni 2011 @ 06:12

Vevvan: Ja precis, tinas om den stått i frysen. Annars räcker det att ställs fram en liten stund innan. Jag vill minnas att jag har hört (det var nog rätt många som åt den här Buffé-tårtan 2008) att den blev som bäst om den fick stå just i frysen! Hoppas du får en fin midsommar! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/06/midsommartartan/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/picki_img_66991.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki