Mormors rieska

den 27 augusti 2008, kl 21:11



På somrarna i Finland när jag var liten hände det ofta att mormor ställde en plåt nygräddad rieska och en skål äggsmör på verandan innan vi vaknat. Den bästa av frukostar! Hon har bestämt hävdat att hon inte har något recept utan gör lite som det faller in, antagligen är det sant. Därför har jag alltid blivit besviken när vi har försökt återskapa rieska hemma och det inte har smakat som mormors. Förra sommaren så tjatade jag till mig ett recept och ikväll gjorde vi rieska. Lyckan visste inga gränser när den smakade precis som mormors. Här är receptet på hur mina barndomssomrar smakar.

Mormors rieska
1½ liter mjölk
2 dl grötris
½ dl hirs
100 gram smör
2 tsk salt
2 ägg

Koka upp mjölken tillsammans med grötris och hirs. Tillsätt saltet och låt småputtra under lock tills grötkonsistens fås, ungefär 30-40 minuter. Rör ner smör och ägg. Häll ut smeten på en plåt (lite högre kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 30 minuter eller tills rieskan fått fin färg. Rieska är som allra godast ljummen eller när den fått svalna. Serveras tillsammans med äggsmör.

Gott till frukost, som mellanmål (och med en sked nykokt svartvinbärssylt är rieska nästan efterrätt).

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Mormors rieska”

  1. Lotta kl 09:18, den 29 augusti 2008

    Detta verkar vara riktigt spännande – och gott!

    En dag innnan jag fyller 30 ska jag banne mig pröva detta.

  2. Ayla kl 11:27, den 29 augusti 2008

    Detta såg sanslöst gott ut! Tror jag ska testa och laga och se om det är något barnen tycker om…. kanske redan i helgen :)

    vilken trevlig blogg du har här förresten, tittar nog in lite framöver igen :)

  3. Jessica kl 16:14, den 29 augusti 2008

    Hej,
    det är så kul att läsa om dina finska recept eftersom jag också har ett finskt ursprung och finska rätter som ligger mig varmt om hjärtat. Min finska mormor brukade göra rispiroger till frukost som vi åt med stekt ägg och saltgurka, mmm.

  4. Nässelblom & choklad kl 23:08, den 29 augusti 2008

    Vilket underbart minne att bära med sig. Låter onekligen som en mysig frukost. Det ska jag lägga på minnet och försöka komma ihåg att göra någon helfrukost. Mycket gott och väldigt snyggt här!

  5. KarinW kl 11:17, den 31 augusti 2008

    Det ser så gott ut, ska höra med min bästa vän(från Finland)om hon ätit det där.
    Titta in till mig har skickat en sak till dig!

  6. tina kl 18:13, den 31 augusti 2008

    Lotta: Men du har några år kvar till 30 va? :)

    Ayla: Välkommen hit!

    Jessica: Menar du såna här rispiroger tro?
    http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

    Nässelblom&choklad: Det är så roligt att du är tillbaka efter ett långt sommarlov!

    KarinW: Tack snälla!

  7. Jessica kl 16:00, den 2 september 2008

    Ja! Åh, det måste jag laga till nån dag! Tack för recept.

  8. eeva kl 09:19, den 13 september 2009

    Jag som är född på Österbotten har
    ordet rieska i betydelsen ojäst tunnbröd bakad på potatis och/eller kornmjöl.

    2 liter potatis
    halvliter vatten från potatiskoket
    1rkl salt
    400g kornmjöl

    skala koka potatis, mosa dem
    tillsätt vatten, blanda väl och låt svalna
    tillsätt mjölet
    forma tunna runda brödkakor och grädda dem GENAST i HETT ugn = i 300 grader ca 5 minuter

    hälsning
    eeva från tärna

  9. tina kl 22:05, den 13 september 2009

    Eeva: Vad spännande, jag ska prova ditt recept någon dag, tack för tipset!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen