- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Svartvinbärsgelé

Posted By tina On 14 augusti 2008 @ 12:05 In ge-bort-present,svarta vinbär,Ylöjärvi | 9 Comments

Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov [1] genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).

För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Först ett lager, därefter en bit tråd i en ögla, och avslutningsvis ytterligare ett lager paraffin. Tack vare tråden kan sedan paraffinet lätt dras bort när gelén ska ätas.


9 Comments (Open | Close)

9 Comments To "Svartvinbärsgelé"

#1 Comment By Annica On 14 augusti 2008 @ 20:36

Åh, svarta vinbär är SÅ gott! Lika gott som krusbär!

#2 Comment By KarinW On 14 augusti 2008 @ 23:18

Kanske jag borde göra gele’ också, bara det inte är för sent! Fina burkar såna vill jag också ha!

#3 Comment By Daniel On 17 augusti 2008 @ 16:37

Ser väldgit gott ut och det där håller bra också kan man ha i kylen och ta fram :-) ha det så bra mvh Daniel

#4 Comment By Anette On 17 oktober 2008 @ 12:11

Tack för recept. Det blev både gelé och saft av de svarta vinbären i frysen idag.

#5 Comment By tina On 17 oktober 2008 @ 12:47

Vad roligt att höra! :)

#6 Pingback By Ett skepp kommer lastat med en back bär at pickipicki On 6 augusti 2009 @ 09:13

[...] gjorde vi enligt samma recept som förra året, men förutom svartvinbärsgelé så provade vi att göra gelé på röda vinbär och blåbär. [...]

#7 Comment By gunilla närman On 14 juli 2013 @ 14:20

Undrar varför svart vinbärsgele sockrar sej ibland.
MVH Gunilla

#8 Comment By tina On 20 juli 2013 @ 17:48

Gunilla: Ledsen för ett sent svar, semesterresan kom emellan. Jag vet inte vad du använder för socker, men gelén kan sockra sig om man använder syltsocker. Jag har också hört att man inte ska röra så mycket under själva kokandet, utan endast skopa bort skum.

#9 Pingback By Fråga picki: vinbärsfrossa! | pickipicki On 30 juli 2013 @ 10:42

[...] recept som inte är saft eller gelé vetja! Vinbärsrecept på picki Koka vinbärssaft i saftmaja Svartvinbärsgelé Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen? Vinbärsspecial Fuskglögg på [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/08/svartvinbarsgele/

URLs in this post:

[1] geléprov: http://www.pickipicki.se/2010/08/vad-ar-det-dar-geleprovet-egentligen/

Copyright © 2008-2009 pickipicki