- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Kroppkakor med bacon och kantareller

Posted By tina On 19 oktober 2008 @ 10:19 In potatis | 5 Comments

[1]

Hur många här åt kroppkaka till middag i lördags? Jag gjorde det. Kroppkakor med bacon, kantareller och lök som fyllning, lite pilligt men roligt att göra (efter receptet [2] i senaste Buffé). Jag har inget att jämföra med eftersom jag överhuvudtaget aldrig ätit kroppkakor förut, men att kalla potatisbullarna [3] vi åt förra veckan för annorlunda potatisbullar känns plötsligt som en överdrift.

Kroppkakor
1½ kg potatis
3 dl potatismjöl
4 äggulor +2ägg
1 kruka hackad persilja (½ till fyllning, ½ till potatissmeten)
500 gram kantareller
1 paket bacon
1 gul lök
lite smör
salt och svartpeppar

Koka potatis och pressa den, låt svalna något. Blanda till en smet tillsammans med potatismjölet, ägg, äggulor och hälften av persiljan. Stek fyllningen (finhackad gul löl, bacon och kantareller) tillsammans med en klick smör, tillsätt persiljan och smaka av med svartpeppar. Dela poatissmeten i 24 lika stora bitar. Rulla bollar, platta till och fyll med fyllning, vik ihop och rulla till en boll. Koka bollarna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter tills de flyter upp. Stek eventuellt i lite smör eller servera dem som de är, tillsammans med lingonsylt.


5 Comments (Open | Close)

5 Comments To "Kroppkakor med bacon och kantareller"

#1 Comment By Sanna On 19 oktober 2008 @ 10:41

Jag har heller aldrig ätit kroppkakor men man kanske borde testa. Undra bara om min andra hälft tar emot det förslaget med ett leende eller en suck?

Dock har min mormor sagt att äppelkakan i senaste Buffé var riktigt god!

#2 Comment By Lumumma On 21 oktober 2008 @ 10:11

Men mums. När jag bodde i västerbotten fanns palt (att jämföra med kroppkakor) ofta på matsedeln. Där görs potatisbollarna av rå potatis, och blir mer grå. På Öland käkar vi kroppkakor. :P

#3 Comment By Cissy On 28 oktober 2008 @ 08:04

Jag tycker kroppkakor är jättegott! Hade aldrig smakat det innan jag träffade min småländska pojkvän vars mamma gör supergoda traditionella kroppkakor med stekt fläsk (lite som fyllning i mitten av dem och en del som tillbehör). Kanske skulle be henne testa att variera dem lite? Dock är de ju redan såå goda.. hehe.. Trevlig blogg du har, det är första gången jag är inne här!

#4 Comment By tina On 28 oktober 2008 @ 19:39

Det är spännande med mat man aldrig smakat förut och särskilt roligt när man tycker att det är gott. Välkommen hit Cissy!

#5 Pingback By Premiär för kroppkakekok i det röda köket! at pickipicki On 5 april 2010 @ 22:02

[...] recept Kroppkakor med bacon och kantareller Pitepalt Annorlunda potatisbullar Filed under klassiker, potatis, svensk husmanskost | Comment [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/10/kroppkakor-med-bacon-och-kantareller/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/10/dscf0998.jpg

[2] receptet: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=641629

[3] potatisbullarna: http://www.pickipicki.se/2008/10/annorlunda-potatisbullar/

Copyright © 2008-2009 pickipicki