- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Mina grahamsskorpor och jag

Posted By tina On 28 oktober 2008 @ 19:15 In mellis,skorpor | 14 Comments

[1]
[2]

Jag har fyllt den största burken jag hittade hemma med skorpor. Tanken var att skorporna skulle räcka i en evighet, men på något konstigt vis så minskar skroporna i burken lite för varje dag. Det är ju så gott, en skorpa till te, lite marmelad eller smör till nästa skorpa, en skorpa i farten och så bara en skorpa till. Nästa gång avancerar jag nog till att smaksätta skorporna, frågan är med vad? Kardemumma? Anis? Något annat?

Grahamsskorpor (80 st)
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör
1 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölken. Smält smör och häll i resten av mjölken till fingervarmt. Rör ner salt och mjöl, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Dela 40 lika stora bitar och forma dem till avlånga skorpor. Låt jäsa under duk. Grädda i 250 grader varm ugn i 8 minuter. Låt skorporna svalna. Dela skorporna mitt itu med en gaffel. Låt dem torka i ugnen på ungefär 125 grader runt en timme eller tills de är helt torra.


14 Comments (Open | Close)

14 Comments To "Mina grahamsskorpor och jag"

#1 Comment By Rebecca On 28 oktober 2008 @ 19:28

Kummin! Och servera sedan med prästost.

#2 Comment By tina On 28 oktober 2008 @ 19:35

Vilket snabbt svar! :D Tack för tipset!

#3 Comment By Ingela On 28 oktober 2008 @ 19:40

Ser supergott ut! Jag röstar för kardemumma nästa bakning, det är ju bara så gott med kardemummaskorpor. Eller ingefära kanske!?

#4 Comment By tina On 28 oktober 2008 @ 21:48

Kardemumma lockar verkligen. Ingefära hade jag aldrig tänkt tanken på själv, spännande idé!

#5 Comment By Malin On 28 oktober 2008 @ 22:11

Kardemumma är ju så gott i skorpor! Till jul blir det skorpor här. Barnen blir nog överlyckliga! :)

#6 Comment By malin Lundquist On 29 oktober 2008 @ 08:32

Lite lavendelsocker och mkt hackad mandel. Stor smarrvarning på det…! :)

#7 Comment By Lumumma On 29 oktober 2008 @ 12:16

Älskar skorpor. (Jag älskar rätt mkt tror jag bestämt…) Med smör och marmelad. Vilken jättefin tröja du har på dig.

#8 Comment By Ayla On 29 oktober 2008 @ 13:37

Känner väl till detta fenomen :) dock är det inte jag utan alla barnen som går lös på burkarna med olika goda innehåll! Men nu var det ett tag sedan jag gjorde skorpor… kanske dags till helgen … hmm..
sist gjorde jag italienska mandelskorpor… oj vad gott det blev (säger hon som inte äter sådant ;)

#9 Comment By tina On 29 oktober 2008 @ 18:03

Malin: Appropå jul, saffranskorpor kanske?!

Malin L: Lavendelsocker har jag aldrig hört talas om! Vad används det till tro?

Lumumma: Visst är den fin! Den fick jag i födelsedagspresent av fina faster Annika (som har figurerat här på pickipicki) och (nästan)farbror Mikael.

Ayla: Italienska mandelskorpor. Jag byter några grahams- mot mot dina biscottisar ;)

#10 Comment By Molly On 29 oktober 2008 @ 18:25

hej tina!
gott med skorpor:)
tack för kommentaren :) jag bor dock ej i dalarna:) jag bor i västernorrland så det är en bit längre upp :)

allt bra med dig? :)
ha en fortsatt bra kväll :)

#11 Comment By malin Lundquist On 30 oktober 2008 @ 08:10

Lavendelsocker är ngt så gott o enkelt som lavendelblommor som man blandar med valfritt socker. Mängden lavendel kan varieras efter tycke och smak. Låt det stå och dra ett par dagar innan första användning. Det håller hur länge som helst och kan användas i allehanda bakning. Byt ut ett par matskedar vanligt socker mot lavedelsockret och som sagt, en riktig hit tillsammans med mandel, frön eller nötter. Jättefint är det också i en glasburk på hyllan. :)

#12 Comment By Eva On 30 oktober 2008 @ 08:55

Här är ett tokbra recept på saffranskorpor
[3]

Eva

#13 Comment By tina On 30 oktober 2008 @ 15:59

Molly: Allt är bra i Sthlm. I västernorrland har jag aldrig varit.

MalinL: Tack för tipset, jag ska prova att göra lavendelsocker!

Eva: Saffransskorpor är spikat! Tack för receptlänken!

(Jösses vad med skorpor jag kommer att få äta….)

#14 Comment By mollya On 30 oktober 2008 @ 18:35

mmm…. va gott! Jag röstar också på saffran nu till jul och annars ALLTID kardemumma eller kummin. Me like!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/10/mina-grahamnsskorpor-och-jag/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/10/picki_img_91831.jpg

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/10/picki_img_91921.jpg

[3] : http://www.alltommat.se/recept?recipeid=2548

Copyright © 2008-2009 pickipicki