Tonfiskbiffar med smak av chili och citron

den 30 oktober 2008, kl 12:30

När jag tittar i kylskåpet dyker oftast samma förslag på middag upp i huvudet. Jag tänker gärna pasta och tonfisksås i olika skepnadsoppa eller kanske en salig blandning av skafferiinnehållet. Min finfina vardagsmat helt enkelt. Inget ont om den, men ibland vill jag äta något annat istället. Häromdagen stod Emilia bredvid mig och tittade i samma kylskåp, men hon såg något helt annat. Tonfiskbiffar! Något nytt minsann och riktigt goda det var dem! Kanske att jag ska ropa in någon granne för att titta på min mat nästa gång det tar stopp i huvudet. Kan man göra så?

Tonfiskbiffar (ungefär 6 st)
2 burkar tonfisk i vatten
2 ägg
1 liten finhackad gul lök
1 bit finhackad purjolök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
skal och saft från en halv citron
½ finhackad röd chili
mjöl
persilja
salt, svartpeppar

Häll av vattnet från tonfisken. Rör ner lök, purjolök, vitlök, persilja, citron och chili. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner äggen och några matskedar mjöl till biffkonsistens. Stek i lite olja, några minuter på varje sida.

Servera med ris, bulgur eller liknanade och en god sås eller röra till.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Tonfiskbiffar med smak av chili och citron”

 1. Ingela kl 12:53, den 30 oktober 2008

  Mmmm, jag som älskar tonfisk! Ska absolut testa detta receptet när jag har två händer igen… Just nu är jag väldigt glad för alla storkok de senaste veckorna som nu finns i frysen…:)

 2. Sanna kl 13:57, den 30 oktober 2008

  Oj detta måste jag testa i nästa vecka. Jag älskar biffar av fisk men Sven vill inte att jag mixar det i hans blender, för då smakar hans smoothies fisk säger han. Här behövs ju inte ens det!

 3. frida kl 14:18, den 30 oktober 2008

  Låter gott! Jag har visat maken (som ju är hemma-pappa just nu och sköter matlagningen) din blogg, så vi äter oss just nu igenom dina recept! Detta låter som nåt man bör testa!

 4. tina kl 15:53, den 30 oktober 2008

  Ingela: Sa jag inte att du skulle lägga dig på soffan och önska dig mat?

  Sanna: Visst är det lyxigt att slippa använda (och diska!) mixern. Din Sven verkar vara lite kräsen haha, det blev inga kroppkakor va? :P

  Frida: Wow, det låter lyxigt att få maten serverad och samtidigt helt galet att ni äter er igenom recepten här. Han verkar bra, din hemma-man.

 5. Sanna kl 21:34, den 30 oktober 2008

  Haha ja att diska mixern är det tristaste som finns och vi gör det rätt ofta för Sven älskar att göra smoothies. Och ja visst, lite fisksmak i smoothiesen är väl inget att gnälla för :)

 6. Mika kl 09:24, den 31 oktober 2008

  SEr väldigt gott ut

 7. Lotta kl 08:41, den 3 november 2008

  Tjena Tina!

  Jag som är en sån där kräsen människa och har svårt för tonfisk i vissa lägen, tror du att det går med lax eller någon annan fisk? Det verkade himla gott med chili och vitlök, det är det inte i mina ”vanliga” fiskbullar.

  :0)

 8. tina kl 09:06, den 3 november 2008

  Lotta: Jag gjorde faktiskt liknande fiskbiffar i helgen, fast med lax+vit fisk istället! Gott det med, jag lovar!

 9. Lotta kl 09:18, den 3 november 2008

  Toppen! Då ska jag testa detta så fort jag får tag i fisk :)

 10. frida kl 20:06, den 14 oktober 2009

  Mmm, det här har verkligen blivit en storfavorit hemma hos oss! Jag brukar lägga till en burk majs i biffarna också, älskar smaken när majsen blir lite rostad i stekpannan!

 11. tina kl 20:16, den 14 oktober 2009

  Frida: Tack för tipset! Dom här hamnar nog på nästa veckas meny, det var så länge sen. Majs i låter gott, så får det bli.

 12. malin jansson kl 11:37, den 29 januari 2010

  Jag har (ännu en gång) haft ett litet vakande öga på dom här biffarna och liksom inväntat ett passande läge till att testa dom. Och igår smällde jag till!
  Visste inte riktigt hur stora dom skulle bli (vi har en storätare bland oss tre här hemma ;) så jag gjorde receptet, men med ytterligare en burk tonfisk och ett ägg. Det blev 8 biffar och jösses vad godadom blev!
  Bland frukten låg en stackars liten banan som sjöng på sista versen så den fick åka ner i blandningen. Oväntat gott!
  Kryddade även lite extra med dill och chilipulver då jag inte hade purjolök eller chilifrukt. En skvätt hemgjord tomatsås från helgens pizzabak fick, tillsammans med lite filmjölk och citron bli sås. Låter kanske som en märklig kombination men det blev riktigt nice =)
  Så tack, igen, för ett riktigt gott recept som jag absolut ska skriva in i receptboken =)
  Hälsningar Malin

 13. tina kl 20:05, den 29 januari 2010

  Malin: Smart! Och spännanade med bananen. Bästa maten är den när man utgår från ett recept, anpassar det efter vad man har hemma och sen blir det riktigt bra! Tummen upp för det! :-)

 14. Johanna W kl 16:31, den 8 januari 2012

  Jag testade dessa idag. De blev fantastiskt goda och alla i familjen uppskattade dem. Ersatte chilin med sambal oelek. Och nu läste jag om majs och banan i kommenatrerna här ovanför… Får nog göra dem fler gånger verkar det som :)

 15. tina kl 19:41, den 9 januari 2012

  Johanna: Hurra vad kul! Tack för att du berättar! :-D

 16. Isflingan kl 16:47, den 26 april 2013

  mumsiga fiskbiffar till middag idag :) o till d serverades min favorit tabouleh…jag skulle nog kunna äta tabouleh varje dag sa gott e d :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen