- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Gnisselost och hjortronsylt

Posted By tina On 16 november 2008 @ 19:08 In efterrätt,finsk mat,ost | 13 Comments

[1]

Ikväll har vi ätit finsk juustoleipä [2] och hjortronsylt till efterrätt. När vi var små sa vi gnisselost på svenska, för att det gnisslar i munnen när man tuggar. Rakt översatt blir det ostbröd och är gott som bara den, särskilt med hjortronsylt. För övrigt är jag väldigt svag för hjortron. På min hundra-saker-innan-jag-dör-lista är plocka hjortron med, än är den punkten inte avbockad. Det bor helt enkelt inga hjortron i mina skogar. Bor det hjortron i dina skogar?


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Gnisselost och hjortronsylt"

#1 Comment By anna On 16 november 2008 @ 19:18

ville inte pappa ha:) ?

#2 Comment By tina On 16 november 2008 @ 19:20

Haha, det fanns faktiskt en fjärde tallrik, med fem stycken pepparkakor på! ;)

#3 Comment By Papeppe On 16 november 2008 @ 19:34

Det känns som att man tuggar grus!

#4 Comment By frida On 16 november 2008 @ 20:13

Låter gott, måste jag prova nån gång!

#5 Comment By Jani On 16 november 2008 @ 20:29

Leipäjuusto (lit. ‘bread cheese’) or juustoleipä, which is also known in English as Finnish squeaky cheese” Både leipäjuusto och juustoleipä är rätt =) Och det heter gnisselost på engelska också!

#6 Comment By Veronica On 17 november 2008 @ 14:22

Här bor det massor av hjortron i skogarna :-) plockar inga själv eftersom jag inte är så förtjust i dom.

Gnisselosten kallar vi för kaffeost här i Norrbotten och ska man äta den på traditionellt vis så ska den tärnas och läggas i en kaffekopp med strösocker över och sen slår man över hett kok-kaffe. Dricker upp kaffet och avslutar med att äta den varma kaffeosten sist. Ja, den gnisslar då också :-)

#7 Comment By tina On 17 november 2008 @ 18:47

Pappan: Det smakar inte alls grus! Du har väl aldrig ens smakat? Nästa gång får du tio pepparkakor istället, så att du blir snäll!

Frida: Det ÄR gott, jag lovar!

Jani: Squeaky cheese! Då får man säga gnisselost också med andra ord? :)

Veronica: Lyllos dig som har hjortronskogar! Vad roligt att få lära sig hur man äter kaffeost, det var något alldeles nytt för mig! :)

#8 Comment By Lumumma On 18 november 2008 @ 13:14

Vilken läcker bild. Gnisslig ost är gott. Haloumi t ex. Det verkar för övrigt finnas god och intressant mat i Finland! :)

#9 Comment By KarinW On 21 november 2008 @ 17:05

Ja här finns det nästan alltid massor av hjortron runt knuten men ingen i familjen är så förtjusta i dom(kanske beror på att vi aldrig plockar?)

#10 Comment By Imsa On 1 december 2008 @ 20:47

Mmmm…narskujuusto säger vi och det är ju samma som gnisselost. Vi har provat att grilla den som halloumi och det funkar förvånansvärt bra. Salta den före bara annars smakar det ingenting. PS. Vi har redan tjuvstartat julmatsätandet med lilla jul-middag i lördags!

#11 Pingback By Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki On 26 oktober 2009 @ 10:49

[...] finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången Lör Halloweenmiddag med [...]

#12 Comment By Josefine On 7 december 2010 @ 18:58

I Österbotten (Finland) kallar vi det för bondost. Osten är absolut bäst om den är lite uppvärmd! :)

#13 Comment By tina On 7 december 2010 @ 22:27

Josefine: Intressant, vi som äter den kylskåpskall. Och med hjortronsylt. Mmm…


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/11/gnisselost-och-hjortronsylt/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/11/img_98791.jpg

[2] finsk juustoleipä: http://en.wikipedia.org/wiki/Leip%C3%A4juusto

Copyright © 2008-2009 pickipicki