- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Vad man kan göra av ett stycke pumpa

Posted By tina On 1 november 2008 @ 09:34 In alla helgona,pumpa | 7 Comments

Vi lärde oss en läxa förra året [1] (då alla helgonamiddagen slutade med att vi åt pumpkin pie med zucchini och gjorde en ljuslykta av en paprika). Pumpan köptes med andra ord i god tid i år. Här är ett förslag på vad man kan göra av pumpan om man kommit över en sådan.

Pumpalykta
Skär en öppning överst på pumpan, tillräckligt stor för att få ner handen. Dra ur kärnor och annat kladdigt. Skölj av och spara pumpakärnorna. Gröp ur så mycket av pumpaköttet som möjligt, med en kniv eller ännu hellre en glasskopa med vassa kanter. Spara pumpaköttet till soppan. Rita ett ansikte på pumpan och skär ut med en vass kniv. Sätt ett ljus i lyktan och elda utan locket på.

Rostade pumpakärnor
Skölj och torka pumpakärnorna. Rosta i en torr stekpanna tills de börjar poppa. Strö över flingsalt och servera ljumma.

[2]

Pumpasoppa
1 kg pumpa
2 gula lökar
1 msk olivolja
en halv liter vatten
3 dl grönsaksfond
(alt 2 buljongtärningar)
1 dl äppeljuice
1-2 msk äppelcidervinäger
1 kanelstång
salt och peppar

Skär pumpaköttet i centimeterstora bitar och finhacka löken. Fräs i olivolja en stund men utan att pumpan och löken tar färg. Häll på vatten, buljong, juice, vinäger. Lägg i kanelstången och låt koka i 30-40 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa med en mixerstav till slätare konsistens men med bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite kanel pudrad över och med grovriven parmesanost.

Receptet är för 4 personer, men räcker till 8 mindre förrättsportioner.

Hoppas att ni får en fin alla helgona afton!


7 Comments (Open | Close)

7 Comments To "Vad man kan göra av ett stycke pumpa"

#1 Comment By hilli On 1 november 2008 @ 16:49

yeaah,rostade pumpakärnor är typ det godaste!jag rostade dom med santa marias wasabi/sesamkrydda,testa!

#2 Comment By Susanne On 2 november 2008 @ 21:31

TACK! Det var det snällaste jag hört idag! Vad roligt!

Och Du… Din sida är ju typ världens bästa matsida! Jag vet verkligen vem som ska bjuda sin man på tonfiskbiffar och vem som sen kommer att bli typ världens mest omtyckta fru efter det! :-)

Ha det gott!

#3 Comment By Åsa /Designdrömmar On 3 november 2008 @ 13:16

Har precis hittat till dig via Juniform. Vilken härligt inspirerande blogg du har. Hit kommer jag garanterat tillbaka, har lag till dig i mina favoriter.

#4 Comment By tina On 3 november 2008 @ 15:59

Hilli: Tack för tipset, det ska jag komma ihåg!

Susanne: :D

Åsa: Välkommen hit!

#5 Pingback By En värmande pumpasoppa att längta efter at pickipicki On 28 oktober 2009 @ 08:22

[...] recept Pumpalykta och rostade pumpakärnor Morotssoppa med timjan och fetaost Filed under PICKI OPEN-tävlingen, indiskt, pumpa, soppa | [...]

#6 Comment By Isflingan On 27 oktober 2014 @ 21:41

Efter att ha gjort en inte alls skräckinjagande version av en jack-o-lantern i helgen (snarare en söt liten orange gubbe) så blev d en fräsch och värmande soppa till middag idag :) Bara pumpakärnorna kvar att ta vara på :)

#7 Comment By tina On 2 november 2014 @ 10:48

Isflingan: In i ugnen med dom vetja!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/11/vad-man-gor-av-ett-stycke-pumpa/

URLs in this post:

[1] Vi lärde oss en läxa förra året: http://www.pickipicki.se/2007/11/allahelgonamiddag-utan-pumpa/

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/11/picki_img_9316.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki