- pickipicki - http://www.pickipicki.se -
Hurra för Finland!
Posted By tina On 6 december 2008 @ 18:18 In bakat,Finland,finsk mat,plommon | 8 Comments
Idag hurrar vi för Finlands självständighetsdag! Vill man fira med lite finsk mat så föreslår jag morotslåda [2], karelska piroger [3] och kanske lite gnisselost [4] till efterrätt. Är man modig så varför inte titta in i saluhallen från Tammerfors och snegla på musta makkara [5]? Jag hade tänkt fira med finska julstjärnor (joulun torttu) som mamman bakade. Men, hon packade alla stjärnor i en låda och for till skogen för att bada bastu. För så kan man också fira, minsann.
Mammans finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
plommon(sylt)
1 uppvispat ägg
Koka katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.
Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se
URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/12/hurra-for-finland/
URLs in this post:
[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/12/picki_img_0351.jpg
[2] morotslåda: http://www.pickipicki.se/2007/12/finsk-morotslada/
[3] karelska piroger: http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/
[4] gnisselost: http://www.pickipicki.se/2008/11/gnisselost-och-hjortronsylt/
[5] musta makkara: http://www.pickipicki.se/2008/08/finlandsemester-kauppahalli/
[6] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/12/picki_img_0337.jpg
Click here to print.
Copyright © 2008-2009 pickipicki
8 Comments To "Hurra för Finland!"
#1 Comment By Rebecca On 6 december 2008 @ 18:35
Hurra hurra hurra! Jag viftar med min högra fot (det är ungefär så mycket av mig som är finskt).
Fortsatt trevlig helg!
#2 Comment By tina On 6 december 2008 @ 21:47
:D
#3 Comment By molly On 6 december 2008 @ 21:56
svar: jo, det är ju både billigt och användbart i matlagning :) bra ersättning till kyckling tycker jag:)
du får ha det så bra. ta hand om dig!:)
#4 Comment By Lumumma On 8 december 2008 @ 13:31
Hurra i efterskott! Vad gott det ser ut – och fint!
#5 Comment By Cia On 17 december 2008 @ 11:22
Konstigt men jag gillar inte hemgjord plommonsylt. Däremot älskar jag julstjärnor… Jag brukade köpa den färdiga plommonsylten för julstjärnebak när jag fortfarande besökte Finland. Nu blir det tyvärr inga. :-(
#6 Pingback By Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki On 25 oktober 2009 @ 13:35
[...] Fre Middag med finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången [...]
#7 Pingback By En finsk (ätbar) kavalkad | pickipicki On 6 december 2011 @ 14:09
[...] favoriter på picki Morotslåda Karelska piroger med äggsmör Vik en finsk julstjärna Vaddå gnisselost? Mormors rieska Publicerad i Finland, finsk mat | Inga kommentarer [...]
#8 Pingback By Kvällstidningen i mig säger russinchocken! | pickipicki On 20 december 2011 @ 18:52
[...] det här receptet som jag fick mailat till mig av mitt favoritplommon. Tack fina du, du är som en julstjärna och en pralin på en och samma [...]