- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nästan en gulaschsoppa, men inte som i fjällen

Posted By tina On 9 januari 2009 @ 08:24 In fjällen,gryta | 15 Comments

picki_img_1278

Första gången jag åt gulasch var i en fjällstuga efter mitt livs första dag på slalomskidor. Carl skulle lära mig åka slalom och efter en tur ner för barnbacken ansåg han att jag fått lära mig det som behövdes. Sen åkte vi högst upp på toppen. Efter en hel del störtlopp, störtdykningar, blod och tårar var gulaschsoppan i fjällstugan det godaste jag någonsin ätit. Möjligtvis kan känslan av att jag fortfarande var i livet ha bidragit lite till matupplevelsen, men jag tänker på den än idag. Häromdagen försökte jag göra egen gulasch lite på frihand. Den blev mer åt grytahållet än soppa och garanterat godare än den ser ut. Men inte riktigt som fjällstugans. Kanske var det skidbacken som saknades?

Gulasch
400 g nötkött, grytbitar eller liknande
400 g passerade tomater
(+ lite krossade tomater + vatten)
1 gul lök
2 paprikor
6-8 potatisar
kummin (ung ½ tsk)
paprikapulver (ung 1 msk)
salt, peppar

Stek köttet och löken i en kastrull. Häll över passerade tomater och kryddor. Låt koka en bra stund. Häll i potatisen som delats i mindre bitar, späd ev med mer passerade/krossade tomater eller vatten och låt småkoka tills potatisen är kokt. Lägg i paprikabitar strax innan soppan är klar. Smaka av salt och peppar.

Med reservationer för att jag inte riktigt minns exakta mängder som åkte ner i grytan och för att jag kanske glömt något. Hur gör man gulasch på riktigt riktigt, någon som vet?


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "Nästan en gulaschsoppa, men inte som i fjällen"

#1 Comment By Ingela On 9 januari 2009 @ 09:13

Ha ha, blev du biten av slalombacillen sen eller var det första och enda gången!? Låter som när maken drog med mig ut på en fem timmar lång tur med längdskidor (i norska slalombackar!!) när jag inte åkt längd sen jag var fem år. Har aldrig varit mer blåslagen än jag var när vi kom hem…;)

Jag har aldrig gjort riktig gulasch så jag kan inte vara behjälplig där men tycker att det låter ganska så riktigt som du gjorde. Jag brukar fuska och göra en gulaschsoppa på köttfärs som är riktigt god, receptet är från Mat-Tina. Ja, inte du då utan hon den andra du vet ;)

kram kram

#2 Comment By Ingela On 9 januari 2009 @ 09:15

Förresten, jag satt och gick igenom massa av dina recept häromdagen (i jakt på provrecept som sen antagligen gör raka vägen in i favoritpärmen) och reflekterade över att du (för jag antar att det är du som står modell på de fina matfotona) alltid har så fina kläder! Underbara blusar, koftor och annat – är helt kär i din klädstil bara av att ha fått en sneak peak! :)

#3 Comment By Sanna On 9 januari 2009 @ 11:52

Mmmm det där känns så genuint och robust. Nu kurrar magen så det står härliga till. Och du jag kan hålla med dig om att maten smakar oftast fint som snus efter en dag ute i friska luften.

Ha en fin fredag!

#4 Comment By KarinW On 9 januari 2009 @ 19:07

Jag åt också mitt livs godaste gulaschsoppa i fjällen!
Verkar vara ett perfekt recept tycker jag (fast jag är ingen expert)men det måste vara en klick youghurt eller liknande till.
Skickar en utmärkelse till dig hos mig!
Ha en trevlig helg/Karin

#5 Comment By mimmismat On 9 januari 2009 @ 19:48

Gulaschsoppa hör verkligen till med bra utförsåkning.
I alperna eller här hemma spelar inte så stor roll.
Din ser också god ut!

#6 Comment By Annica On 9 januari 2009 @ 21:02

Jag vet inte hur man gör gulasch ”på riktigt”, men ett väldigt bra recept som jag har lagat efter flera gånger är Karin Franssons: [1]

Din verkar också jättegod! (Men visst är skidåkning en svårslagen krydda i sammanhanget ;-)

#7 Comment By tina On 9 januari 2009 @ 21:51

Ingela: Haha! Jag skrattade när jag läste din kommentar om mina kläder. Du skulle bara veta hur ofta jag står där i samma gamla tröja, kommer på det, drar av mig den och rycker en annan ur garderoben för att inte bli avslöjad.

Appropå skidåkning så blev jag inte avskräckt. Åkte vintern därpå också. Jag åkte garanterat lika illa och soppan var lika god då också. :)

Sanna: Sant! Hurra för friskluft!

KarinW: Tusen tack för utmärkelse. Visst är det något speciellt med gulasch och fjäll.

Mimmismat: Till Alperna har jag inte kommit än. Högre fjäll, godare soppa?

Annica: Tack för recepttips, det ska jag spana in!

#8 Comment By Malin On 9 januari 2009 @ 23:11

Gott gott! Du har fått en utmärkelse av mig! :)

#9 Comment By Lumumma On 10 januari 2009 @ 07:48

Gu’, så gott. När jag hör gulasch tänker jag på min bror, för hos honom åt jag det sist. Slalom vågar jag där emot inte. Du är modig! PS. Sluta blunda och köp en råsaftcentrifug! ;)

#10 Comment By tina On 11 januari 2009 @ 09:23

Malin: Tack snälla du, ska spana in den hos dig

Lummma: Åh, råsaftscentrifug…

#11 Comment By Victoria On 11 januari 2009 @ 13:06

Mmm, gott, gott!! Första tiden i slalombacken är inte rolig när man väl håller på, men förhoppningsvis kan man skratta åt det när man väl lärt sig. Då tycker man förhoppningsvis att det var väl värt alla störtdykningar ner i snön, fall i liften och allt annat pinsamt och smärtsamt man utsatte sig för:)
Ha det bra!
Victoria

#12 Comment By Imsa On 11 januari 2009 @ 20:45

Gulasch på köttfärs

500 g köttfärs
1 liten lök (jag använder ca 1 tsk lökpulver)
2 vitlöksklyftor
4 stora potatisar
2 morötter
1 röd paprika
1 burk/förpackning passerade tomater
7 dl vatten
2 msk paprikapulver
3/4 tsk mald kummin (jag änvänder spiskummin)
1-2 tsk salt
lite svartpeppar
lite chilipulver

Bryn köttet med löken och häll i alla kryddor. Häll i tomaten, vatten, tärnad potatis och morot. Koka ca 15 minuter. Sätt i strimlad paprika och koka ytterligare 5 minuter. Servera med bröd och matlagningsyoghurt.

(receptet är från Pirkkabladet 03/2006 :))

#13 Comment By tina On 11 januari 2009 @ 21:54

Pirkkabladet! :D Smart recept, det ska jag testa. Tack för tipset!

#14 Pingback By Veckomatsedel vecka 48 at pickipicki On 22 november 2009 @ 14:24

[...] Mån Paj med spenat och valnötter Tis Anders vildkyckling Ons Saras curryjärpar Tor Gulaschsoppa Fre Fiskgratäng Lör Pastarulla med spenat och [...]

#15 Comment By eva N On 17 juni 2017 @ 21:01

Hejsan. Bättre sent än aldrig säger jag om varje blogg dit jag hittar ex antal år efter det aktuella receptet. Så även nu.
Som du har förstått, är gulaschen en soppa ursprungligen (gulyás betyder herde på ungerska). När det kommer till grytan, heter den pörkölt som i översättning betyder gryta, men skulle lika gärna kunna kallas ragu.
Mina släktingar och föräldrar kommer från södra Ungern och där har man ingen tomat vare sig i soppan eller grytan. Vad man aldrig har i grytan är kumminfrön, det har man endast i soppan vad receptskribenter än påstår och det gäller hela Ungern där pörkölt tillagas. Csipetke har man bara i soppan med det vanligaste tillbehöret till grytan är nokedli, som är en annan sorts klimp och inte medkokt potatis. Däremot kan man ha kokt potatis till och där, i den kokande potatisen återkommer kumminfröna som man kokar tillsammans med potatisen och lite salt. Å andra sidan kan gulaschgryta göras på nästan vad som helst. Jag gjorde det idag på svamp och hade nokedli till, men varken tomat eller kummin i. Gulaschens bas, vare sig det är soppa eller gryta, är alltid lök, matolja, vatten, salt och paprikapulver. Och en sak till, som är kanske det allra viktigaste. Köttet ska INTE brynas först, köttsaften måste komma ut för att bilda soppans eller grytans bas och den härligt mustiga smaken.
Kram på dig. Hälsningar Eva


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/01/nagot-at-gulaschhallet/

URLs in this post:

[1] : http://www.sr.se/sida/Gruppsida.aspx?Grupp=2201&Artikel=1136994&ProgramID=950

Copyright © 2008-2009 pickipicki