- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Favoritkocken är tillbaka på pickipicki

Posted By tina On 27 mars 2009 @ 07:56 In bjuden på mat,en riktig kock,lasagne,lax | 21 Comments

picki_img_2538

Han gjorde det igen [1], världens bäste kock. Ställde sig i vårat kök och trollade fram en fantastiskt god middag, en finfin superlasagne med lax och skaldjur. Carl och jag höll oss på vår kant, skalade morötter, räkor och skötte disken. När jag skulle till att slänga räkskalen i soporna ropade han: Stop, det där blir en god räksoppa imorgon! Bevisa det, svarade jag och en stund senare stod den godaste förrättssoppan av dom alla på bordet. Han har dock en svaghet, när det kommer till att (vilja) minnas hur han gjort så ser han mest frågande ut. Recepten nedan är alltså Carls och min gemensamma efterhandskonstruktion. Se det som inspiration. Det må hända att kocken skrattar när han läser recepten, men det bjuder jag på.

Lax- och skaldjurslasagne
200 g lax
250 g räkor med skal
kräftstjärtar i lag
lasagneplattor
1 st paprika
några champinjoner
1 st zucchini
2 morötter
vitlök
0,5-1 l mjölk
en rejäl(!) klick smör
mjöl
pesto
sambal oelek
hummerfond
riven ost
salt, peppar

Dela grönsakerna och stek tillsammans med lite olja och vitlök. Salta och peppra. Gör en sås av smör, mjöl och mjölk. Låt småputtra en stund under omrörning. Smaka av med pesto, hummerfond, sambal oelek, salt och peppar. Varva lasagneplattor med grönsaker, lax delad i mindre bitar, räkor, kräftstjärtar och sås. Grädda i 225 grader i ungefär 30 minuter. Toppa med riven ost och grädda lasagnen tills den fått fin färg och stannat, ungefär 10-20 minuter till.

Räksoppa
skal från 250 g räkor
en rejäl skvätt vitt vin
en liten skvätt hummerfond
salt, peppar
mjölk
1 dl grädde
vatten
mjöl

Fräs räkskalen tillsammans med vin en stund. Sila bort skalen. Häll i mjölk, grädde och lite hummerfond. Smaka av med salt och peppar. Red soppan med vatten och mjöl. Lägg några kräftstjärtar och räkor i botten på en skål, häll över soppa och garnera med något grönt.

picki_img_2529
En skål med förrättssoppa


21 Comments (Open | Close)

21 Comments To "Favoritkocken är tillbaka på pickipicki"

#1 Comment By Em On 27 mars 2009 @ 09:52

Men så himmelskt gott det här verkar! Mat som jag kan äta! :) Idag ska det handlas ingredienser!

#2 Comment By Katrin On 27 mars 2009 @ 10:16

Lasagne kan man variera hur mycket som helst! Den här såg jättesmaskig ut, jag ska nog testa den framöver. Önskar bara att vi också hade möjlighet att få besök av världens bäste kock:)

Ha en skön helg!

#3 Comment By tina On 27 mars 2009 @ 13:50

Emilia: Det var himmelskt gott, och tomatfritt ;)

Katrin: :D Trevlig helg vetja!

#4 Comment By Sanna On 27 mars 2009 @ 14:10

Heja vilka fina rätter det bjöds på. Lasangen ser ut som en fullträff och ta mig tusan nu ska sparas räkskal hädanefter. Ha en fin helg.

#5 Comment By J (Även kallad Josefine) On 27 mars 2009 @ 14:30

Åå vilken mysig kväll ni ser ut att ha haft med såå god mat och jag missa allting pga av karlars dåliga planering… Tina du får ge C en knäpp på nästan från mig ;)

#6 Comment By tina On 27 mars 2009 @ 16:04

Sanna: Då är vi två, som jag ska samla på räkskal från och med nu! :D Fin helg till dig med!

Josefine: Haha, det ska jag göra!

#7 Comment By Fias kastruller On 27 mars 2009 @ 16:06

Vilken lyx med en egen kock. Det ser verkligen mumsigt ut, är riktigt avis!! /Sofia

#8 Comment By Lumumma On 27 mars 2009 @ 19:05

Lasagnen ser underbar ut! Där väcktes mitt pastabegär som på beställning!

#9 Comment By tina On 28 mars 2009 @ 08:30

Sofia: Ja, det är lyxigt! Jag är nästan lite avis på mig själv! ;)

Lumumma: Lördagspasta?

#10 Comment By Sandra drömkaka On 28 mars 2009 @ 13:17

Oh vilken lyxig lasagne , underbart vad man kan variera en lasagne! Den lät helt underbar & soppan med!

Ha en härlig lördag : )

#11 Comment By KarinW On 28 mars 2009 @ 18:12

Va rädd om den kocken Tina!
Har aldrig gjort skaldjurslasagne men det ser himlans gott ut!

#12 Comment By tina On 29 mars 2009 @ 22:13

Sandra: Ja visst är lasagne bra, tusen olika varianter fast ändå lasagne. Och det finns inte många maträtter som kan mäta sig i att vara lika god i matlådan dagen efter, som just lasagne.

KarinW: Tänk för att det ska jag! Vi har en bäddsoffa som alltid står bäddad, så att han ska komma tillbaka snart igen! ;)

#13 Comment By frida On 30 mars 2009 @ 19:58

Mums, detta får bli morgondagens middag (och onsdagens lunch)!

#14 Comment By tina On 1 april 2009 @ 21:30

Frida: Blev det bra?

#15 Comment By frida On 17 maj 2009 @ 17:23

Superbra! Jag ska laga den igen i helgen och bjuda släkten!

#16 Comment By tina On 17 maj 2009 @ 20:54

:D

#17 Comment By Linda On 24 oktober 2010 @ 21:55

Lasagne smakade riktigt gott! och det blir repris i morgon :-)

#18 Comment By tina On 24 oktober 2010 @ 23:06

Linda: Åh vad bra att du påminner mig om lasangen jag nästan glömt bort. Tack! :-D

#19 Pingback By Ett rosa köksbord i ett rött kök! | pickipicki On 5 april 2011 @ 09:42

[...] Förrättssoppa Ta tillvara på räkskalen och koka räksoppa på kockens vis, receptet hittar du här. [...]

#20 Comment By Isflingan On 11 januari 2014 @ 19:34

Vilken god lasagne! O helt underbart god soppa. Jag förstår att ni kallar honom favoritkocken :)

#21 Comment By tina On 12 januari 2014 @ 21:38

Isflingan: Haha, ja, det gör jag med!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/03/favoritkocken-ar-tillbaka-pa-pickipicki/

URLs in this post:

[1] Han gjorde det igen: http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

Copyright © 2008-2009 pickipicki