Två våffelrecept på en och samma våffeldag

den 25 mars 2009, kl 08:00

picki_20080315_brunch_johanna-robin_17

Är det våffeldag så är det, och tycker man att våfflor är efterrätt så kan våfflorna med fördel pyntas med mat istället för sylt och grädde. Är man inte den som är den, så börjar man givetvis med middagsvåffla och avslutar med efterrättsvarianten. Från en och samma våffelsmet, praktiskt! Jag kunde dock inte välja vilket våffelrecept jag skulle lägga ut här, så det blir dubbelt upp. Det första receptet är våfflorna Johanna och Robin bjöd på en brunch för ett år sedan. En favorit i repris. Det andra receptet är farmors favoritvåfflor, som hon gärna talar varmt om. 

Väldigt goda våfflor 
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla någon timme innan gräddning.

Johannas vegetariska skagenröra
2 kokta och hackade ägg, 1 msk hackad färsk dill, salt, 2 dl gräddfil, ½ finhackad rödlök

Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör

Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.

Själv frossade jag i våfflor härom dagen, så jag blir utan ikväll. Kommer du att äta våfflor idag?

picki_20080315_brunch_johanna-robin_15
Middagsvåffla med bland annat Johannas vegetariska skagenröra
picki_img_2508
Efterrättsvåffla blåbärssylt och vispad grädde

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Två våffelrecept på en och samma våffeldag”

  1. Pytte kl 09:49, den 25 mars 2009

    Funderar seriöst på att ta fram våffeljärnet… Har gjort inlägg om dig och inlägget på Pyttes!

  2. Leila bakar... kl 10:29, den 25 mars 2009

    Vi som inte har ett våffeljärn längre!! Nästan så att jag måste ge mig ut och köpa ett nytt.
    Din farmors recept verkar spännande.

  3. tina kl 17:01, den 25 mars 2009

    Pytte: :D

    Leila: Det där med våffeljärn är lite lurigt. Något som tar plats i skåpet och som man (jag) använder ungefär en gång om året. Fast deklart, dom gånger man vill ha våfflor är det synd att inte ha ett järn!

  4. åsa kl 21:32, den 25 mars 2009

    vilken gullig blogg!!

    ditt våffelrecept med morötter verkar jättegott tycker jag. blandar man i lite kanel och nötter så blir det morotskakavåfflor :) synd att jag inte har något våffeljärn för tillfället…

  5. Karin W kl 22:05, den 25 mars 2009

    Men jag borde tittat in till dig innan jag började med mina enkla simpla vardagsvåfflor!
    Värsta festen det där!

  6. Linda kl 20:42, den 26 mars 2009

    Jag håller med tidigare kommentarer! Det ser smarrigt ut! Och du har definitivt en jättesöt blogg. Jag tänker absolut kika in här fler gånger. Mvh Linda

  7. tina kl 07:58, den 27 mars 2009

    Åsa: Tack! Morotskakevåfflor låter onekligen speciellt! ;)

    KarinW: Vardagsvåfflor låter fint!

    Linda: Välkommen tillbaka vetja! :)

  8. Lumumma kl 19:04, den 27 mars 2009

    Visst är det himla gott med våfflor, både med sött och salt på? :->

  9. tina kl 08:29, den 28 mars 2009

    Lumumma: Ja, det är det! :D

  10. Carl är veckomatsedelsanvarig at pickipicki kl 18:21, den 21 mars 2010

    [...] och gräddar våfflor. För er som planerar att äta våfflor i veckan så vill jag tipsa om morotsvåfflorna med Johannas vegetariska skagenröra till. Vem vet, kanske äter jag våfflor varje dag. När jag är ensam hemma gäller mina egna [...]

  11. När stora våffelbegäret slår till at pickipicki kl 22:26, den 18 september 2010

    [...] Så gott, att jag nästan längtar till nästa gång redan nu. Våffelrecept hittar ni här Farmors våffelsmet Våfflor med morötter i Publicerad i jag mår nog lite illa såhär efteråt, våfflor | Comments (7) Skriv ut [...]

  12. Ellen kl 12:38, den 19 februari 2011

    Gjorde båda dessa förra året och minns att det var gott! Vad jag inte minns är hur mycket det blev av det. SKa bjuda fyra tjejer på brunch imorrn. Tänkte göra båda sorterna – räcker det med en sats av varje tror du?

  13. tina kl 15:08, den 19 februari 2011

    Vi brukar servera lite matiga röror till. Och grädde och sylt. Jag tror ni blir mätta. :-)

  14. Ellen kl 16:01, den 19 februari 2011

    Tack för snabbt svar! Ja, det blir nog en laxröra till de salta. Och grädde mättar ju bra förstås :)

  15. tina kl 18:18, den 19 februari 2011

    Ellen: Laxröra låter gott! Jag kom på en sak! Farmors recept tycker hon själv mycket om av deb anledningen att det går att späda våffelsmeten efter vägen om man märker att det inte räcket. Bara att vispa ner lite mjöl och mjölk. Hoppas att ni får en finfin brunch! :-)

  16. Isflingan kl 20:20, den 9 oktober 2014

    Istället för soppa o pannkakor till torsdagsmiddag, blev d våffelfrossa. *mmm så gott* o om man serverar m frukt, bär o keso kan man ju nästan kalla d nyttig mat :)

  17. tina kl 18:39, den 14 oktober 2014

    Isflingan: Våfflor, åh vad jag längtar efter våfflor nu!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen