- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Två våffelrecept på en och samma våffeldag

Posted By tina On 25 mars 2009 @ 08:00 In tradition,våfflor | 17 Comments

picki_20080315_brunch_johanna-robin_17

Är det våffeldag så är det, och tycker man att våfflor är efterrätt så kan våfflorna med fördel pyntas med mat istället för sylt och grädde. Är man inte den som är den, så börjar man givetvis med middagsvåffla och avslutar med efterrättsvarianten. Från en och samma våffelsmet, praktiskt! Jag kunde dock inte välja vilket våffelrecept jag skulle lägga ut här, så det blir dubbelt upp. Det första receptet är våfflorna Johanna och Robin bjöd på en brunch för ett år sedan. En favorit i repris. Det andra receptet är farmors favoritvåfflor, som hon gärna talar varmt om. 

Väldigt goda våfflor 
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla någon timme innan gräddning.

Johannas vegetariska skagenröra
2 kokta och hackade ägg, 1 msk hackad färsk dill, salt, 2 dl gräddfil, ½ finhackad rödlök

Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör

Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.

Själv frossade jag i våfflor härom dagen, så jag blir utan ikväll. Kommer du att äta våfflor idag?

picki_20080315_brunch_johanna-robin_15
Middagsvåffla med bland annat Johannas vegetariska skagenröra
picki_img_2508
Efterrättsvåffla blåbärssylt och vispad grädde


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "Två våffelrecept på en och samma våffeldag"

#1 Comment By Pytte On 25 mars 2009 @ 09:49

Funderar seriöst på att ta fram våffeljärnet… Har gjort inlägg om dig och inlägget på Pyttes!

#2 Comment By Leila bakar… On 25 mars 2009 @ 10:29

Vi som inte har ett våffeljärn längre!! Nästan så att jag måste ge mig ut och köpa ett nytt.
Din farmors recept verkar spännande.

#3 Comment By tina On 25 mars 2009 @ 17:01

Pytte: :D

Leila: Det där med våffeljärn är lite lurigt. Något som tar plats i skåpet och som man (jag) använder ungefär en gång om året. Fast deklart, dom gånger man vill ha våfflor är det synd att inte ha ett järn!

#4 Comment By åsa On 25 mars 2009 @ 21:32

vilken gullig blogg!!

ditt våffelrecept med morötter verkar jättegott tycker jag. blandar man i lite kanel och nötter så blir det morotskakavåfflor :) synd att jag inte har något våffeljärn för tillfället…

#5 Comment By Karin W On 25 mars 2009 @ 22:05

Men jag borde tittat in till dig innan jag började med mina enkla simpla vardagsvåfflor!
Värsta festen det där!

#6 Comment By Linda On 26 mars 2009 @ 20:42

Jag håller med tidigare kommentarer! Det ser smarrigt ut! Och du har definitivt en jättesöt blogg. Jag tänker absolut kika in här fler gånger. Mvh Linda

#7 Comment By tina On 27 mars 2009 @ 07:58

Åsa: Tack! Morotskakevåfflor låter onekligen speciellt! ;)

KarinW: Vardagsvåfflor låter fint!

Linda: Välkommen tillbaka vetja! :)

#8 Comment By Lumumma On 27 mars 2009 @ 19:04

Visst är det himla gott med våfflor, både med sött och salt på? :->

#9 Comment By tina On 28 mars 2009 @ 08:29

Lumumma: Ja, det är det! :D

#10 Pingback By Carl är veckomatsedelsanvarig at pickipicki On 21 mars 2010 @ 18:21

[...] och gräddar våfflor. För er som planerar att äta våfflor i veckan så vill jag tipsa om morotsvåfflorna med Johannas vegetariska skagenröra till. Vem vet, kanske äter jag våfflor varje dag. När jag är ensam hemma gäller mina egna [...]

#11 Pingback By När stora våffelbegäret slår till at pickipicki On 18 september 2010 @ 22:26

[...] Så gott, att jag nästan längtar till nästa gång redan nu. Våffelrecept hittar ni här Farmors våffelsmet Våfflor med morötter i Publicerad i jag mår nog lite illa såhär efteråt, våfflor | Comments (7) Skriv ut [...]

#12 Comment By Ellen On 19 februari 2011 @ 12:38

Gjorde båda dessa förra året och minns att det var gott! Vad jag inte minns är hur mycket det blev av det. SKa bjuda fyra tjejer på brunch imorrn. Tänkte göra båda sorterna – räcker det med en sats av varje tror du?

#13 Comment By tina On 19 februari 2011 @ 15:08

Vi brukar servera lite matiga röror till. Och grädde och sylt. Jag tror ni blir mätta. :-)

#14 Comment By Ellen On 19 februari 2011 @ 16:01

Tack för snabbt svar! Ja, det blir nog en laxröra till de salta. Och grädde mättar ju bra förstås :)

#15 Comment By tina On 19 februari 2011 @ 18:18

Ellen: Laxröra låter gott! Jag kom på en sak! Farmors recept tycker hon själv mycket om av deb anledningen att det går att späda våffelsmeten efter vägen om man märker att det inte räcket. Bara att vispa ner lite mjöl och mjölk. Hoppas att ni får en finfin brunch! :-)

#16 Comment By Isflingan On 9 oktober 2014 @ 20:20

Istället för soppa o pannkakor till torsdagsmiddag, blev d våffelfrossa. *mmm så gott* o om man serverar m frukt, bär o keso kan man ju nästan kalla d nyttig mat :)

#17 Comment By tina On 14 oktober 2014 @ 18:39

Isflingan: Våfflor, åh vad jag längtar efter våfflor nu!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/03/tva-vaffelrecept-pa-en-och-samma-vaffeldag/

Copyright © 2008-2009 pickipicki