- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En frasig rabarberpaj med vaniljkräm

Posted By tina On 13 juni 2009 @ 09:27 In efterrätt,rabarber | 12 Comments

picki_img_3544

På finska heter juni kesäkuu, som rakt översatt blir sommarmånad. Hittills kan jag inte påstå att jag sett så mycket sommar, däremot har jag hunnit med att se desto mer rabarber. Här är kommer en annorlunda rabarberpaj, spara receptet till en dag när solen skiner, för det här är en riktig solskenskaka att äta utomhus med gräs under fötterna.

Frasig rabarberpaj med vaniljkräm
1 förpackning fryst, tinad filodeg (270 g)
200 g rabarber
75 g smör
1/2 dl råsocker
1 msk nystötta kardemummakärnor
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
2 äggulor
2/3 dl strösocker
2 1/2 msk maizena majsstärkelse
50 g finriven mandelmassa
1 msk smör

Dela vaniljstången på längden och lägg den (och alla svarta frön du pillat ut med en sked) i en kastrull, häll över mjölken. Koka upp och dra från värmen, låt vila i ungefär 10 minuter. Vispa under tiden äggulor, socker och maizena ljust och luftigt i en bunke. Ta upp vaniljstången. Rör i lite av mjölken i äggsmeten. Vispa ner blandningen i kastrullen med mjölk. Värm på spisen under försiktig vispning tills såsen börjar tjockna (akta så att den inte börjar koka, då skär den sig). Ställ åt sidan så länge. 

Vik försiktigt ut filodegen och varva 6 st filoark med smält smör som penslas över arken, ströcker och kardemumma, i en låg pajform med löstagbar kant. Pensla även kanterna med smält smör, så att de inte bränns i ugnen. Lägg riven mandelmassa i botten av pajen och bred därefter ut vaniljkrämen ovanpå, fördela tunt skivad rabarbern på vaniljkrämen. Strö över stött kardemumma. Skär bort det mesta av degen som hänger över kanterna, men spara lite. Pensla kanterna med det sista smöret, så att de inte bräns.

Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna och lossa därefter försiktigt kanterna och lägg över pajen på ett fat. Låt den svalna helt. Pudra rikligt med florsocker och servera.

Fotnot
1) Det är systern som står för rosachocken på fotot, jag har inga rosa kläder i min garderob.
2) Receptet är från ett receptblad från butiken Vi, se så snygg deras paj är här [1].


12 Comments (Open | Close)

12 Comments To "En frasig rabarberpaj med vaniljkräm"

#1 Comment By Helena On 13 juni 2009 @ 21:19

Det där låter som en superkaka och vilken bra idé att äta den med gräs under fötterna. Hoppas det kan bli snart!

#2 Comment By bakmammorna On 14 juni 2009 @ 16:23

mums vad gott! rabarber och mandelmassa passar ju såå bra ihop!

#3 Comment By tina On 14 juni 2009 @ 20:05

Helena: Ja! Efter detta eviga regnande längtar jag mer efter sol och gräsmatta än efter rabarberpaj. ;)

Bakmammorna: ¨Så sant! :)

#4 Comment By Lotta On 15 juni 2009 @ 09:41

Oj, ännu ett rabarberrecept. Jag testade det förra och den var ju så himla god! Självklart ”råkade” jag köpa för mycket rabarber så nu finns det ju anledning att göra en annan sort :0)

#5 Comment By tina On 15 juni 2009 @ 11:49

Lotta: :D

#6 Comment By Sandra drömkaka On 15 juni 2009 @ 18:57

Åh gud så gott!
Nu blev jag sådär abstinenssugen på att baka igen, jag som har bakat så himla mycket senaste mums! :)

#7 Comment By Josefina On 16 juni 2009 @ 07:42

Så vackert, underbart … :)

#8 Comment By tina On 16 juni 2009 @ 10:56

Sandra: Ja nu blev jag också sugen på att baka. Citronpaj, vad säger du om det?

Josefina: Sommarkläder, sommarblommor, sommarpaj. Det måste vara sommaren som gör det eller hur? :)

#9 Comment By ViktoriaV On 21 juni 2009 @ 22:33

Denna var god och helt klart annorlunda än vanlig rabarberpaj! Såg den i Vi-tidningen och blev sugen på att baka den. Men vad bra att du listat ut när, var och hur mandelmassan kom in i bilden för det stod inte i originalreceptet vad jag kunde se./En av dina nya läsare

#10 Comment By tina On 21 juni 2009 @ 22:42

Viktoria: Om jag ska vara ärlig så har jag faktiskt ingen aning om var det är tänkt att mandelmassan ska in i bilden, jag kliade mig i huvudet länge innan jag bestämde mig. Vem vet, jag kanske provar på något annat vis nästa gång! ;) Välkommen hit föresten!

#11 Comment By ViktoriaV On 26 juni 2009 @ 08:56

Tinade upp en sparad bit häromdagen och först då kom jag på vad den påminner om: baklava såklart!

#12 Comment By tina On 26 juni 2009 @ 09:10

ViktoriaV: Ja, prasslig av filodegen och söt av vaniljkrämen! :D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/06/en-frasig-rabarberpaj-med-vaniljkram/

URLs in this post:

[1] se så snygg deras paj är här: http://www.vi-tidningen.se/templates/ArticlePage.aspx?id=10937

Copyright © 2008-2009 pickipicki