- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Till alla er som googlar på midsommarmat…

Posted By tina On 17 juni 2009 @ 12:00 In midsommar,tradition | 15 Comments

…och hamnar hos mig. För att spara er tid har jag sammanställt lite av det ena och det andra som kan tänkas passa på ett midsommarbord. Varsågoda att förse er om det är något som lockar. Hoppas att ni får en finfin midsommarafton, med eller utan regn, och glöm för all del inte kransen i håret!

[1]

Matjesröra att servera som tillbehör på en bit knäckebröd eller kavring. Passar lika väl tillsammans med skivad kokt potatis på en picknicksmörgås efter dansen runt midsommarstången.

Tinas matjesröra
1 burk matjessill
1 burk kesella
ett halvt äpple
massor av gräslök
svartpeppar

Skär matjessillen i små bitar och blanda med kesellan. Rör ner fintärnat äpple och massor av finklippt gräslök. Smaka av med svartpeppar.

matjes

Faster Annikas frysta matjessilltårta. Vacker och passar fint till midsommarbuffén.

Faster Annikas frysta matjessill
2-3 burkar matjessill
en rejäl knippe gräslök
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Blanda vispad grädde med creme fraiche och hackad gräslök. Hacka matjessillen och blanda ner i gräddblandningen. Låt stå i frysen i ett dygn. Ta fram en timme före servering och garnera med ägg, rädisor och dill.

Receptet räcker till 10-12 personer.

picki_img_2764

En alternativ matjestårta är den varianten vi traditionsenligt gör till påsk, passar säkerligen lika fint på ett midsommarbord.

Matjestårtan
230 g matjessill
50 g smör
300 g kavring
3 gelatinblad
1 knippe gräslök
2 dl lätt crème fraiche alt 3 dl gräddfil
2,5 dl kesella
50 g röd stenbitsrom

Smält smöret och mixa tillsammans med kavring i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kant (24 cm i diameter). Lägg gelatinet i kallt vatten i 5-10 minuter. Finhacka matjessill och gräslök och blanda tillsammans med crème fraiche/gräddfil och kesella. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull och rör därefter ner det i matjesblandningen. Häll ut fyllningen på kavringbotten och ställ kallt i 3-4 timmar, helst över natten. Vid servering, pynta med rom och gräslök.
Recept från Buffé  nr 5, 2005

print_img_6695

Varmrökt lax tillsammans med färskpotatis, eller kanske någon variant av potatissallad; exempelvis potatissallad med basilika [2] eller en rostad potatissallad [3].

[4]

Efter midsommar förra året visade det sig att just denna midsommartårta med choklad och jordgubbar varit med på var och varannans midsommarfirande. Inte så konstigt kanske, den är lika god som den ser ut. Kanske något för er som missade den i fjol?

Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.  Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.

picki_img_3431

Något annat än tårta? Rabarbersorbé och vaniljglass kanske? Smakar garanterat minst lika mycket sommar som en jordgubbstårta.

Ingegerds rabarbersorbé
400 g (späd) rabarber
1 dl vatten
0,5-1 dl strösocker
2 äggvitor
0,5 dl florsocker

Skölj rabarber och skär den i 3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull, slå på vattnet och tillsätt socker. Koka dem mjuka, tar ungefär 5 minuter. Ställ sedan in rabarbern i frysen och rör om då och då medan massan fryser (fram hit har vi förberett kvällen innan).
Vispa vitorna hårt och tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Rör ner detta i den halvfrusna rabarbern (fått stå framme en liten stund och tinat) eller kör massan i mixer. Låt den frysa på nytt. Rör upp massan väl ett par gånger under frysningen eller kör den i mixtern. Ställ fram sorbén en stund innan servering så att den går lätt att skopa upp. Servera tillsammans med en skopa äkta vaniljgräddglass.

picki_img_3865

Något att släcka törsten med efter all mat och matlagning (samt i högsommarvärmen som givetvis kommer infinna sig på fredag). Faster Annika lärde mig göra Mandelmans rabarbervatten. Jag vet fortfarande inte vem denna Mandelman är, men att vattnet får god smak av rabarbern, det vet jag.

Rabarbervatten
Skiva färsk rabarber tunt och häll i en karaff tillsammans med vatten. Låt stå kallt några timmar innan servering.


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "Till alla er som googlar på midsommarmat…"

#1 Comment By Kajsa On 17 juni 2009 @ 12:36

Mandelmann är med största sannorlikhet ett stockholmsorginal nedflyttat till Rörum på Österlen. Där driver han tillsammans med driftig och trädgårdskonstnärlig hustru (?) ett biodynamiskt café, en plantskola, trevlig trädgård, musikaftonar och så vidare. Har under våren synts i trädgårds/matlagningsprogram på SVT. Trägdården och caféts bakade godsaker är värda en lång omväg (kanske till och med ändå från Uppsala).

#2 Comment By Camilla On 17 juni 2009 @ 15:19

Jag gjorde matjestårtan i förra veckan, den var väldigt god! Jag har aldrig någonsin pysslat med gelatin, och jag hade bara gelatinpulver, så jag visste inte riktigt hur det skulle se ut, men resultatet blev smaskens ändå.

Min kavringsbotten var väldigt smulig, men det kanske berodde på att jag mixade brödet (har ingen matberedeare) och hade i det smälta smöret efteråt och rörde ihop allt.

Eftersom det står gräddfil på ett ställe och kesella på det andra så valde jag gräddfil, eftersom min sambo är laktosintolerant och det finns ingen laktosfri kesella vad jag vet.

#3 Comment By Emilies Skafferi On 17 juni 2009 @ 16:34

Åhh så många härliga recepttips inför midsommar!

#4 Comment By tina On 17 juni 2009 @ 19:49

Kajsa: Wow! Det låter spännande, nästan så att jag längtar lite efter den omvägen redan. Ska nog in i SVTs arkiv och se om jag kan hitta något avsnitt. Tack för upplysningen!

Camilla: Oj, kesella, creme fraiche och gräddfil! Förlåt för att jag rört till det för dig. I originalreceptet är det kesella och gräddfil, medan jag gjort den på kesella och creme fraiche (förmodligen för att det var vad som fanns i kylskåpet). Tur att den blev okej ändå (om än smulig). ;)

Emelie: Men se här, en ny matbloggslänk. Välkommen hit vetja, ska kika in hos dig. Matbloggar kan man (jag) aldrig få för många av! :)

#5 Comment By Josefina On 18 juni 2009 @ 00:37

tack!!!

#6 Comment By Elin On 18 juni 2009 @ 13:57

MISSA FÖR ALLT I VÄRLDEN INTE TÄVLINGEN I MIN BLOGG!

[5]

LYCKA TILL!

#7 Comment By tina On 18 juni 2009 @ 16:40

Josefina: Varsågod! Hoppas att du får en fin midsommar!

Elin: Mitt kommentarsfält är för allt i världen ingen annonspelare!

#8 Comment By Katrin On 18 juni 2009 @ 23:03

Ha en riktigt skön midsommar!

#9 Comment By Camilla On 19 juni 2009 @ 21:11

Glad midsommar!
Midsommartårtan var en succé! :)

#10 Comment By malin On 20 juni 2009 @ 12:26

Gjorde din Tinas matjesröra till midsommarmaten och det blev verkligen en succé! Kommer definitivt bli en ny tradition hos oss. Jag åt upp resterna av den precis nyss ;)
Tack så mycket för ett jättegott recept, och ha en bra midsommardag!

#11 Comment By tina On 20 juni 2009 @ 16:48

Katrin: Det har jag haft! Hoppas att din midsommar också varit fin!

Camilla: Vilken himla tur! ;)

Malin: Vad roligt att du gillade den! Om jag inte minns fel åt vi den till allt möjligt förra sommaren; pickinicksmörgås, förrättstilltugg, som röra till färskpotatis osv. Hoppas att du har haft en fin midsommarhelg.

#12 Comment By Sandra drömkaka On 20 juni 2009 @ 19:26

Helt underbar midsommartårta med choklad & jordgubbar! Jag som bakade en egen midsommartårta igår blir ju allt sugen baka igen :)

#13 Pingback By rabarbervatten | Peas With Honey On 16 maj 2011 @ 13:01

[...] rabarber och vatten i en tillbringare och ett par timmar i kylen blir rabarbervatten. tack för tipset! Det här inlägget postades i blandat, mat och dryck, växter/blommor/trädgård och har märkts [...]

#14 Pingback By Matjestårta « My little bakery On 9 juli 2011 @ 22:30

[...] Matjestårta cirka 10-12 personer Recept: Improviserad utifrån recept från pickipicki [...]

#15 Pingback By När det vankas midsommar | pickipicki On 21 juni 2012 @ 09:18

[...] Fläderbubbel Flädersaft Pimm's Rabarbervatten Smaksatt vatten på festligt vis Publicerad i midsommar | Kommentarer (10) Skriv ut [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/06/till-alla-er-som-googlar-pa-midsommarmat/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/07/picki_img_7488.jpg

[2] potatissallad med basilika: http://www.pickipicki.se/2008/06/potatissallad-med-basilika/

[3] en rostad potatissallad: http://www.pickipicki.se/2009/05/forsommarmiddag-med-rostad-potatissallad/

[4] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/picki_img_66991.jpg

[5] : http://missdoe.blogg.se/2009/june/min-forsta-bloggtavling.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki