Skål för egentillverkad fläderchampagne

den 26 augusti 2009, kl 12:48

picki_img_4675

I helgen när vi skålade i fläderbubbel för en riktig superbebis, så slog det mig att jag inte berättat om när vi gjorde fläderchampagne tidigare i somras. För hur märkligt det än var att förstå, så blev det faktiskt bubbel i flaskorna. Ett lyckat experiment och de flesta flaskor blev bra, någon flaska jäste dock. En del drack vi upp själva och resten gav vi bort i present. Det är tur att fläder växer på träd, för nästa sommar gör jag dubbel sats.

Fläderbubbel
15 blomklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger alt äppelcidervinäger
2,25 l vatten
1 citron

Skölj inte blomklasarna, men plocka bort eventuella småkryp och liknande. Blanda vatten, socker och vinäger i en stor bunke eller kastrull. Skala citronen med en potatisskalare och tillsätt skalet, liksom saft från en halv citron. Rör om ordentligt och tillsätt därefter blomklasarna. Låt stå övertäckt (handduk el liknande) i sval rumstemperatur i ett dygn. Sila därefter genom en duk och häll upp i väl rengjorda flaskor med skruvkork. Fyll inte hela vägen upp. Låt stå i sval rumstemperatur några dagar och kontrollera därefter flaskorna för att se om det bubblar. När det bubblar ställs flaskorna in i kylen, annars får de stå framme ytterligare ett par dagar. Jag brukar förvara flaskorna med korken inte fullt åtskruvad, för att det inte ska bli övertryck och flaskor som smäller. Man kan också skruva av korken lite då och då, för att släppa ut kolsyra. Fläderbubblet serveras välkylt och håller upp till tre veckor.

picki_img_4677

Skriv ut inlägg

50 kommentarer till “Skål för egentillverkad fläderchampagne”

  1. Sofia kl 13:15, den 26 augusti 2009

    Häftigt! Det har jag bara läst om men aldrig provat.

  2. Helena Ljunggren kl 08:27, den 27 augusti 2009

    Åh, vad tjusigt! tack för receptet, det där måste provas nästa år!

    http://www.helenaljunggren.com

  3. Josefina kl 13:36, den 27 augusti 2009

    Läckert! :P

  4. Lotta kl 08:52, den 28 augusti 2009

    Min personliga sömmerska av bröllopsklänningen ska gifta sig nästa år. De ska ha fläderchampagne och har redan gjort en provomgång, tydligen blev den väldigt god.

    Tack för lånet av mr. C igår, det var himla trevligt! Tråkigt bara att du inte var med också.

    :0)

  5. tina kl 09:36, den 28 augusti 2009

    Sofia: Prova vetja, det var ett roligt pyssel!

    Josefina: JA! :-D

    Lotta: Åh, lyllos dig som får gå på bröllop nästa år igen. Jag är så glad att jag fick vara med på ditt, det är något alldeles speciellt med bröllop! Och såklart lyllos Carl som fick bli bjuden på middag! Ta med dig maken och kom på en Uppsalaweekend i höst tycker jag.

  6. alfonsannika kl 22:45, den 1 september 2009

    Så underbart god o lyxig dryck! Vi var lyckligt lottade och fick en flaska som välkomsthälsning till Uppsala, vilken vi njöt av en fin kväll i juli på en solvarm klippa med solnedgång i havet.

  7. tina kl 10:56, den 2 september 2009

    :-D

  8. Lägg det här på minnet så är ni snälla at pickipicki kl 15:22, den 8 november 2009

    [...] vi ta åt oss av äran hela bunten. Kanske skulle vi till och med slå på stort och skåla i fläderbubbel? Imorgon är det dock vanlig vardag igen och en ny veckomatsedel i det röda köket. Men kom ihåg, [...]

  9. Hanna kl 22:54, den 12 juli 2011

    Har i dagarna avnjutit våra första flaskor Fläderbubbel. Det var ljuvligt gott och jag kände äkta glädje över att det blev så gott o festligt! Detta kommer bli en ny tradition hemma hos oss, tack för receptet.

  10. tina kl 09:27, den 13 juli 2011

    Hanna: Vad kul att det blev bra, tack för att du berättar! :-D

  11. Teresa kl 15:02, den 4 juli 2012

    Hej! Kanske en dum fråga men ska det vara kokt vatten eller vanligt kall arten till fläderchampagnen??

  12. tina kl 15:13, den 4 juli 2012

    Teresa: Kallt!

  13. Teresa kl 20:52, den 5 juli 2012

    Har en Jordkällare kan jag när jag blandat ställa kastrullen där och även när det är upphällt på flaska eller är det för kallt?

  14. tina kl 21:00, den 5 juli 2012

    Teresa: Jordkällare, lyllos dig. Hur många grader? Det ska helst inte vara ”kylskåpskallt” när man vill att det ska börja bubbla. Men säkert toppen att förvara bubbelflaskorna i!

  15. Teresa kl 00:59, den 6 juli 2012

    Så då inomhus bara har ett rum som inte jätte varm går det bra tror du?

  16. Teresa kl 01:06, den 6 juli 2012

    Glömde fråga om det blir alkohol och hur mycket ungefär?

  17. tina kl 08:26, den 6 juli 2012

    Javisst, fram tills det börjar bubbla! Med lite tur kan det bli lite alkohol i bubblet.

  18. 8 fantastiska saker att göra med fläder | Matgeek kl 17:04, den 7 juli 2012

    [...] Fläderchampagne Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren. [...]

  19. Teresa kl 12:24, den 8 juli 2012

    Om det inte bubblar när det är tappat kan det bero på att det står för varmt och kanske man då kan flytta flaskorna till källarmiljö där är svalt men inte kylskåpskallt. Vad tror du?

  20. tina kl 14:58, den 8 juli 2012

    Teresa: Vår bubblar inte heller när vi tappar den. Låt den stå svalt, hellre lite för svalt än lite för varmt så att den inte möglar.

  21. Teresa kl 23:50, den 10 juli 2012

    Hur många dagar kan det ta tills det blir bubblor i flaskorna tro?

  22. tina kl 09:15, den 11 juli 2012

    Teresa: Det brukar vara lite olika 2-4 kanske.

  23. Teresa kl 17:56, den 12 juli 2012

    Den 7 juli tappades det upp på flaska och nu är det den 12 juli. Allt som har hänt är att det blivit en annan färg lite likt ozzo vitt.. Inga bubblor har kommit i flaskorna!’ kan man anse detta som ett misslyckat projekt??? Eller ska det vara så här och den tar en vecka till?? Man undrar ju vad som gick fel?

  24. tina kl 21:45, den 12 juli 2012

    Teresa: 5 dagar känns som lite lång tid. Innan jag kastade in handduken skulle jag testa att ställa flaskorna lite varmare. Vad som gått fel om det inte börjar bubbla? Tja, bubblet är gott men lite trixigt. Man kan ha sköljt blommorna och därmed sköljt bort den ”naturliga jästen” på blommorna. Kanske har det regnar mycket innan man plockade blommorna = samma effekt? Kanske har flaskorna inte stått tillräckligt varmt för att det ska börja bubbla. Om det inte börjar bubbla och du bor i närheten av Uppsala kan du få komma och smaka mitt fläderbubbel, började bubbla efter 2 dagar framme.

  25. Teresa kl 14:17, den 13 juli 2012

    Tack för ditt inlägg :-) tror jag har lösningen det hade regnat när blom klasarna plockades :-( sen tycker jag det verkar lite diffust med vad flaskorna ska stå i för temperatur?? Du skriver i ett svalt rum men det har man ju i regel inte på sommaren och då tänkte jag att jordkällaren är sval men inte kylskåpskall men det var kanske för kallt?? Svårt val! Sen den här färgen ozzo vitt ska servars det??? Snällt av dig att erbjuda att smaka men jag bor tyvärr i Göteborg.

  26. tina kl 23:04, den 13 juli 2012

    Teresa: Svalt för mig sommartid är på stengolvet i köket, ungefär så har jag resonerat. Färgen, tja, ser ut som flädersaft ungefär. :-)

  27. Sen senast har vi… | pickipicki kl 07:47, den 25 juni 2013

    [...] senast har vi gått på ett kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av [...]

  28. Sveriges bästa recept med fläder | Matgeek kl 08:31, den 26 juni 2013

    [...] Fläderchampagne Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren. [...]

  29. Marié kl 09:28, den 9 juli 2013

    Jag har gjort två omgångar och första bubblade fint efter ett par dagar men andra omgången bubblar knappt trots en veckas väntan. Men jag ger inte upp, det är ju liiite iaf så det är nog på gång. Däremot kom bottensatsen upp i de flaskor som bubblade ocht rots att den är ofarlig så såg det äckligt ut, som en stor snorklump. Då silade jag en gång till igenom ett tätt bomullstyg. Bubblet försvann nästan he av det, men champagnen blev klar och fin utseendemässigt. Nu bubblar det åter, men väldigt lite. Dock tillräckligt för att det är friskt och fräscht. Jag dubblade mängden klasar i omgång två med, då första blev lätt fadd. Men efter ännnu en vecka smakade den mer av sig själv ändå.

  30. tina kl 17:54, den 20 juli 2013

    Marié: Tack för din kommentar! Jag har också fått sämre resultat när jag dubblat.

  31. Hanna Barck kl 17:53, den 5 juni 2014

    Nu är det flädertider och det här receptet börjar bli aktuellt. Jag kommer testa att byta ut lite socker mot honung för lite mer sprutt i bubblorna!

  32. Elaine kl 18:25, den 6 juni 2014

    Hej ,
    Har just testat att för första gången och det har fått stå i 4 dagar och inte en liten bubbla :(

    och jag lästa här åvan att om det regnade när jag man plockade så var det samma som att skölja blom före…

    Men kan jag få bubblor ändå eller är den förstörd nu ??

    Min fläder är ints så stor men jag har väll 40-50 klasar som är i full blom nu och jag ville gärna göra om men här har det rägnatsom attan hur gör man då ??

    Åå en liten fråga till tar ni hela klasen eller tar man bort allt utan blom ??

    tack på förhand Elaine i Göteborg :)

  33. sofia kl 18:53, den 12 juni 2014

    Hej! Kan man använda pet flaskor vid tillverkning eller måste det vara glasflaskor?
    Mch sofia

  34. Robin kl 20:03, den 12 juni 2014

    Elanine: Jag hade samma problem. Hällde i pytteliten (verkligen minimal mängd) av vinjäst, och redan någon timme senare var det fart i flaskan:
    Sofia: Jag gör det i PET-flaskor, och det fungerar. Dock inte lika exklusivt om man ska ge bort :p

    Någon annan som fått bukt med hur man får bort det lager av pollen som bildas utan att få bort bubblorna i drycken? Som Marié sa, så är det inte så smarrigt att ha denna ”snorklump” flytandes i flaskan. Ni andra som har lyckats få till det här, blandar ni ut det med vatten sen, eller dricker det som det är? Känns nästan som att man måste blanda ut det som med flädersaft, så det är ett tjockt sockerspad just nu. Men dock kommer en stor del av bubblorna försvinna om man börjar blanda det med vatten?

  35. Annika kl 11:04, den 15 juni 2014

    Efter att man ställer in flaskorna i kylen. När är det få dags för provsmak?

  36. tina kl 10:54, den 16 juni 2014

    Hanna: Titta in och berätta hur det gått vetja!

    Elaine: Ledsen för sent svar. Provade du igen? Det här är ett svårt recept, C tycker att jag ska ta bort det från picki för att så många inte lyckas med gott resultat. Det ÄR svårt att få till och det gör skillnad om det regnar etc, men när det blir bra så blir det gudagott. Jag använder blomklasarna och inte bara blommonra.

    Sofia: Ledsen för sent svar, visst funkar det lika fint med PET-flaskor!

    Robin: Åh, den ska ju inte bli tjock om den blir bra. Jag brukar inte späda med vatten då det inte brukar behövas.

    Annika: När flaskorna bubblar och är kylda är det ju bara att skåla. Jag har en kompis som sparar sina flaskor till nyårsafton! Mina brukar dock inte hålla sig bra så länge.

  37. Sydsvenskan.se 5 saker du kan göra med fläder kl 10:44, den 17 juni 2014

    [...] 1. Just nu befinner jag mig på en bohusländsk ö som är bra på alla sätt utom på det att här inte växer så mycket fläder. Om jag inte redan hade länsat de buskar jag hittat så hade jag definitivt försökt mig på att göra fläderbubbel bums. Pickipicki har receptet. [...]

  38. Karro kl 14:27, den 23 juni 2014

    När det börjar bildas bubblor i flaskorna, ska man ställa in dem i kylen med en gång då? Fortsätter det att bildas bubblor där? Det är bara pyttesmå bubblor som bildats ännu. Är inne på dag 4 eller 5 nu…

  39. Nu är fläderfesten här! | pickipicki kl 19:37, den 23 juni 2014

    [...] husknutar och plocktiden kan avrundas till närmare noll, okej? Fläderrecepten Flädersaft Fläderbubbel (med reservation för att det här är bloggens lurigaste recept) Fläderpannkaka Flädermousse i [...]

  40. tina kl 20:04, den 23 juni 2014

    Karro: Jag brukar ställa in flaskorna först när jag är nöjd med bubblorna, risken är annars att det inte blir mer än just pyttebubblor.

  41. Karro kl 20:17, den 23 juni 2014

    Det var min tanke med. Öppnar du flaskorna och lyssnar och kollar på ”pyset” eller tittar du bara utvändigt?

  42. tina kl 20:21, den 23 juni 2014

    Karro: Öppnar. Hoppas du får till bubblorna, håller tummarna för det. Det här är verkligen ett trixigt recept som är beroende av så många yttre faktorer så som om jästen regnat bort, temperatur i rummet etc.

  43. Karro kl 20:31, den 23 juni 2014

    Yes, förstod det innan jag gav mig in på det. Tack för tumhållningen!;)

  44. tina kl 20:36, den 23 juni 2014

    Karro: :-)

  45. Caroline kl 09:42, den 30 juni 2014

    Hej!

    Jag fastande för ditt recept nu när vi är i Sthlm på besök och jag kunnat olika massa fläder!
    Gjorde satsen igår kväll och den skall stå till ikväll (måndag) innan jag silar och tappar på flaskor. Problemet är att vi imorn skall byta bostad (Sundbyberg till Söder)
    Klarar flaskorna transport. På onsdag far vi vidare i bil till landet (Gränna) och på torsdag hem till Göteborg.

    Är det dömt att misslyckas på förhand med alla dessa förflyttningar? Borde jag lämna flaskorna här hos min syster i Sthlm?

    Tacksam för råd!
    Vänlig hälsning,
    Caroline

  46. Caroline kl 09:47, den 30 juni 2014

    …kunnat *plocka* massa fläder!

    Bilen är en VW, Passat, stabil på vägen – men kan skakningarna ändå förstöra jäsningsprocessen?

    /Caroline

  47. tina kl 19:48, den 30 juni 2014

    Caroline: Jag tror inte att det är någon större fara med själva jäsprocessen (om jag får gissa, egentligen har jag ingen aning). Men, det låter ju onekligen aningen meckigt (men charmigt) att fara land och rike runt med bubblet. :-)

  48. Lisbett kl 09:02, den 14 juli 2015

    Hej undrar om det stämmer med 2,5 dl socker, låter lite också när jag jämför med andra recept också kan man ta fler klasar( några til för smaken) ❤️

  49. tina kl 07:08, den 15 juli 2015

    Hej! Jag brukar göra bubblet så här, men man kan säkert göra på fler vis. Tror visst du kan addera socker så väl som blommor. Det är trixigt att få till ibland (se kommentarer ovan), men när det blir bra så blir det bra!

  50. Litus kl 11:43, den 21 juni 2016

    Hej jag undra om du kan mäta tämraturen som ska var när man gör första jäsningen
    Tackor förhand mvh litus

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen