- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Skål för egentillverkad fläderchampagne

Posted By tina On 26 augusti 2009 @ 12:48 In ätbara presenter,bubbel,dryck,fläder,hemgjord present,kalas,kanske-i-picknickkorgen?,sommar | 54 Comments

picki_img_4675

I helgen när vi skålade i fläderbubbel för en riktig superbebis, så slog det mig att jag inte berättat om när vi gjorde fläderchampagne tidigare i somras. För hur märkligt det än var att förstå, så blev det faktiskt bubbel i flaskorna. Ett lyckat experiment och de flesta flaskor blev bra, någon flaska jäste dock. En del drack vi upp själva och resten gav vi bort i present. Det är tur att fläder växer på träd, för nästa sommar gör jag dubbel sats.

Fläderbubbel
15 blomklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger alt äppelcidervinäger
2,25 l vatten
1 citron

Skölj inte blomklasarna, men plocka bort eventuella småkryp och liknande. Blanda vatten, socker och vinäger i en stor bunke eller kastrull. Skala citronen med en potatisskalare och tillsätt skalet, liksom saft från en halv citron. Rör om ordentligt och tillsätt därefter blomklasarna. Låt stå övertäckt (handduk el liknande) i sval rumstemperatur i ett dygn. Sila därefter genom en duk och häll upp i väl rengjorda flaskor med skruvkork. Fyll inte hela vägen upp. Låt stå i sval rumstemperatur några dagar och kontrollera därefter flaskorna för att se om det bubblar. När det bubblar ställs flaskorna in i kylen, annars får de stå framme ytterligare ett par dagar. Jag brukar förvara flaskorna med korken inte fullt åtskruvad, för att det inte ska bli övertryck och flaskor som smäller. Man kan också skruva av korken lite då och då, för att släppa ut kolsyra. Fläderbubblet serveras välkylt och håller upp till tre veckor.

picki_img_4677


54 Comments (Open | Close)

54 Comments To "Skål för egentillverkad fläderchampagne"

#1 Comment By Sofia On 26 augusti 2009 @ 13:15

Häftigt! Det har jag bara läst om men aldrig provat.

#2 Comment By Helena Ljunggren On 27 augusti 2009 @ 08:27

Åh, vad tjusigt! tack för receptet, det där måste provas nästa år!

[1]

#3 Comment By Josefina On 27 augusti 2009 @ 13:36

Läckert! :P

#4 Comment By Lotta On 28 augusti 2009 @ 08:52

Min personliga sömmerska av bröllopsklänningen ska gifta sig nästa år. De ska ha fläderchampagne och har redan gjort en provomgång, tydligen blev den väldigt god.

Tack för lånet av mr. C igår, det var himla trevligt! Tråkigt bara att du inte var med också.

:0)

#5 Comment By tina On 28 augusti 2009 @ 09:36

Sofia: Prova vetja, det var ett roligt pyssel!

Josefina: JA! :-D

Lotta: Åh, lyllos dig som får gå på bröllop nästa år igen. Jag är så glad att jag fick vara med på ditt, det är något alldeles speciellt med bröllop! Och såklart lyllos Carl som fick bli bjuden på middag! Ta med dig maken och kom på en Uppsalaweekend i höst tycker jag.

#6 Comment By alfonsannika On 1 september 2009 @ 22:45

Så underbart god o lyxig dryck! Vi var lyckligt lottade och fick en flaska som välkomsthälsning till Uppsala, vilken vi njöt av en fin kväll i juli på en solvarm klippa med solnedgång i havet.

#7 Comment By tina On 2 september 2009 @ 10:56

:-D

#8 Pingback By Lägg det här på minnet så är ni snälla at pickipicki On 8 november 2009 @ 15:22

[...] vi ta åt oss av äran hela bunten. Kanske skulle vi till och med slå på stort och skåla i fläderbubbel? Imorgon är det dock vanlig vardag igen och en ny veckomatsedel i det röda köket. Men kom ihåg, [...]

#9 Comment By Hanna On 12 juli 2011 @ 22:54

Har i dagarna avnjutit våra första flaskor Fläderbubbel. Det var ljuvligt gott och jag kände äkta glädje över att det blev så gott o festligt! Detta kommer bli en ny tradition hemma hos oss, tack för receptet.

#10 Comment By tina On 13 juli 2011 @ 09:27

Hanna: Vad kul att det blev bra, tack för att du berättar! :-D

#11 Comment By Teresa On 4 juli 2012 @ 15:02

Hej! Kanske en dum fråga men ska det vara kokt vatten eller vanligt kall arten till fläderchampagnen??

#12 Comment By tina On 4 juli 2012 @ 15:13

Teresa: Kallt!

#13 Comment By Teresa On 5 juli 2012 @ 20:52

Har en Jordkällare kan jag när jag blandat ställa kastrullen där och även när det är upphällt på flaska eller är det för kallt?

#14 Comment By tina On 5 juli 2012 @ 21:00

Teresa: Jordkällare, lyllos dig. Hur många grader? Det ska helst inte vara ”kylskåpskallt” när man vill att det ska börja bubbla. Men säkert toppen att förvara bubbelflaskorna i!

#15 Comment By Teresa On 6 juli 2012 @ 00:59

Så då inomhus bara har ett rum som inte jätte varm går det bra tror du?

#16 Comment By Teresa On 6 juli 2012 @ 01:06

Glömde fråga om det blir alkohol och hur mycket ungefär?

#17 Comment By tina On 6 juli 2012 @ 08:26

Javisst, fram tills det börjar bubbla! Med lite tur kan det bli lite alkohol i bubblet.

#18 Pingback By 8 fantastiska saker att göra med fläder | Matgeek On 7 juli 2012 @ 17:04

[...] Fläderchampagne Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren. [...]

#19 Comment By Teresa On 8 juli 2012 @ 12:24

Om det inte bubblar när det är tappat kan det bero på att det står för varmt och kanske man då kan flytta flaskorna till källarmiljö där är svalt men inte kylskåpskallt. Vad tror du?

#20 Comment By tina On 8 juli 2012 @ 14:58

Teresa: Vår bubblar inte heller när vi tappar den. Låt den stå svalt, hellre lite för svalt än lite för varmt så att den inte möglar.

#21 Comment By Teresa On 10 juli 2012 @ 23:50

Hur många dagar kan det ta tills det blir bubblor i flaskorna tro?

#22 Comment By tina On 11 juli 2012 @ 09:15

Teresa: Det brukar vara lite olika 2-4 kanske.

#23 Comment By Teresa On 12 juli 2012 @ 17:56

Den 7 juli tappades det upp på flaska och nu är det den 12 juli. Allt som har hänt är att det blivit en annan färg lite likt ozzo vitt.. Inga bubblor har kommit i flaskorna!’ kan man anse detta som ett misslyckat projekt??? Eller ska det vara så här och den tar en vecka till?? Man undrar ju vad som gick fel?

#24 Comment By tina On 12 juli 2012 @ 21:45

Teresa: 5 dagar känns som lite lång tid. Innan jag kastade in handduken skulle jag testa att ställa flaskorna lite varmare. Vad som gått fel om det inte börjar bubbla? Tja, bubblet är gott men lite trixigt. Man kan ha sköljt blommorna och därmed sköljt bort den ”naturliga jästen” på blommorna. Kanske har det regnar mycket innan man plockade blommorna = samma effekt? Kanske har flaskorna inte stått tillräckligt varmt för att det ska börja bubbla. Om det inte börjar bubbla och du bor i närheten av Uppsala kan du få komma och smaka mitt fläderbubbel, började bubbla efter 2 dagar framme.

#25 Comment By Teresa On 13 juli 2012 @ 14:17

Tack för ditt inlägg :-) tror jag har lösningen det hade regnat när blom klasarna plockades :-( sen tycker jag det verkar lite diffust med vad flaskorna ska stå i för temperatur?? Du skriver i ett svalt rum men det har man ju i regel inte på sommaren och då tänkte jag att jordkällaren är sval men inte kylskåpskall men det var kanske för kallt?? Svårt val! Sen den här färgen ozzo vitt ska servars det??? Snällt av dig att erbjuda att smaka men jag bor tyvärr i Göteborg.

#26 Comment By tina On 13 juli 2012 @ 23:04

Teresa: Svalt för mig sommartid är på stengolvet i köket, ungefär så har jag resonerat. Färgen, tja, ser ut som flädersaft ungefär. :-)

#27 Pingback By Sen senast har vi… | pickipicki On 25 juni 2013 @ 07:47

[...] senast har vi gått på ett kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av [...]

#28 Pingback By Sveriges bästa recept med fläder | Matgeek On 26 juni 2013 @ 08:31

[...] Fläderchampagne Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren. [...]

#29 Comment By Marié On 9 juli 2013 @ 09:28

Jag har gjort två omgångar och första bubblade fint efter ett par dagar men andra omgången bubblar knappt trots en veckas väntan. Men jag ger inte upp, det är ju liiite iaf så det är nog på gång. Däremot kom bottensatsen upp i de flaskor som bubblade ocht rots att den är ofarlig så såg det äckligt ut, som en stor snorklump. Då silade jag en gång till igenom ett tätt bomullstyg. Bubblet försvann nästan he av det, men champagnen blev klar och fin utseendemässigt. Nu bubblar det åter, men väldigt lite. Dock tillräckligt för att det är friskt och fräscht. Jag dubblade mängden klasar i omgång två med, då första blev lätt fadd. Men efter ännnu en vecka smakade den mer av sig själv ändå.

#30 Comment By tina On 20 juli 2013 @ 17:54

Marié: Tack för din kommentar! Jag har också fått sämre resultat när jag dubblat.

#31 Comment By Hanna Barck On 5 juni 2014 @ 17:53

Nu är det flädertider och det här receptet börjar bli aktuellt. Jag kommer testa att byta ut lite socker mot honung för lite mer sprutt i bubblorna!

#32 Comment By Elaine On 6 juni 2014 @ 18:25

Hej ,
Har just testat att för första gången och det har fått stå i 4 dagar och inte en liten bubbla :(

och jag lästa här åvan att om det regnade när jag man plockade så var det samma som att skölja blom före…

Men kan jag få bubblor ändå eller är den förstörd nu ??

Min fläder är ints så stor men jag har väll 40-50 klasar som är i full blom nu och jag ville gärna göra om men här har det rägnatsom attan hur gör man då ??

Åå en liten fråga till tar ni hela klasen eller tar man bort allt utan blom ??

tack på förhand Elaine i Göteborg :)

#33 Comment By sofia On 12 juni 2014 @ 18:53

Hej! Kan man använda pet flaskor vid tillverkning eller måste det vara glasflaskor?
Mch sofia

#34 Comment By Robin On 12 juni 2014 @ 20:03

Elanine: Jag hade samma problem. Hällde i pytteliten (verkligen minimal mängd) av vinjäst, och redan någon timme senare var det fart i flaskan:
Sofia: Jag gör det i PET-flaskor, och det fungerar. Dock inte lika exklusivt om man ska ge bort :p

Någon annan som fått bukt med hur man får bort det lager av pollen som bildas utan att få bort bubblorna i drycken? Som Marié sa, så är det inte så smarrigt att ha denna ”snorklump” flytandes i flaskan. Ni andra som har lyckats få till det här, blandar ni ut det med vatten sen, eller dricker det som det är? Känns nästan som att man måste blanda ut det som med flädersaft, så det är ett tjockt sockerspad just nu. Men dock kommer en stor del av bubblorna försvinna om man börjar blanda det med vatten?

#35 Comment By Annika On 15 juni 2014 @ 11:04

Efter att man ställer in flaskorna i kylen. När är det få dags för provsmak?

#36 Comment By tina On 16 juni 2014 @ 10:54

Hanna: Titta in och berätta hur det gått vetja!

Elaine: Ledsen för sent svar. Provade du igen? Det här är ett svårt recept, C tycker att jag ska ta bort det från picki för att så många inte lyckas med gott resultat. Det ÄR svårt att få till och det gör skillnad om det regnar etc, men när det blir bra så blir det gudagott. Jag använder blomklasarna och inte bara blommonra.

Sofia: Ledsen för sent svar, visst funkar det lika fint med PET-flaskor!

Robin: Åh, den ska ju inte bli tjock om den blir bra. Jag brukar inte späda med vatten då det inte brukar behövas.

Annika: När flaskorna bubblar och är kylda är det ju bara att skåla. Jag har en kompis som sparar sina flaskor till nyårsafton! Mina brukar dock inte hålla sig bra så länge.

#37 Pingback By Sydsvenskan.se 5 saker du kan göra med fläder On 17 juni 2014 @ 10:44

[...] 1. Just nu befinner jag mig på en bohusländsk ö som är bra på alla sätt utom på det att här inte växer så mycket fläder. Om jag inte redan hade länsat de buskar jag hittat så hade jag definitivt försökt mig på att göra fläderbubbel bums. Pickipicki har receptet. [...]

#38 Comment By Karro On 23 juni 2014 @ 14:27

När det börjar bildas bubblor i flaskorna, ska man ställa in dem i kylen med en gång då? Fortsätter det att bildas bubblor där? Det är bara pyttesmå bubblor som bildats ännu. Är inne på dag 4 eller 5 nu…

#39 Pingback By Nu är fläderfesten här! | pickipicki On 23 juni 2014 @ 19:37

[...] husknutar och plocktiden kan avrundas till närmare noll, okej? Fläderrecepten Flädersaft Fläderbubbel (med reservation för att det här är bloggens lurigaste recept) Fläderpannkaka Flädermousse i [...]

#40 Comment By tina On 23 juni 2014 @ 20:04

Karro: Jag brukar ställa in flaskorna först när jag är nöjd med bubblorna, risken är annars att det inte blir mer än just pyttebubblor.

#41 Comment By Karro On 23 juni 2014 @ 20:17

Det var min tanke med. Öppnar du flaskorna och lyssnar och kollar på ”pyset” eller tittar du bara utvändigt?

#42 Comment By tina On 23 juni 2014 @ 20:21

Karro: Öppnar. Hoppas du får till bubblorna, håller tummarna för det. Det här är verkligen ett trixigt recept som är beroende av så många yttre faktorer så som om jästen regnat bort, temperatur i rummet etc.

#43 Comment By Karro On 23 juni 2014 @ 20:31

Yes, förstod det innan jag gav mig in på det. Tack för tumhållningen!;)

#44 Comment By tina On 23 juni 2014 @ 20:36

Karro: :-)

#45 Comment By Caroline On 30 juni 2014 @ 09:42

Hej!

Jag fastande för ditt recept nu när vi är i Sthlm på besök och jag kunnat olika massa fläder!
Gjorde satsen igår kväll och den skall stå till ikväll (måndag) innan jag silar och tappar på flaskor. Problemet är att vi imorn skall byta bostad (Sundbyberg till Söder)
Klarar flaskorna transport. På onsdag far vi vidare i bil till landet (Gränna) och på torsdag hem till Göteborg.

Är det dömt att misslyckas på förhand med alla dessa förflyttningar? Borde jag lämna flaskorna här hos min syster i Sthlm?

Tacksam för råd!
Vänlig hälsning,
Caroline

#46 Comment By Caroline On 30 juni 2014 @ 09:47

…kunnat *plocka* massa fläder!

Bilen är en VW, Passat, stabil på vägen – men kan skakningarna ändå förstöra jäsningsprocessen?

/Caroline

#47 Comment By tina On 30 juni 2014 @ 19:48

Caroline: Jag tror inte att det är någon större fara med själva jäsprocessen (om jag får gissa, egentligen har jag ingen aning). Men, det låter ju onekligen aningen meckigt (men charmigt) att fara land och rike runt med bubblet. :-)

#48 Comment By Lisbett On 14 juli 2015 @ 09:02

Hej undrar om det stämmer med 2,5 dl socker, låter lite också när jag jämför med andra recept också kan man ta fler klasar( några til för smaken) ❤️

#49 Comment By tina On 15 juli 2015 @ 07:08

Hej! Jag brukar göra bubblet så här, men man kan säkert göra på fler vis. Tror visst du kan addera socker så väl som blommor. Det är trixigt att få till ibland (se kommentarer ovan), men när det blir bra så blir det bra!

#50 Comment By Litus On 21 juni 2016 @ 11:43

Hej jag undra om du kan mäta tämraturen som ska var när man gör första jäsningen
Tackor förhand mvh litus

#51 Comment By Jessica On 4 juli 2016 @ 20:16

Hej, jag har provat detta men fick så mkt att göra att jag inte hann sila och tappa upp den i tid. Nu har den stått och dragit i rumstemp i närmare 5 dagar och fått som en vit hinna ovanpå. Är det mögel tro?!! :o

Har inget stengolv så det är inte särskilt svalt här hemma heller :/) Om du tror att det är mögel, är det bara att slänga allt isf eller kan man ” skrapa” bort hinnan och sen sila och tappa upp?

Hoppas så på svar!

Hälsningar
Jessica

#52 Pingback By Flädercampagne – Farbror G On 1 augusti 2017 @ 08:16

[...] bort så hon rekommenderade oss att leta på nätet. Vi hittade två recept ett på bloggen pickipicki och ett på kokaihop.se. Vi bestämde oss för att testa båda det ena på 2,25 l och det andra [...]

#53 Pingback By Fläderchampagne – Farbror G On 11 november 2017 @ 15:24

[...] bort så hon rekommenderade oss att leta på nätet. Vi hittade två recept ett på bloggen pickipicki och ett på kokaihop.se. Vi bestämde oss för att testa båda det ena på 2,25l och det andra på [...]

#54 Comment By Ewa On 22 januari 2019 @ 20:22

Hej
Undrar om man kan frysa fläder champange


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/08/skal-for-egentillverkad-fladerchampagne/

URLs in this post:

[1] : http://www.helenaljunggren.com

Copyright © 2008-2009 pickipicki