- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Stava till romtopf den som kan!

Posted By tina On 14 augusti 2009 @ 08:17 In bär,dryck,sommar | 6 Comments

picki_img_6023

Innan sommaren hade jag varken tillagat, ätit eller överhuvudtaget ens hört talas om romtopf. I vilket fall ramlade jag över några sådana recept i jakten på tips om hur man kan ta tillvara på sommarens bär. Förutom att jag snubblar över bokstäverna och i vilken ordning de ska stå, så gillar jag skarpt idén att vartefter bären mognar under sommaren så läggs de i burken som sakta fylls. Och jag kan verkligen se framför mig hur jag öppnar glasburken i vinter och bjuder på ljuvliga sommarbär till efterrätt, eller skedar såsen över vaniljglass alternativt serverar den som likör i små små tjusiga glas. Jag tror på det här, det kommer bli bra vinten i år. Vad tror ni, någon som provat?

Romtopf
Rengör en stor glasburk väl och torka den i ugnen i ungefär 100 grader. Under sommarens gång, stoppa mogna bär i burken, varva med socker och täck bären med rom (det får inte se ut som till höger på bilden). I flera recept har jag sett att sockermängden bör vara halva bärmängden. Låt stå kallt i kylskåp, ett par veckor efter att burken är fylld kan man röra om bland bären försiktigt. Förvara burken kallt, gärna i kylskåp. Det sägs att innehållet blir godare ju längre det får stå och att det bäst avnjuts runt jul.


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Stava till romtopf den som kan!"

#1 Comment By frida On 14 augusti 2009 @ 08:44

Det låter ju ljuvligt! Måste testas nästa sommar!

#2 Comment By Fröken Dill On 14 augusti 2009 @ 09:51

Å, min f d svärmor samlade alltid säsongens bär i en romtopf under sommaren. På julafton serverades den högtidligt som efterätt. Mycket gott till vaniljglass, vispad grädde och rostade mandelflagor!
Tycker fröken Dill

#3 Comment By Mikkan On 3 augusti 2010 @ 17:49

strålande koncept, är helt pepp på att ta tillvara på så mycket som möjligt från denna säsong, detta är ju ett utmärkt sätt!

#4 Comment By Enkakaiugnen On 15 juli 2011 @ 00:15

Vilken kul idé! Och vad fint det är att ha bär och grönsaker inlagda sådär. Synd att de ska stå i kylskåpet, hade varit snyggt att ha dem framme. Kanske ska göra en liten burk och testa, har en massa blåbär i kylen nu :)

#5 Comment By tina On 15 juli 2011 @ 10:35

En kaka i ugnen: Blåbär blir dessvärre väldigt mosiga om de får stå i lag länge: testa körsbär, vinbär, krusbär eller liknande bär istället!

#6 Pingback By Ett litet projekt | Här ska det vara en riktigt inbjudande titel. On 19 juni 2012 @ 21:53

[...] underbara bilden har jag lånat från pickipicki.se, http://www.pickipicki.se/2009/08/stava-till-romtopf-den-som-kan/ Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/08/stava-till-romtopf-den-som-kan/

Copyright © 2008-2009 pickipicki