- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka

Posted By tina On 17 september 2009 @ 23:53 In fänkål,pannkaka,saffran,soppa | 12 Comments

picki_img_7582
picki_img_7589

Idag tjatade systern till sig en soppa- och pannkakamiddag i det röda köket. Fast i sanningens namn var jag nog inte särskilt svårövertalad, torsdagssoppa och pannkaka är min melodi och mitt-i-veckan-middag är alltid avslappnat och trevligt. Kusinen lagade fänkålssoppa och Carl stod för saffranspannkakan. Själv cyklade jag runt närområdet i jakt på saffran och när jag kom hem hade jag svårt att hämta mig från att en påse saffran på ett halvt gram kan kosta 37 kronor, sen när gör den det egentligen? Det var för övrigt preimär för gotländsk saffranspannkaka för vår del och trots att det var gott så tror jag nog att vi gör en halv sats nästa gång, för oj vad med pannkaka det blev.

Fänkålssoppa med fetaost
och rostade pumpakärnor
2 st fänkål
0,5 purjolök
lite olja/smör
knappt en liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
ett paket fetaost
pumpakärnor

Skiva fänkål och purjolök tunt och fräs ett par minuter i en gryta i lite olja och smör. Smula ner buljong och häll över 8-9 dl vatten. Småkoka tills fänkålen är mjuk och mixa soppan slät med en mixerstav. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i en het och torr stekpanna tills de börjar få färg eller börja poppa. Pynta soppan med pumpakärnor och smulad fetaost.

Receptet är för 4 personer och härstammar från ett reklamblad från Coop, det har dock ändrat skepnad en del.

picki_img_7597

Gotländsk saffranspannkaka
Risgrynsgröten;
8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 liter mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin
Pannkakssmeten;
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran
2-4 dl mjök

Koka upp vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull. Låt småkoka under lock i 10 minuter. Tillstätt därefter mjölk och kanelstång och låt koka upp igen. Koka på svag värme i ungefär 40 minuter, tills vätskan är borta. Rör om ibland. Låt gröten svalna ordentligt. Blanda därefter den kalla gröten med ägg, socker, finhackad mandel och saffran. Om det behövs, späd med ett par deciliter mjölk. Bred ut smeten i en smord långpanna och grädda pannkakan i 175 grader i ungefär 30 minuter eller tills pannkakan börjar få gyllengul färg. Servera pannkakan ljummen tillsammans med salmbärssylt och lättvispad grädde.

Receptet är från pannkakor.se [1].


12 Comments (Open | Close)

12 Comments To "Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka"

#1 Comment By frida On 18 september 2009 @ 08:16

Åh, Gotlandspannkaka är mumsigt! Fast ja, mycket mättande. Vår sats brukar räcka hela julen till hela familjen, och lite blir över…

#2 Comment By Emma Johansson On 18 september 2009 @ 09:31

Hej!

Jag vispar nog grädden lite hårdare när jag serverar saffranspannkaka men det är kanske en smaksak? Äter man den lite ljummen så ”smälter” grädden ändå.

Tack för en superbra sida.

Kram från en gotlänning. :D

#3 Comment By Johanna On 18 september 2009 @ 09:49

Undrar om inte saffranspannkaka borde vara så gott att till och med en som hatar risgrynsgröt borde tycka om det? Vad tror du? Tror du det går att vänja någon vid risgrynsgröt genom att träna med saffranspannkaka?

#4 Comment By tina On 19 september 2009 @ 10:24

Frida: Ojdå! :-)

Emma: Åh, en riktigt gotlänning, välkommen hit vetja! Hårdvispad grädde säger du, då vet jag iaf en i det här hushållet som blir glad, han är hårdvispad-grädde-nästan-smör-typen, jag är mer för lättvispad grädde. :-P

Johanna: Hihi, ja det tror jag! Vi måste prova iaf! Titta förbi under dan och hämta lite saffranspannkaka, här finns det så det räcker om blir över. (Ring C innan, jag jobbar och han är hemma)

#5 Comment By Dennis On 19 september 2009 @ 12:44

Så gott det ser ut. Väldigt fint porslin.

#6 Comment By Birgitta Höglund’s Mat On 19 september 2009 @ 22:25

Tack för recept på soppan. Har en halv fänkål liggande i kylen. Nu vet jag vad det kan bli för gott av den ;)

#7 Comment By tina On 20 september 2009 @ 09:57

Dennis: Tack! Det är loppisfynd, Upsala Ekeby.

Birgitta: Ja, eller så kan du göra kockens kalasgoda fänkålsås och servera till lax, det är supergott!
[2]

#8 Comment By frida On 21 september 2009 @ 13:06

Jag är i alla fall andra generationens gotlänning och vi äter alltid saffranspankaka med lättivspad grädde. sådeså. och har man inte salmbärssylt så går det lika bra med svartvinbärsdito.

#9 Comment By tina On 21 september 2009 @ 20:51

Frida: Haha, andra generationens gotlänning! :-D Det visste jag inte, men nu förstår jag varför din pappa bakar så god gotlands limpa! Idag åt vi pannkakan med svartvinbärssylt, det passade fint.

#10 Pingback By Här kommer nästa veckas matsedel at pickipicki On 11 april 2010 @ 16:35

[...] Tis Varm pastasallad Ons Palak paneer på svenska (indisk spenatgryta med fetaost) Tor Fänkålssoppa med fetaost och pumpakärnor Fre Svensk falafel Lör Tacopaj Sön Ugnsbakad lax i [...]

#11 Pingback By Veckans Matkoma Vecka 49 – Matkoma On 4 december 2013 @ 11:31

[...] som vi tänkte göra: Skurna franska pepparkakor, lingonsmoothie, saffranspannkaka och andra satsen [...]

#12 Pingback By Veckans Matkoma Vecka 49 | Matkoma On 11 februari 2018 @ 23:21

[...] som vi tänkte göra: Skurna franska pepparkakor, lingonsmoothie, saffranspannkaka och andra satsen [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/09/fankalssoppa-och-gotlandsk-saffranspannkaka/

URLs in this post:

[1] pannkakor.se: http://www.pannkakor.se/

[2] : http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

Copyright © 2008-2009 pickipicki