- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ibland får man faktiskt leka med maten

Posted By tina On 4 september 2009 @ 08:08 In födelsedag,kalas,lax,räkor,salladsvariant,tävling | 15 Comments

picki_img_7061

När jag fyllde år lekte vi Gissa maten, en alldeles egenpåhittad lek. Till middag hade vi lagat laxsallad för många, ett finfint recept ur en Alltommat tidning fråm i somras. Leken gick helt enkelt ut på att alla runt bordet fick varsitt papper och skulle gissa ingredienser i laxsalladen vi åt till huvudrätt (19 ingredienser inklusive sju olika salladssorter) samt i den tillhörande såsen. Det var faktiskt en rätt rolig lek om jag får säga det själv. Och om det bästa med maten var att den var god, så var det näst bäst att så mycket gick att förbereda dagen innan.

Laxsallad för 25 personer
2 kilo varmrökt lax
2,5 kg räkor med skal
2 kg färsk potatis
rejält med dill
citron
1 dl olivolja
0,5 msk salt
1 tsk socker
0,5 tsk svartpeppar
500 g färska sockerärtor
3 st fänkål
1 knippe salladslök
4 huvuden krispsallad
350 g blandad sallad och salladsskott

Örtsås;
4 vitlöksklyftor
2 krukor timjan
rejält med dill
3 ägg
0,5 dl dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
5 dl rapsolja
1 liter turkisk yoghurt
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

citroner till garnering

Detta kan göras dagen innan:
Ta bort skinn och binn från laxen, dela den i mindre bitar. Skala räkorna. Skrapa potatisen och koka den i lättsaltat vatten, låt ånga av. Skär potatisen i halvor, hacka dillen, skölj citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Blanda dill, citronskal, citronsaft, olivolja, salt, socker och peppar. Blanda dressingen med potatisen och låt kallna. Örtsåsen: Skala och lägg vitlöken i en bunke, tillsätt örter, ägg, senap, vinäger och olja. Mixa till en slät sås med en stavmixer. Rör i yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Samma dag:
Ansa och strimla sockerärtor, fänkål och salladslök. Skölj och riv de olika salladssorterna i mindre bitar. Blanda salladen på en stort serveringsfat och toppa med sockerärtor, lök, potatis, lax och räkor. Pynta med citronklyftor och servera med rejält med bröd.


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "Ibland får man faktiskt leka med maten"

#1 Comment By Lotta On 4 september 2009 @ 08:46

Hoppas att du fått mail med recept på efterrätten. En dag kanske den också få vara med på Picki! :0)

Kram i regnet!

#2 Comment By tina On 4 september 2009 @ 09:39

Lotta: Jag fick receptet och blev så himla glad. Jag fick dock den högtidliga känslan av att känna mig hedrad och att det inte var ett recept som var okej att sprida vidare i vida internet. Så jag vet inte om jag törs lägga ut receptet på picki, haha, vad tror du? :-D

(Tack förresten för tjusiga presenter, vet inte om mitt sms kom fram? Var lite osäker på om jag har rätt nummer…)

#3 Comment By nässelblom & choklad On 4 september 2009 @ 09:56

Vilken bra och matig sallad att bjuda många på. Verkar väldigt gott! Grattis i efterskott! Kram/Eva

#4 Comment By Mamman On 4 september 2009 @ 12:38

Tack för senast! Kan intyga att salladen var ljuvlig god! Och allt som man fick därtill!/Mamman

#5 Comment By Sofia On 4 september 2009 @ 13:20

Vilken fantastisk lek!
Påminner lite om favoritmomentet i Gordon Ramseys Hells Kitchen.

#6 Comment By Sandra drömkaka On 4 september 2009 @ 16:17

Ja hemmagjord vaniljsås & vaniljkräm ärju för gott, använde mej igår av en vaniljkräm & två till fyllningar & bakade så goda Petit Choux, kika in på bloggen :)

& ha en härlig fredagkväll!

#7 Comment By Johanna On 4 september 2009 @ 21:01

Svårast att gissa var ingredienserna i såsen. Riktigt god och minst lika klurig att gissa!

#8 Comment By tina On 5 september 2009 @ 10:32

Nässelblom&choklad: Tack! :)

Mamman: Ja, och du hade en stor del i allt man fick därtill om jag inte minns fel. ;)

Sofia: Intressant! Appropå Hells kitchen så var det nog lite åt det hållet i det röda köket kvällen innan. Bland annat bakade vi om en tårtbotten ett antal gånger…

Sandra: Petit Choux, jag ska titta in hos dig!

Johanna: Men du vann ju! Jag sneglade faktiskt på ditt vinnarpapper häromdan och såg att du hade i princip alla rätt på huvudrätten, imponerande!

#9 Comment By Helena Ljunggren On 6 september 2009 @ 10:50

hihi, vilken läcker lek :) Salladen ser inte helt tokig ut den heller, supergott!

#10 Comment By Lotta On 6 september 2009 @ 19:05

Ja men det har du ju rätt i. Vi kanske ska hålla receptet för oss själva istället så ingen blir sur & tvär.

Nej, jag har inte sett något sms. Men vad bra att presenterna kom fram och uppskattades!

#11 Pingback By Blomkålssoppa utan getost och svampsalt at pickipicki On 7 september 2009 @ 08:27

[...] att gissa ingredienserna i maten, så roade jag mig med den saken igår kväll när jag kom hem och middagen stod färdig [...]

#12 Comment By tina On 7 september 2009 @ 08:33

Helena: :-)

Lotta: Konstigt! I så fall säger jag det igen; Tusen tack för de fina presenterna. Vi har invigt bägge två och dom kommer användas flitigt, så så säker! :-D

#13 Comment By Recept bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd Bakrecept On 17 september 2009 @ 18:22

Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.

#14 Comment By tina On 18 september 2009 @ 00:01

Ja gör det! Nästa gång ska jag göra maten i lite mindre skala, det är ju inte alltid man är så många runt matbordet…

#15 Pingback By Den omöjliga marinaden | pickipicki On 21 januari 2012 @ 10:54

[...] på att det är just syrén i saftglaset. 3) Och vad ätr det egentligen i den där memman? 4) En laxsallad som räcker till många och är en finfin gissa-ingredienser-i-maten-rätt. 5) Och vem kan gissa att det är ost i glassen? Publicerad i gissa-ingredienser-i-maten, [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/09/ibland-far-man-faktiskt-leka-med-maten/

Copyright © 2008-2009 pickipicki