Fiskgratäng för allra första gången

den 30 september 2009, kl 08:37

picki_img_7892

I söndags lagade vi fiskgratäng för allra första gången. Jakten på ett lämpligt recept började i farmors kokbok, fortsatte bland hyllorna i mataffären, mellanlandade i lite inspiration bland matsidor på nätet och slutade med att jag improviserade en del bland kastrullerna. En inte helt sällsynt taktik i det här hushållet. Nu var väl kanske inte det här den vackraste fiskgratängen som världen har skådat, men att den var god det kan jag garantera. Så god att jag kommer laga den igen, med andra ord kommer det finnas tillsällen att öva på spritsandet och tur är väl det.

Fiskgratäng för fyra
500 g vit fisk
2 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
1 citron
2 tsk hummerfond
en rejäl näve finklippt dill
salt och peppar
400 g räkor med skal
potatismos (kokt potatis, 1 ägg,
en rejäl skvätt mjölk, salt och peppar)

Dela fisken i mindre bitar och lägg i en smord ungsform. Strö över lite salt och peppar. Täck fisken med ugnsfolie och sätt in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Smält smör i en kastrull på svag värme, rör ner vetemjöl och mjölk. Låt såsen koka upp under omrörning, smaka av med rivet skal från en citron, någon matsked pressad citronsaft, salt, peppar, hummerfond och en rejäl näve finklippt dill. Spritsa ut potatismos runt kanterna på formen, eller tryck ut små potatismosöar genom en liten plastpåse där ena hörnet klippts bort. Lägg skalade räkor på fisken och häll över gratängsåsen. Gratinera fiskgratängen i 250 grader i 10-15 min eller tills den börjar få fin färg. Servera med sallad och rejäla citronklyftor.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Fiskgratäng för allra första gången”

  1. Elin kl 09:23, den 30 september 2009

    Vilken underbar blogg du har :) Hittade hit för ett litet tag sedan men har redan funnit många bra recept. Det är toppen att du har börjat med veckomatsedel och fiskgratängen ser underbart god ut, skall testas snart! /Elin

  2. Tillbaka till veckomatsedel i det röda köket at pickipicki kl 13:18, den 30 september 2009

    [...] Sön Fiskgratäng Mån Ljummen höstsallad med grönsaks- eller köttfärsbiffar Tis Johannas vegetariska lasagne med [...]

  3. Dennis kl 14:25, den 30 september 2009

    Fiskgratäng är så gott! Och enkelt att göra..

  4. ViktoriaV kl 14:34, den 30 september 2009

    Vilken fin och lyxig fiskgratäng! Du har ju verkligen gått in för det och är väldigt ambitiös. Jag tycker tvärt emot Dennis att den inte alls verkar särskilt enkel. Mitt bästa vardagsfiskrecept är mycket simplare, men faktiskt förvånansvärt gott: lägg fiskblocket i en form, bred över ett tjockt lager med creme fraiche (kryddat med örter, salt o peppar) och strö över lite riven ost. Kör in i ugn ca 200 grader tills fisken är klar (tar olika tid beroende på hur tinad den är såklart). Kokt potatis och ärter hör till. Detta kan jag äta varje vecka. Vad säger nutritioniststudenten: är det en nyttig vardagsmiddag?

  5. Helena Ljunggren kl 14:58, den 30 september 2009

    Det ser riktigt proffsigt ut för första gången. Ser ser ordentligt gott ut!

  6. Sydney kl 15:30, den 30 september 2009

    Gratängen ser helt underbar ut! Slickar mig långt upp mor öronen när jag ser den…

  7. tina kl 17:25, den 30 september 2009

    Elin: Tack, beröm är fint, man blir på så glatt humör! Välkommen hit förresten, hoppas fiskkgratängen blir god!

    Dennis: Ja, det var ju faktiskt inte så svårt som jag fått för mig.

    Viktoria: Jag håller med om att din variant är enklare än min. Potatismoset och spritsandet kanske man helst hoppar över en stressig kväll om man är hungrig och tiden är knapp, en sån kväll skulle jag nog göra som du och äta potatis eller ris vid sidan om. Jag ska nog prova din variant faktiskt! Vad gäller nutritioniststudenten så gillar hon fisk skarpt, fisk ÄR bra! Däremot så ryggar hon alltid tillbaka när hon hör talas om gröna ärtor (tyvärr!), men det har inget med nyttigt eller inte att göra. Jag har en mental allergi mot gröna ärtor, haha.

    Helena: Tack snälla!

    Sydney: Haha ja, det är annat än hundpastiller!

  8. Ulrika kl 22:28, den 30 september 2009

    Gud va galen jag måste vara. Jag är blott arton och har säkert gjort fiskgratäng typ 40 gånger :) Men sen är jag nog faktiskt galen också. Men sen såg jag att du gjort hemgjord nyponsoppa, det var väldigt ambitiöst och det kan jag lova att jag aldrig gjort (än) :)

  9. tina kl 09:15, den 1 oktober 2009

    Wow, 40 gånger! Ditt spritsande måste med andra ord vara i världsklass!

  10. Katrin kl 15:35, den 3 oktober 2009

    Jag har också bara gjort en fiskgratäng i hela mitt liv, men jag fegade och använde ingen sprits. Så här blev min: http://stulnarecept.blogspot.com/2008/12/fiskgratng-med-rotfruktskross.html (Hoppas det är okej att jag länkar)
    Jag kom att tänka på att du alltid har så fina kläder på bilderna, jag blir lite avis:)
    Ha en riktigt skön helg!

  11. tina kl 09:00, den 4 oktober 2009

    Katrin; Vilken tjusig fiskgratäng, och gott låter det också! Den ska jag provlaga, helt klart. Och tack för klädkomplimangen, det var snällt sagt. :)

  12. malin kl 20:06, den 29 oktober 2009

    Har länge haft ett gott öga till det här receptet här som jag kikat på då och då. Och ikväll gjorde jag den och den blev just så god som jag hoppades och trodde den skulle bli =)
    Men, 2 tsk fond? Ska det bara vara så lite? Jag tyckte det läte lite lite och när jag smakade av såsen kände jag knappt någon fondsmak alls. Så jag hade i mer, kanske 2 msk. Då blev det perfekt =)
    Så tack för en himla god fiskgratäng! =)
    Ha en bra kväll, från Malin, en trogen läsare

  13. tina kl 09:28, den 30 oktober 2009

    Malin: Mitt i prick på vad jag gillar allra bäst med att matblogga! Någon som läser här och kommer tillbaka, lagar maten och gillar den, och inte minst, ger feedback på vad som skulle kunna göras annorlunda i recepten. Tack!

  14. Veckomatsedel vecka 48 at pickipicki kl 16:33, den 22 november 2009

    [...] Paj med spenat och valnötter Tis Anders vildkyckling Ons Saras curryjärpar Tor Gulaschsoppa Fre Fiskgratäng Lör Pastarullar med spenat och [...]

  15. Isflingan kl 18:53, den 21 oktober 2014

    Kanske inte bästa valet av recept att ge sig på att göra en vanlig vardag efter träningen och man redan är hungrig när man börjar koka potatisen. Men i slutändan blev d både vackert och gott :)

  16. tina kl 18:44, den 27 oktober 2014

    Isflingan: Haha, nej du har du rätt i. Söndagskvälls mat kanske?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen