- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!

Posted By tina On 26 oktober 2009 @ 07:55 In billig mat,paj,rotfrukter,vegetariskt | 11 Comments

Fotograf: Carl Fredriksson

Ikväll äter vi rotfruktspaj med massor av dill. Jag härmar mamman som i sin tur härmade ett recept ur tidningen Land, att härma det som är bra är nog inte så dumt ändå. Om ni känner för att härma mig så tycker jag att ni ska passa på att handla hem rejält med rotfrukter nästa gång ni är i affären. Så här om hösten tillhör alla sorters rotfrukter favoriterna, billigare och bättre mat får man leta efter. Ibland skojar jag med Carl och säger att jag ska ställa mig med ett plakat på stan och ropa; Mer rotfrukter åt folket! Han håller inte med om att det är en bra idé, däremot gillar han rotfrukter lika bra som jag gör, och tur är väl i alla fall det!

Rotfruktspaj
3 dl siktat dinkelmjöl
alt 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
ett gäng rotfrukter;
morot, palsternacka, potatis,
rotselleri eller liknande
1 gul lök
massor av finklippt dill
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm peppar
ev riven ost

Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en stor pajform, nagga botten med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ungefär 1o minuter. Skär rotfrukterna i tunna stavar och koka dem några minuter i lättsaltat vatten. Lägg rotfrukterna i pajskalet tillsammans med skivad gul lök. Vispa ihop ägg, mjölk, dill, salt och peppar och häll över pajen. Strö över lite riven ost om du vill och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin).


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!"

#1 Comment By Monkan On 26 oktober 2009 @ 09:19

Javisst är rotfrukter både gott och nyttigt.
Pajen som Du visar,kan man ha till både kött,fågel och som buffemat. Jättegod ser den att vara.

#2 Comment By Emilies Skafferi On 26 oktober 2009 @ 11:06

Rotfruktspaj är verkligen en riktig höjdar paj. Ja det skulle nog vara en syn på stan det allt:)

#3 Comment By Josefina On 27 oktober 2009 @ 09:47

rotfrukter är bäst. vilken underbar paj … :P

#4 Comment By kristina On 27 oktober 2009 @ 16:15

Hälsa carl att du har rätt! Vilken fin blogg och vilket fint porslin!

#5 Comment By Becca On 27 oktober 2009 @ 19:05

Å det verkar gott! :)

Ha det mys!

#6 Comment By Sofie On 27 oktober 2009 @ 22:25

Rotfrukter är så fantastiskt gott. Den där pajen ska jag testa. :)

#7 Comment By tina On 28 oktober 2009 @ 00:13

Alla här verkar gilla rotfrukter, vad glad jag blir! :-D

#8 Comment By Cissy On 7 november 2009 @ 19:31

Hej! Jag älskar rotfruktspaj. Brukar göra ett recept som påminner om ditt, men med 150-200 g fetaost och purjolök istället för gul lök. Ibland har jag i lite strimlad skinka med, för pojkvännens skull… Ett tips om du vill variera den lite :)

#9 Comment By Cissy On 7 november 2009 @ 19:34

Här finns mitt recept, om du vill se det:
[1]

#10 Comment By tina On 8 november 2009 @ 11:58

Cissy: Tack för tipset! Tittade på ditt recept och det låter verkligen kalasgott! :-)

#11 Pingback By Jag har höga förväntningar på den här pajen at pickipicki On 23 november 2009 @ 10:33

[...] mer paj Kantarellpajen Filodegspaj med keso och fetaost Rotfruktspaj Viktorias pajskal av potatis Filed under paj | Skriv ut [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/10/ropen-skalla-mer-rotfrukter-at-alla/

URLs in this post:

[1] : http://receptakuten.blogg.se/2008/october/rofruktspaj-med-fetaost-och-skinka.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki