- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jag har höga förväntningar på den här pajen

Posted By tina On 23 november 2009 @ 09:02 In paj | 14 Comments

Foto: Carl FredrikssonFoto: Carl Fredriksson

Igår när det var storstädning i skafferiet passade jag på att laga pajen som stod som måndagsmiddag på veckomatsedeln. Receptet har Emilia tipsat om. Jag har dock ändrat om en hel del i receptet utifrån vad som fanns här hemma, men visst går det fortfarande att känna igen? Det sägs att receptet ursprungligen kommer från ett väldigt gammalt nummer av tidningen Vi, det är mycket möjligt. Det sägs också att pajen är väldigt god. Även här är jag beredd att instämma trots att jag inte smakat än, med så många goda ingredienser i fyllningen så borde det inte gå att misslyckas. Carl föll nog också för fyllningen, för han envisades att ta med paj i matlådan idag, trots att det blir samma paj till middag. Så efter lunch får du viska här bland kommentarerna om pajen lever upp till sitt höga rykte och våra förväntningar, jag tror nämligen det.

Paj med spenat, valnötter
och soltorkade tomater

Deg;
4 dl fullkornsvetemjöl
175 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning;
4 ägg
4 dl mjölk
2-3 dl riven västerbottenost
1 dl torkade trattkantareller
2 nävar färsk bladspenat
6 st soltorkade tomater
1 dl valnötskärnor
1 bit purjolök
3 krm salt
svartpeppar

Rör ihop pajdegen och låt den stå kallt, gärna upp till en timme. Lägg den torkade svampen i vatten. Tryck ut pajdegen i en stor pajform, nagga skalet och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter. Grovhacka spenat, soltorkade tomater och valnötter, finstrimla purjolöken. Stek svampen i lite smör. Fördela ingredienserna i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost, salta och peppra, häll smeten över pajen. Grädda pajen längst ner i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter eller tills äggstanningen stannat. Om pajen får fin färg redan tidigare, täck med lite aluminiumfolie.

Ännu mer paj
Kantarellpajen [1]
Filodegspaj med keso och fetaost [2]
Rotfruktspaj [3]
Viktorias pajskal av potatis [4]


14 Comments (Open | Close)

14 Comments To "Jag har höga förväntningar på den här pajen"

#1 Comment By Josefina On 23 november 2009 @ 09:28

Ummm, en riktig sån där mojsig paj med massa gott i. Förstår att du har höga förväntningar! :P

#2 Comment By Therese On 23 november 2009 @ 10:26

Hej! Hur mycket spenat ska det vara i? Det står inte, och jag blev väldigt sugen på att pröva denna paj! Mvh Therese

#3 Comment By tina On 23 november 2009 @ 10:34

Josefina: Funderar på att äta pajen till lunch, jag med. Hihi, men säg inget till någon (du får veta bara för att det är din födelsedag idag!) ;-) Grattis!

Therese: Hoppsan, det föll visst bort. Ursäkta! Tror det blev 2-3 nävar färsk bladspenat. I originalreceptet var det tinat fryst spenat.

#4 Comment By Katrin On 23 november 2009 @ 15:07

Det ser ut som en paj i min smak! Jag ska även vidarebefordra recepet till min mamma som inte vet vad hon ska göra av sina torkade kantareller…

#5 Comment By Ida On 23 november 2009 @ 18:42

Låter som en paj i min smak också. Men nu är jag ju nyfiken, var den god? =)

#6 Comment By tina On 23 november 2009 @ 18:57

Katrin: Trattkantarellsoppa!!!!!
[5]

Ida: Ja, både Carl och jag fuskade och åt pajen till lunch. Supergod! Lite fler soltorkade tomater ska jag nog ha i nästa gång. :-)

#7 Comment By Therese Ö On 23 november 2009 @ 21:16

Idag bakade jag paj enbart baserad på inspirationen jag söp in här hos dig tidigare idag. Helt annat recept, men tack för tipset ;)

#8 Comment By hannah On 24 november 2009 @ 14:31

Det skulle jag också ha om jag var du (höga förväntningar alltså). Grattis till bloggpriset förresten!

#9 Comment By tina On 24 november 2009 @ 16:49

Therese: Vad roligt att höra! Undrar vad som kan ha hamnat i den? Jag ska snegla hos dig.

Hannah: Tack! Pajen levde upp till förväntningarna. :)

#10 Comment By Loba On 26 november 2009 @ 01:06

Åhåhå, både spenat och trattisar, det är ju två favoriter i en rätt. Den ska jag försöka veganisera! ;)

#11 Comment By tina On 26 november 2009 @ 19:00

Loba: Veganpaj måste vara en utmaning? Du får titta in här och berätta sen! :-)

#12 Comment By Isflingan On 31 augusti 2013 @ 08:15

Den här pajen får man ha höga förväntningar på. För den lever upp till dem alla :) Oh vilken god fredagsmiddag jag fick :) måste göras om snart igen

#13 Comment By tina On 1 september 2013 @ 11:30

Isflingan: Hurra!

#14 Pingback By Vegetarisk paj med spenat, valnötter och soltorkade tomater. | Mias Lilla Skafferi On 17 mars 2014 @ 04:17

[...] Pickipicki hittar jag receptet på den här goda vegetariska pajen. Vegetariskt har jag börjat äta mer och [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/11/jag-har-hoga-forvantningar-pa-den-har-pajen/

URLs in this post:

[1] Kantarellpajen: http://www.pickipicki.se/2008/08/det-kanske-inte-ar-sa-dumt-med-host-anda/

[2] Filodegspaj med keso och fetaost: http://www.pickipicki.se/2008/09/filodegspaj-med-keso-och-fetaost/

[3] Rotfruktspaj: http://www.pickipicki.se/2009/10/ropen-skalla-mer-rotfrukter-at-alla/

[4] Viktorias pajskal av potatis: http://kardemums.blogspot.com/2008/03/pajskal-av-potatis.html

[5] : http://www.pickipicki.se/2008/09/torkade-trattkantareller/

Copyright © 2008-2009 pickipicki