- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Robins veckomeny på picki!

Posted By tina On 29 november 2009 @ 09:49 In Robin,veckomatsedel,vegetariskt | 19 Comments

Foto: Carl Fredriksson

Igår ramlade det in en veckomatsedel med tillhörande recept i min mail. Vilken tajming han har Robin! En finare present kan man inte få när man är mitt i jobbhelg, huvudvärk och novembertrötthet. Jag kapar därför listan rakt av och ger er Robins vegetariska veckomatsedel. Det här kan bli riktigt gott, det vet jag. Torsdagen får ses som en utmaning, jag har lyckats undvika gröna ärtor i 20 år, men har bestämt mig för att ge grönärtssoppan en chans. Men mest av allt ser jag nog ändå fram emot söndagen. Middag hemma hos föräldrarna! Herremingud, är jag bjuden på middag hemma hos Robins föräldrar? Klart jag kommer, kanske tar jag med mig ett gäng pickipickiläsare också.


Robins veckomatsedel

Mån Rotfrukter i kokosmjölk med ris
Tis Lenas pastasås och pasta
Ons Tacos
Tor Pizza (Gör stor sats deg och baka bröd till soppan av hälften)
Fre Grönärtssoppa
Lör Matvetesallad
Sön Middag hos föräldrarna

Recepten;
Rotfrukter i kokosmjölk
ungefär 1 kg rotfrukter (lök, kålrot, rotselleri, morot, palsternacka)
1 burk kokosmjölk
sweet chili sås
salt, peppar

Skaka och skär rotfrukterna till tunna ”pommes frites”. Stek i en gryta med olja i ungefär 10 min, häll på kokosmjölk och låt koka  till rotfrukterna är klara. Smaka av med chilisås, salt och peppar. Servera med ris.

Måndag kväll;
Blötlägg 500 g kidneybönor på måndagkvällen. Koka kidneybönorna på tisdagskvällen till pastasåsen. Spara 4 dl x 2 i kylen till tacos och matvetesalld, frys in resten.

Lenas spaghettisås
1 lök
olja
1 burk krossade tomater
500 g grovt rivna morötter
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
2 tomatpuré
400 g kidneybönor
oregano
salt, peppar

Gör en pastasås och servera med pasta. Receptet kommer från boken ”Annas mat”, sidan 88. Det här är en mindre sats med kidneybönor istället för kikärtor.

Tacos
Natchos/tortillas
Gräddfil (ev. creme fraiche)
Tomatsås (en burk tomatkross, en halv buljongtärning, cayennepeppar, spiskummin, salt, peppar)
Hackad rödlök
Champinjoner
Majs
Kokta kidney bönor
Sallad
Hackad gruka
Hackad tomat

Pizza
Deg på 1 liter vatten, 50 g jäst, 1 msk salt, massa mjöl.
Tomatsås (1 lök, 1 burk tomatkross, buljong, 1 tsk vinäger, 1 tsk socker, salt, peppar)
Fyllning: skivad rödlök, squash och ost)

Degen som blir över bakas till bröd till torsdagssoppan.

Grön ärtsoppa + bröd (från pizzabaket)
2 gul lök
500 g frysta gröna ärtor
1 liter vatten
1 buljongtärning
1-2 tsk vinäger
salt, peppar
1 dl creme fraiche

Fräs löken mjuk. Häll på ärtor, vatten och buljong . Låt koka i ungefär 10 minuter. Tillsätt creme fraiche, mixa och smaka av med vinäger, salt och peppar.

Matvetesallad
4 dl matvete
6 dl vatten
salt
2 äpplen
1 paket fetaost
4 dl kidneybönor
1 citron (skal + saft)
1 röd paprika
olivolja, salt, peppar

Koka matveten i lättsaltat vatten i 15 min. Hacka äpple, fetaost och paprika. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Robins veckomeny på picki!"

#1 Comment By Karin/Rosa maränger On 29 november 2009 @ 10:57

Ser gott ut.

Jag borde verkligen göra fler vegrecept härhemma, var bättre på det förr..

#2 Comment By Tina´s Mat On 29 november 2009 @ 12:26

Vilken tur du hade :-) Man kanske skall prova att göra en veckomeny men det får bli nästa år!

#3 Comment By Papeppe On 29 november 2009 @ 18:30

Fint, förstår vinken! Välkomna på söndagsmiddag! Önskar pappan och mamman

#4 Comment By Papeppe On 29 november 2009 @ 18:44

Jo, en sak till , du vet Tina och naturligtvis Robins familj också vad det är för fin dag på söndag!
Glöm inte att tända några blåvita ljus!/Mamman

#5 Comment By Mikaela On 30 november 2009 @ 09:59

Du kommer klara det där med gröna ärtorna, när man mixar med creme fraiche eller grädde så kommer helt nya smaker fram. Om du har problem med konsistensen så kan ett trick vara att sila soppan innan servering, så att massa skalbitar inte simmar omkring. :)

#6 Comment By anna On 30 november 2009 @ 11:37

jag hoppas att även jag är bjuden hos föräldrarna på söndag.. vad blir det för mat, pappa :)

#7 Comment By tina On 30 november 2009 @ 14:43

Karin: Det är aldrig försent för nya vanor och idag är det ju passande nog måndag! ;-)

Tina: Nästa år!

Mamman: Just ja! Tack för inbjudan. Vi har inga blåvita ljus, har du?

Mikaela: Det är nog smaken det hänger på, men jag får väl lita på att du har rätt. :-)

Anna: Tjing!

#8 Comment By hannaH On 30 november 2009 @ 17:20

Gröna ärtor är gott, och du talar med någon som alltid HATAT dessa vackra grönsaker. Grön ärtsoppa är en höjdare, och pojkvännen brukar när han vill imponera servera en creme nignon, som är just det, fast tillagad med sherry, vispad grädde och mousserande vin. Väldigt gott men kanske inget för en vanlig torsdag ;)
Visst har jag lyxproblem, som nu när jag är för mätt för att orka träna efter sista portionen överbliven indisk hämtmat (3 portioner hämtade, räcker lätt till två tillsammans-middagar (för två) och en ensam-middag)

Ge ärtstackarna en chans tycker jag!

#9 Comment By Åsa, Gbg On 30 november 2009 @ 17:34

Då jag älskar gröna ärtor (mormor gav mig halvtinade som godis när jag var liten!) så kommer då inte jag att vänta ända till torsdag, den ska testlagas redan idag!

#10 Comment By Robin On 30 november 2009 @ 18:18

Tina: Du måste ge dig på de gröna ärtorna! ;) Jag har varit en envis motståndare till både gula och gröna ärtor. Och speciellt mot ärtsoppa. Nu kan jag äta ärtsoppa närsomhelst för att det är så gott.

#11 Comment By tina On 30 november 2009 @ 18:26

Hanna: Lyxproblem och lyxgrönärtssoppa, det borde jag förstått! ;-)

Åsa: Grön ärtor som godis, jag är nästan mållös! Hoppas soppan är god, du får titta in här och skvallra sen!

Robin: Erkänn att du placerade gröna ärtor på menyn bara för att retas. Jag känner på mig att det kommer hamna grötris i någon form på den matsedel du ska få av mig sen, haha! Nu är måndagsmaten snart klar här, det ser gott ut! :-)

#12 Comment By Lillsnörpa On 30 november 2009 @ 19:35

Grön Ärtsoppa låter underbart gott! Det måste provas!

#13 Comment By tina On 30 november 2009 @ 21:29

Lillsnörpa: :-)

#14 Comment By Hanna On 2 december 2009 @ 19:01

Jag har ocksa alltid avskytt grona artor. Nar jag var liten serverades de med kokt torsk, potatis och senapssas och jag ar inte vidare fortjust i nagot av det langre, forutom potatisen. Men, jag tycker faktiskt jattemycket om Creme Ninon! Det smakar inte riktigt som de grona artorna till torsken…

Nar du sedan har fatt smak for det, sa rekommenderar jag Nigellas supersnabba soppa. Lagg frysta grona artor i en kastrull, tack med vatten, koka upp med lite salt. Nar de kokat nagra minuter klickar du i pesto efter smak och mixar. Jattegod och nyttig soppa som bara tar 5 minuter att laga! Bra nar man ar panikhungrig (som jag ofta blir). :)

#15 Comment By tina On 2 december 2009 @ 19:08

Hanna: Ja, vi får se hur det går på fredag. Om jag kommer att böna och be efter nya grönärtssoppetips (isf ska jag prova Nigellas), eller om det dröjer 20 år till nästa gång igen. ;-)

#16 Comment By bakrecept godis On 4 december 2009 @ 11:03

Spagettin blev toppen!

#17 Comment By tina On 4 december 2009 @ 18:46

Bakrecept godis: Jag håller med!

#18 Pingback By Jodå, visst åt jag grönärtssoppan at pickipicki On 11 december 2009 @ 23:12

[...] ärtor tillhör en av få saker jag inte äter alls. Robin placerade dock grönärtssoppa på förra veckans matsedel, till min stora förfäran. Många har frågat om jag åt soppan till slut, eller om jag fuskade. [...]

#19 Pingback By Nu lurar vi vintern med en riktig sommarsoppa at pickipicki On 21 februari 2010 @ 10:52

[...] över mina sluga planer. Men vi får väl se om jag skrattar bäst som sist. Veckomatsedel Mån Lenas vegetariska spagettisås Tis Köttsfärssoppa med rotfrukter Ons Laxbollar med rostade semsamfrön Tor Gaspacho Fre Grannens [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/11/robins-veckomeny-pa-picki/

Copyright © 2008-2009 pickipicki