Bloggutmaning: Ät upp maten!

den 8 december 2009, kl 12:07

Foto: Tina

Angelina på Kumminosten utmanade bland annat mig att Äta upp maten! Ett bra initiativ och en viktig tankeställare då många av oss idag slänger alldeles för mycket mat. Själva slänger vi pinsamt ofta mjölk som gått ut och rester som glömts bort i kylskåpet. Mitt allra bästa knep för att inte behöva kasta mat i onödan är att planera och laga mat efter veckomatsedel. Att redan i affären veta vad jag behöver till veckan gör att jag inte handlar hem för mycket mat och onödiga livsmedel som oftast blir liggande. Vad gäller maten som redan finns i kylskåpet kan det vara värt att tänka på att otippat mycket går att återvinna som ingrediens/pålägg i soppa,  paj, omelett och på pizza. Likaså kan man gömma förvånansvärt mycket i en bröddeg, allt från havregrynsgröt till kokt potatis och en hel del där till.

Jag skickar vidare uppmaningen att äta upp maten till alla er. Jag blir också nyfiken på vad ni kastar för mat i onödan? Och vad ni har för knep att ta vara på saker som lätt slängs? Känner sig någon manad att anta utmaningen att laga mat på överblivna och bortglömda kylskåps- och skafferifynd så lämna gärna en kommentar så att jag får se vad ni hittar på. En kommentar till mina ingredienser finns under recepten.

Rotfruktssoppa
2 morötter, 1 bit kålrot, 1 palsternacka
1 gul lök
1,5 dl röda linser
1 tärning grönsaksbuljong
sichuanpeppar, salt, peppar
Pynt;
en klick gräddfil
paprikapulver

Skala rotfrukter och lök, dela i mindre bitar. Fräs i lite olja i en kastrull tillsammans med buljong. Tillsätt linserna och häll över vatten så att rotfrukterna täcks, ungefär 5-7,5 dl. Låt koka tills allt är mjukt. Mixa soppan slät. Smaka av med med sichuanpeppar, salt och peppar. Pynta soppan med gräddfil och pudra över lite paprikapulver.

Pirog med grönkål och grönmögelost
1 smördegsplatta
grönkål
mögeloströra
uppvispat ägg

Kavla ut smörgegsplattan och dela i två. Fyll med grönkål, som förvällts i lättsaltat vatten, samt en klick mögeloströra. Vik ihop pirogen och stäng kanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 200 grader i ungefär 10 minuter, eller tills de får fin färg.

Kommentar till ingredienserna:
Soppans bas är några bortglömda rotfrukter som hamnat längst in i kylskåpets grönsakslåda. Linserna är det sista i förpackningen, som ofta blir kvar av anledningen att det är för lite för att räcka till linssoppan vi brukar göra. Gräddfilen fanns det en liten skvätt kvar sen vi åt
tacos förra veckan, det där sista som ofta står tills det blir för gammalt. Smördegsplattan till pirogerna blev över sedan julstjärnebaket i helgen, likaså det uppvispade ägget. Grönkålen till fyllningen köpte vi för flera veckor sedan, tanken var att det skulle blivit en grönkålssoppa, men det har inte blivit av. Mögeloströran är sedan helgens tillbehör till pepparkakorna.

Foto: Carl Fredriksson
Klara
Foto: Carl Fredriksson
Färdiga
Foto: Carl Fredriksson

Skriv ut inlägg

25 kommentarer till “Bloggutmaning: Ät upp maten!”

 1. Tweets that mention Bloggutmaning: Ät upp maten! at pickipicki -- Topsy.com kl 12:51, den 8 december 2009

  [...] This post was mentioned on Twitter by Kari and Butik Citronodlingen, Tina. Tina said: Ät upp maten! http://www.pickipicki.se/2009/12/bloggutmaning-at-upp-maten/ [...]

 2. Karin kl 13:05, den 8 december 2009

  Visst ska man tänka på det där med att man itne slänger för mycket. Vi har bättrat oss de senaste åren, förr slängde vi mer.

 3. Fyraihuset kl 13:52, den 8 december 2009

  Nu för tiden slänger vi nästan ingenting. Ibland får vi bröd över som tort och dant men de ger vi till fåglarna eller liknande. Förut så slängde vi väldigt mycket mer än nu. Vi lagar mat efter veckomatsedel och jag tycker det är jättebra och funkar kanon.

  /NIna

 4. tina kl 14:07, den 8 december 2009

  Karin: Tummen upp för er!

  Nina: Bröd som börjar bli trist (händer sällan här, vi är svenska mästare i att äta bröd) brukar jag skära i mindre bitar och torrosta i en stekpanna för att pynta sallad eller soppa med, det funkar finfint! Fast deklart, det vore ju synd att snuva fåglarna på brödlyxen! ;-)

 5. Helena kl 14:26, den 8 december 2009

  Veckomatsedel är på gång hemma hos oss, men det blir först efter jul tror jag. Dock slängs det inte så väldigt mkt mat, bröd är nog största boven – jag glömemr bort det och äter knäcke istället. Som impulshandlare försöker jag utgå från vad som finns hemma vilket funkar bra eftersom vi har rätt välfyllda skåp och man tänker till en extra gång innan man går och köper den där röda paprikan bara för att det står i receptet.

  Mjölk hamnar vi också i otakt med emellanåt, då brukar jag vispa ihop en pannkakssmet och göra en ugnspannkaka med äppelklyftor & kanel (äpplen har också en tendens att bli bortglömda), inget socker behövs och det blir bra mellanmål eller efterrätt efter soppa.

 6. Emmas Kök kl 15:24, den 8 december 2009

  Pirogerna ser riktigt goda ut! Skall prova att göra sådana själv när jag kommer hem. Just nu har jag faktiskt ett väldigt tomt kylskåp men jag skall se vad jag kan hitta på när jag kommer hem..

 7. Hanna kl 17:49, den 8 december 2009

  Jag bor i London och ratt langt ifran en bra mataffar, sa jag mathandlar pa natet, vilket tvingar mig till att gora en veckomatsedel. Ibland forsoker jag kora tva veckor pa en leverans och kopa lite gronsaker, mjolk och brod pa lilla butiken pa gatan.

  Det ar dock inte alltid jag lyckas folja veckomatsedeln, om jag t ex traffar vanner efter jobb och det tar langre tid an beraknat sa kanske jag ater ute och da blir det latt att en maltid inte hinns med. Men det slangs faktiskt inte sa mycket hos mig. Jag delar lagenhet med en kompis och pojkvannen ar ofta pa besok sa saker och ting ats upp! Annars ar mitt tips att ta saker till jobb, dar forsvinner allt man staller i koket pa ett kick! :)

 8. Angelina kl 18:38, den 8 december 2009

  Så bra lagat:) Toppen att du för utmaningen vidare! Jag blir riktigt inspirerad av att se allt smaskigt som går att göra av sånt som bara blivit över. Allt som krävs är lite påhittighet och mod att testa :)

 9. tina kl 20:56, den 8 december 2009

  Helena: Du satte spiken på vad som gör att vi inte gör av med vår mjölk, pannkaka! Våra soppa-och-pannkaka-torsdagar har omedveten övergått i soppa-torsdagar. Det måste bli ändring!

  Emma: Ja, oftast räcker det där ”ingenting” längre än vad man tror. Hoppas pirogerna smakar!

  Hanna: Bra knep! :-D

  Angelina: Så sant!

 10. Viktoria kl 22:23, den 8 december 2009

  Smart Tina, och dessutom ser det gott ut!

  En bra utmaning tycker jag. Det är alltför lätt att kasta mat och jag är inte så nöjd med mej själv på det området.

 11. Stefan kl 07:45, den 9 december 2009

  Mjölk som man inte hinner konsumera i tid kan frysas och sedan användas till brödbak eller pannkakssmet.
  Mjölk som redan hunnit bli en aning bedagad i kylskåpet gjorde min mamma alltid pannkaka på. Märks inte alls någon skillnad i smaken.
  Grädde kan också frysas, även om risken där är att det blir härsket. Men det håller ändå en tid.
  Brieost kan frysas. Det som händer är att mognadsprocessen upphör, men det kan man ju leva med eftersom det bara är en liten slatt som är kvar innan den hamnar i frysen.
  Bröd som blivit ett par dagar gammalt skivar jag och fryser in för att sedan rosta och äta.
  Äggvitor får jag ofta över. Eftersom man inte kan göra maränger av alla äggvitor så brukar jag ta av dem och dryga ut med ett vanligt ägg för att göra en omelett, scrambled eggs eller bara för att ersätta ett par hela ägg i pannkakssmeten. Äggvitor verkar dessutom hålla hur länge som helst i en burk i kylskåpet. Man skall ju inte heller hälla äggvitor i avloppet eftersom de kan koagulera av varmt vatten och sätta igen avloppet.
  Bedagade grönsaker hamnar i en soppa där stavmixern får göra sitt jobb.
  Fler tips?

 12. Stefan kl 07:46, den 9 december 2009

  Jo, slattar av gröt sätter jag i en liten burk i frysen och plockar fram till matbrödsbaket, precis som du skriver. Perfekt för att slippa kasta.

 13. Stefan kl 07:49, den 9 december 2009

  @Hanna:
  När jag hade barnen hemma så planerade jag aldrig mer än ca 3-4 middagar varje vecka. Alltid var det någon av ungarna som inte åt hemma så det blev matrester som förbrukades ett par dagar efter tillagningen.

 14. tina kl 09:31, den 9 december 2009

  Viktoria: Ja, det är viktigt (och det var gott!) :-)

  Stefan: Wow, du är som ett uppslagsverk över matknep! Har du ingen egen blogg? (Nu har jag ännu fler anledningar till varför vi behöver en större frys, tack!)

 15. Robin kl 11:02, den 9 december 2009

  Vi äter också efter en veckomatsedel, vilket fungerar jättebra. Mat som blir över passar bra som matlådor eller infrysna nödrätter. Tina, du vet ju hur det brukar se ut i vårt kylskåp när veckan lider mot sitt slut :) Det ekar tomt.

 16. tina kl 20:46, den 9 december 2009

  Robin: Haha, försök inte! Jag vet nog, erat kylskåp ekar tomt redan när ni storhandlat!

 17. Mikaela kl 13:47, den 10 december 2009

  Jag tycker utmaningen är bra, för den vidare härmed: http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/aven-jag-ater-upp.html

 18. Anna B kl 21:44, den 10 december 2009

  Som du ju vet ligger detta mig riktigt varmt om hjärtat, både som detaljist och konsument. Här är mitt bidrag,en ribbolita som fick tjänstgöra som skafferirens i förra veckan: http://skafferiet.taffel.se/2009/12/03/vab-mat-ribollta/

 19. Anna B kl 22:25, den 10 december 2009

  Men oj, jag stavar som en kratta ikväll! Ribollita ska det ju vara ;-)

 20. tina kl 22:28, den 10 december 2009

  Mikaela: Tummen upp för dig!

  Anna B: Jag hade aldrig hört talas om Ribollita innan jag sneglade inne hos dig nyss, du hade kunnat lura i mig vilken stavning som helst! :-P

 21. Fröken Dill kl 12:54, den 11 december 2009

  De där pirogerna lät ju hur goda som helst!

  Emellanåt blir nog en eller annan matrest slängd som olycksfall i arbetet. På sommaren har vi emellanåt tre boenden; hos J, hos mig och på landet och då är det LITE svårt att hålla koll exakt på vad som finns var. Mina bästa tips är att bröd som börjar torka är perfekt till krutonger, goda i soppa eller sallad. Sedan måste jag förmedla Giottos super-buljong-tips:
  http://gittosmat.taffel.se/2009/08/28/basta-buljongen-ar-gratis/
  I värsta, värsta fall, mat som verkligen blivit för gammal, slänger jag i komposten så att den får bli jord.
  Hälsar fröken Dill

 22. tina kl 22:14, den 11 december 2009

  Fröken Dill: Buljong är smart, och att kompostera är ju inte så dumt det heller. :)

 23. Veckomatsedel vecka 50 at pickipicki kl 21:14, den 13 december 2009

  [...] Mån Bloggutmaning: Ät upp maten! Tis Pasta och köttfärssås Ons Ljummen höstsallad Tor Grön linssoppa, bröd och hommus Fre Fisk [...]

 24. Kastar du mat? at pickipicki kl 22:40, den 22 november 2010

  [...] i att äta upp maten. Sen ska det väl erkännas att jag inte fnissar lika mycket när jag läser vad jag skrev för ett år sedan, och kan konstatera att vi fortfarande är lika dåliga på precis  samma sak. Mjölken! Jag [...]

 25. Matproffspappan & jag » Ät upp maten! – igen kl 20:25, den 13 april 2011

  [...] Pickipicki [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen