- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En chokladkaka svår att sluta äta

Posted By tina On 25 januari 2010 @ 19:10 In bakat,choklad,grannen,kaka | 31 Comments

Foto: Tina

Igår kväll tittade grannen förbi med en chokladkaka som fick mig att äta bit efter bit. Den var så god att jag till slut fick be henne att ta kakan med sig hem, annars hade jag garanterat ätit hela själv. Idag kunde jag dock inte låta bli att be om receptet, nästa gång som det stora chokladkakebegäret slår till så vet jag precis vad jag ska baka.

Grannens chokladkaka

1 dl kakao
2,25 dl mjölk
1,25 dl socker
140 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Koka upp mjölk, kakao och socker i en liten kastrull, låt svalna. Rör smör och socker poröst, tillsätt ägg och vaniljsocker. Vänd ner mjöl och bakpulver, rör ner mjölkblandningen mellan varven. Häll smeten i en smord och bröad form (avlång, drygt 1 liter). Grädda kakan i 175 grader (varmluft 160 g) i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme.


31 Comments (Open | Close)

31 Comments To "En chokladkaka svår att sluta äta"

#1 Comment By Loulas Kök On 25 januari 2010 @ 19:20

Undrar om det kan funka med er rund form? Hittade en på loppis som är såå söt. Helt oanvänd! bara 30 kr, rena fyndet :) så nu vet jag vad jag kan baka, tack för tipset!!

#2 Comment By tina On 25 januari 2010 @ 19:23

Loula: Härligt, loppisfynd är min melodi! Det funkar säkert finfint med en rund form. Kolla med en brödsticka så att du tar ut den i rättan tid!
:-P

#3 Comment By Emmas Kök On 25 januari 2010 @ 20:07

Det låter ju verkligen inte helt fel.. Får ta och prova detta nästa gång det blir chokladdessert på menyn!

#4 Comment By Eva On 25 januari 2010 @ 22:04

Undrar om kakan ska vara helt torr i mitten eller….

#5 Comment By Karin/Rosa maränger On 25 januari 2010 @ 22:08

Alltid svårt att låta bli chokladkakor – på gott och ont ;)

#6 Comment By tina On 25 januari 2010 @ 22:50

Emma: Det tycker jag! :-)

Eva: Hallå där! Det här är ingen torrkaka förstår du väl! Ingen kladdkaka, men rejält saftig och god däremot.

Karin: Så sant som det var sagt!

#7 Comment By Kalasgott On 25 januari 2010 @ 23:19

Den här kakan skall jag baka så fort jag får tid! Den verkar helt galet god! :)

#8 Comment By sara On 26 januari 2010 @ 13:16

oj den verkar ju helt tokigt god på din beskrivning. Måste prova!

#9 Comment By tina On 26 januari 2010 @ 20:37

Kalasgod: Galet god eller kalasgod, välj själv! :-)

Sara: Ja, det måste du tror jag.

#10 Comment By Katrin On 26 januari 2010 @ 20:44

Farligt… Jag har en hel lunta med recept på kladdkakor som ska provas, jag sticker in det här nånstans mitt i så märks det inte;)

#11 Comment By tina On 26 januari 2010 @ 20:53

Katrin: Haha, du kan knepen det hör jag det!

#12 Comment By Ellen Freider On 26 januari 2010 @ 22:40

Det låter ju himla bra på din beskrivning. Man gör ju så sällan riktig chokladkaka nu för tiden…. bara kladdisar och brownies och muffins.
Av nyfikenhet tog jag fram gamla Sju sorters kakor och jämförde recepten. Det enda som skiljde dem åt var att det där var 1 dl socker (första mängden), 2 dl mjölk och 125 g smör. :)

#13 Comment By tina On 27 januari 2010 @ 16:25

Ellen: En klassisker med andra ord, det är såhär det ska smaka helt enkelt! :-)

#14 Comment By Josefina On 28 januari 2010 @ 09:02

Grannens chokladkaka – vilket skönt namn! En riktig chokladkaka känns som meningen med livet på nåt sätt. Jag menar det.

#15 Comment By Linda On 28 januari 2010 @ 12:04

Jag hade ett väldigt sug på choklad när jag såg denna kaka och var bara tvungen att testa :) Den blev väldigt god! Jag hade dock i lite (typ 1 dl)choklad i mjölkblandningen när den kokat upp samt lite salt (älskar salt i choklad). Den blev toppengod! Detta recept kommer garanterat hamna i min receptbok :)

#16 Comment By tina On 28 januari 2010 @ 23:04

Josefina: Oj, det var stora ord. Kom hit så lovar jag att bjuda dig på meningen med livet! ;-)

Linda: Vad roligt att du gillade kakan du med! Och välkommen hit vetja!

#17 Comment By Josefina On 29 januari 2010 @ 09:54

Ja, stora ord är ju liksom mitt mellannamn. Lagom vet jag inte vad det är … ;)

#18 Comment By tina On 29 januari 2010 @ 20:03

Josefina: :-P
(Det är ingen dålig egenskap, att inte vara lagom alltså)

#19 Pingback By Jättegod chokladkaka | Leva sunt On 31 januari 2010 @ 20:14

[...] Den var jättegod! Vi serverade den med lite grädde på toppen. Receptet hittade jag hos pickipicki. Nybakat fikabröd efter [...]

#20 Comment By Olof On 17 februari 2010 @ 21:49

Är det bara jag som tycker receptet är lite otydligt att följa? Vad händer med mjölk-kakao-socker blandningen t ex? Nämns aldrig igen efter att man kokat upp den och låtit det svalna.
Ska bli spännande att smaka dock. Tack för receptet

#21 Comment By tina On 17 februari 2010 @ 21:57

Olof: Mjölk-kakao-socker-blandningen är ”mjölkblandningen” som rörs ner i smör-socker-ägg-vaniljsocker-mjöl-bakpulver-blandningen. Hoppas kakan blir god trots oklarheter!

#22 Comment By Matilda On 19 mars 2010 @ 22:03

Det är ju min gamla favvis, Farmors chokladkaka från 7 sorters kakor! Har jag bakat många gånger, brukar gå åt innan den svalnat. Bara lite mer smör i den här varianten.
Jag har köpt sånt där ekologiskt vaniljpulver nu, och funderar hur mycket det ska vara av det i denna kakan. Är ju mycket vaniljsocker i den här.

#23 Comment By tina On 21 mars 2010 @ 18:32

Matilda: En klassiker med andra ord! Jag gillar den skarpt. Du får prova dig fram med vaniljpulvret, jag hade nog tagit mindre än 1,5 msk iaf. :-)

#24 Comment By Emma On 13 oktober 2011 @ 17:02

Gjorde denna idag och har bara hunnit smaka en liten bit ännu medan den fortfarande var rätt varm. Måste säga att den är god men inte den godaste jag ätit :) Lite för mycket kakao tycker jag.

#25 Comment By tina On 14 oktober 2011 @ 19:11

Emma: Åh, en av mina favoriter.

#26 Comment By Hannin On 24 oktober 2011 @ 17:15

Man ska väll ha smält smör?
Ska pröva det nu :D jag älskar chokladkaka ska pröva med smält choklad block på :D hoppas det verkligen blir god :)

#27 Comment By tina On 24 oktober 2011 @ 19:37

Hannin: Jag brukar använda rumsvarmt smör. Hoppas du gillar kakan!
:-)

#28 Comment By Maria A On 13 november 2012 @ 00:00

Eftersom man i alla fall äter största delen själv, har jag med tanke på miljön och på min kropp gjort följande:

Jag gör en halv sats. När smeten är klar äter jag upp den med sked. Bara trams att sätta på ugnen!

#29 Comment By tina On 13 november 2012 @ 01:18

Maria: Haha! :-D

#30 Comment By Isflingan On 22 augusti 2014 @ 21:49

Tog m mig denna kaka till kompisar idag när jag var bjuden dit på middag. O d sa precis samma sak: ta hem kakan igen för annars sku d äta upp allt direkt ;) oemotståndlig alltså :)

#31 Comment By tina On 27 augusti 2014 @ 08:27

Isflingan: Haha!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/01/en-chokladkaka-svar-att-sluta-ata/

Copyright © 2008-2009 pickipicki