- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Hurra för vegetariska dumplings!

Posted By tina On 31 januari 2010 @ 17:00 In dumplings,kinesiskt,vegetariskt | 12 Comments

Igår kväll tillverkade vi dumplings i det röda köket. Den här gången blev det en vegetarisk variant med purjolök, svamp och tofu. Riktigt lyxigt lördagsgott om jag får säga det själv. Det smakade nästan som hos bästa kinesen nere på stan, och det är inget dåligt betyg ska ni veta. Visserligen påpekade Carl att mina dumplings inte riktigt såg ut som på ristoranten, men hallå, bonuspoäng för fantasi och nyskapande är väl ändå vad det heter?

Vegetariska dumplings
Deg:
4 dl vetemjöl
1,5 dl ljummet vatten

Fyllning:
1 purjolök
8 champinjoner
0,5 paket tofu
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 röd chili

Sås:
soja
röd chili
färsk ingefära

Lägg mjölet i en bunke, tillsätt lite ljummet vattet i taget och knåda till en slät deg (detta kan göras i en matberedare). Täck med en dubbelvikt fuktig handduk och låt vila i 30 minuter.

Finstrimla purjolök och champinjoner. Fräs en liten stund i en stekpanna, låt eventuell vätska rinna av (eller pressa ut vätskan). Rör ner riven ingefära och finstrimlad röd chili. Dela degen i två och rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär i 1,5 cm stora bitar. Lägg på ett fat under en fuktad handduk. Tryck ut en degbit i mitten av handflatan så att de blir runda och tunna, lägg på lite purjolöksfyllning samt tofu delad i små bitar. Nyp ihop kanterna ordentligt.

Lägg några dumplings i taget i en stor kastrull med kokande vatten. När de flyter upp, häll på 1 dl kallt vatten så att kokningsen upphör. Låt koka upp igen och koka i 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av. Vill man glänsa kan man koka knytena i en kinesisk ångkokningskorg av bambu som sätts över kastrullen. I denna passar även finfint att ångkoka grönsaker.

Servera dumplings med ris, nudlar eller som dom är tillsammans med trevliga tillbehör som sås (soja, riven ingefära, finstrimlad chili), färsk spenat som stekts lätt i lite olja och vitlök, gurkstavar, ångkokt blomkål, morötter och liknande.

Receptet räcker till ungefär 25 dumplings.

Liknande recept
Dumplings med fläskfärsfyllning [1]

Bilder från dumplingsfabriken;

Platta ut degen tunt, men kom ihåg att den ska hålla ihop.
Lägg en till ett par teskedar fyllning mitt på.

Nyp ihop kanterna ordentligt.

http://www.pickipicki.se/2008/12/tva-ganger-i-mitt-liv-har-jag-atit-dumplings/

12 Comments (Open | Close)

12 Comments To "Hurra för vegetariska dumplings!"

#1 Comment By Erika On 31 januari 2010 @ 19:57

Vad gott! Detta måste jag ha som veckans-veggo i min veckomatsedel någon gång …snart. Jag har skrämts lite av dumplings, trodde det var mer avancerat, men ditt recept får mig att fatta mod. :-)

#2 Comment By Helena Ljunggren On 1 februari 2010 @ 09:31

Hemmagjorda ser mycket kuligare ut, mer fantasifulla! :)

#3 Comment By Emmas Kök On 1 februari 2010 @ 10:26

Vad spännande! Detta måste jag ta och prova så snart jag kan! De ser riktigt goda ut trots att jag inte vet vad jag skall vänta mig eftersom jag aldrig smakat dumplings tidigare.. :)

#4 Comment By Kari Receptomaten On 1 februari 2010 @ 23:52

Åh, 1 dl ”kallt vatten knepet” är ju smart! Det hade jag aldrig kommit på själv.. :/

Så du gillar ren tunga *hehe* Det var dessutom på Årets Kock 2010 – många rena tungor det gick åt den dagen..

Hare bäst, hälsa gubbs!

#5 Comment By Fröken Dill On 2 februari 2010 @ 07:33

Nästan alla sorters dumplings är goda! Lite pyssel med att göra egna, men verkligen mödan värt!
Tycker fröken Dill

#6 Comment By tina On 2 februari 2010 @ 20:17

Erika: Dom är inte så avancerade att göra. Kan tänka mig att det kan vara lite meckigt att koka dom. Jag fuskar dock med en bambukorg, där håller dom ihop utan problem. Men låt dig inte avskräckas, klart du ska prova dumplings!

Helena: Tack! :-)

Emma: Hoppas du gillar dumplings, Jag har gått från att inte gilla alls, till att gilla skarpt.

Kari: Lyllos dig som kom iväg på Årets Kock. Jag hade ambitionen att ta mig dit, men så blev det inte. Typiskt, en rentunga har jag aldrig sett förut! :-)

Fröken Dill: Det tycker jag med!

#7 Comment By Hanna On 3 februari 2013 @ 11:36

Hej!
Tänkte försöka mig på att göra dumplings själv jag med och undrar var du har köpt ångkokningskorgen i bambu? Bor i Uppsala.

#8 Comment By tina On 3 februari 2013 @ 11:41

Hanna: Ångkokaren är köpt i Stockholm. Här i Uppsala skulle jag fråga hos Kina-Li vid Vaksala torg. Det har öppnat en ny asiatisk matbutik på Sturegatan, tror dock de säljer uteslutande mat men är ej säker. Annars kanske dom har tips om var man kan hitta. Eller så kan du få låna vår?

#9 Comment By Hanna On 9 februari 2013 @ 14:42

Hej igen! Jag gick till Kina Li och dom hade flera sorter till och med :) tack för tipset! Ikväll blir det dumplingpremiär

#10 Comment By tina On 9 februari 2013 @ 16:58

Hanna: Kul! Vi köpte fryst wontondeg/plattor i butiken på Sturegatan när vi gjorde dumplings senast. Oj vad mycket lättare, snyggare (och lite godare) dumplingsen blev.

#11 Comment By Hanna On 10 februari 2013 @ 20:55

Jag köpte också färdig deg, mycket smidigt! Dock fastnade dumplingsen i ångkokaren och de fastnade i varandra. Funderar på om det berodde på att vattnet i ångkokaren började koka först nån/ett par minuter efter vi hade lagt i dumplingarna, eller om de kokade för länge? Vad tror du, hur brukar ni göra era dumplings i ångkokaren? Annars var dom jättegoda!

#12 Comment By tina On 10 februari 2013 @ 21:01

Hanna: Dom fastnar lätt. Bästa tipset är att klippa ut och lägga bakplåtspapper på botten och att inte låta dom ligga emot varandra. Kul att det blev gott! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/01/hurra-for-vegetariska-dumplings/

URLs in this post:

[1] Dumplings med fläskfärsfyllning: http://www.pickipicki.se/2008/12/tva-ganger-i-mitt-liv-har-jag-atit-dumplings/

Copyright © 2008-2009 pickipicki