- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor

Posted By tina On 20 januari 2010 @ 08:00 In billig mat,falafel,Maja Söderberg,och-jag-som-inte-gillar-ärtor,Tips | 46 Comments

Foto: Tina
Foto: Tina

Vissa böcker önskar jag att jag skrivit själv. Ett exempel på en sådan kokbok är fina boken Majas klimatmat, där recepten är indelade efter säsong. Och sen är det ju faktiskt inte så dumt att tänka ett steg längre när man lagar mat. Som falafel t ex: varför göra falafel på kikärtor när dom blir minst lika bra med svenska gula ärtor? Istället för att ha skrivit boken själv så får jag nöja mig med att ha den i min bokhylla, men det är inte så dumt det heller, tvärtom! Just svenska falafel lagade jag för övrigt tillsammans med Camilla första gången. Hon är nutritionist och har skrivit ett kapitel om hälsa och miljö i boken. Och visst hade hon rätt när hon sa att falaflarna är ett säkert kort, jag gillar dom nämligen skarpt.

Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Servera tillsammans med pitabröd, grovriven morot, strimlad vitkål, rödlöksbåtar och vitlökssås (yoghurt och pressad vitlök).

Ursprungsreceptet är för 8 personer, jag har minskat receptet så att det räcker till ungefär 6 personer. Mer om och av Maja och Camilla hittar ni på klimatmat.se [1].


46 Comments (Open | Close)

46 Comments To "Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor"

#1 Comment By Karin On 20 januari 2010 @ 10:09

Tack för tipset, ska kika in på Klimatmat nu.

#2 Comment By Mikaela On 20 januari 2010 @ 12:25

Strålande idé, gula ärtotr är ett utmärkt livsmedel!

#3 Comment By Nenaz On 20 januari 2010 @ 15:48

Annorlunda och gott recept;))
Maste helt klart testas!

#4 Comment By Jennie/Kalasgott On 20 januari 2010 @ 16:59

Måste testa detta, låter fantastiskt gott! Extra kul att det är på våra gula hederliga ärtor!! Klimatsmart!

#5 Comment By Therese Ö On 20 januari 2010 @ 18:37

Detta kommer jag absolut att prova, äntligen något som kan konkurrera med falafel-gubben på hörnet!

#6 Comment By mollya On 20 januari 2010 @ 20:02

Smart! Jag gör ofta falafel, måste testa denna variant.

#7 Comment By tina On 20 januari 2010 @ 22:58

Karin: Det gör du rätt i tycker jag.

Mikaela: Så sant som det var sagt, jag instämmer.

Nenaz: Japp, det måste du! :-)

Jennie: Kalasgott!

Therese: Hihi.

Mollya: Gör det, säg vad du tycker sen!

#8 Comment By Josefina On 21 januari 2010 @ 08:18

Ummm, ser jätegott ut. Nåt till påsk kanske, gula falafflar. :)~

#9 Comment By The Cheap Gourmand On 21 januari 2010 @ 11:33

Hur gör du för att få kvar bollformen när du steker dem?

Jag har testat att göra falafel med kikärtor men då gick det inte riktigt att få dem jämnstekta då de bara plattades ut och fick hotspots…

/ Anders

#10 Comment By tina On 21 januari 2010 @ 12:30

Josefina: Hihi, fast dom har faktiskt ”falafelfärg”. :-)

Anders: Mina falaflar är inte heller alltid runda. Men den här smeten med gula ärtor får lite fastare konsistens och höll formen bra i stekpannan. Ännu en fördel mao! ;-)

#11 Comment By Tant Grön On 21 januari 2010 @ 20:09

Vilken bra tips så här några dagar innan lön, jag har ju alla ingridenser hemma! Jag tror dock jag ska testa att göra dem i ugnen. Jag har lite svårt för den friterade smaken. Eller så testar jag att följa receptet. Jag får sova på det!

#12 Comment By Mian On 22 januari 2010 @ 17:59

Smart!
Enkelt!
Måste absolut testas.
Tack!

#13 Comment By tina On 23 januari 2010 @ 09:31

Tant Grön: :-)

Mian: Varsågod vetja!

#14 Comment By Robin On 24 januari 2010 @ 22:17

Den här veckan ska vi ha en Pickivecka hos oss. Bland annat ska falafel på gula ärtor ingå :)

#15 Comment By tina On 25 januari 2010 @ 19:28

Robin: Härligt, så ska det låta! Jag blir nyfiken på vad ni valt ut för recept? :-)

#16 Comment By Robin On 25 januari 2010 @ 20:02

Falafel på gula ärtor, Lax med quinoa sallad och någon sås. Sen hittade Johanna en länk från Picki om klimatsmart mat. En hel Pickivecka blev det ju alltså inte, men nästan :)

#17 Comment By tina On 25 januari 2010 @ 22:52

Det låter bra! Kul att ni hittade till klimatsidan, den är så fin! När kommer ni hem och hälsar på?

#18 Comment By Ingeborg On 26 januari 2010 @ 17:56

Vilket bra tips! Det ska jag försöka prova snart!

#19 Comment By tina On 26 januari 2010 @ 20:48

Ingeborg: Välkommen hit vetja, klart du ska prova falaflarna!

#20 Comment By Annika On 26 januari 2010 @ 21:42

Tack! Jag blev så inspirerad att jag bgenast bytte ut de tänkta kikärtorna mot gula ärtor. Så blev det en strålande curry på gula ärtor med ugnsbakad butternut squash.

#21 Comment By tina On 27 januari 2010 @ 08:37

Annika: Härligt!

#22 Comment By Robin On 28 januari 2010 @ 16:50

Vi ska åka till Uppsala 5:e februari och antagligen blir vi där hela helgen.

#23 Comment By Susanne On 4 april 2010 @ 02:07

Är det korianderfrön eller korianderblad du har i smeten ?

#24 Comment By tina On 4 april 2010 @ 08:12

Susanne: Frön! Men oftast hoppar jag över, jag är lite rädd för koriander.

#25 Comment By Anna On 11 april 2010 @ 22:10

Helkul idé! Jag älskar falafel och måste bara prova på detta!

#26 Comment By Plommonet On 12 februari 2011 @ 12:19

Som välkänd älskare av allt som har med kikärter att göra (falafel och hummus specifikt) så var jag tvungen att pröva det här falafel OCH klimatsmart! Och inget kokande av ärterna heller! Falaflarna är än så länge bara i stekpannan, men de har redan gjort succé, för att smeten håller ihop mycket bättre än vad den brukar! :) Och så luktar det jättegott! :D

#27 Comment By tina On 13 februari 2011 @ 09:25

Plommonet: Vad kul! Falaflarna är toppen tycker jag!

#28 Pingback By En matvecka i juni | pickipicki On 7 juni 2011 @ 20:32

[...] Tor Kesäkeitto (sommarsoppa), fläderpannkakor Fre Grillade lammfärsspett med tabouleh Lör Svensk falafel (gula ärtor) Sön Knytis Tweet Publicerad i veckomatsedel | Kommentarer (4) Skriv ut [...]

#29 Pingback By Årets godaste muffins, hittills | pickipicki On 19 juni 2011 @ 12:50

[...] om Maja och maten Receptet på svensk falafel (gula ärtor) Majas sida Klimatmat Tweet Publicerad i Maja Söderberg, muffins, mynta, rabarber, Sju årstider [...]

#30 Pingback By Bakom kulisserna? | pickipicki On 17 juli 2011 @ 10:14

[...] skyltas med i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver [...]

#31 Comment By tyresolena On 7 september 2011 @ 17:52

Kan man inte göra dem i ugnen??? Så slipper man all olja. Men de kanske blir torra då???

#32 Comment By tina On 7 september 2011 @ 18:02

Tyresölena: Jag har kompisar som gör dessa i ugnen. Dem får en hårdare skorpa, torra/knapriga välj själv. Men allra godast stekta, tycker jag.

#33 Comment By Tiårsta On 20 oktober 2011 @ 22:07

Kul, detta receptet skulle jag gärna prova vid tillfälle. Ett relativt klimatvänligt alternativ är att göra denna falafel med finska torkade gröna ärtor* : )
*japp, i vårt grannland i öster är ärtsoppan grön

#34 Comment By tina On 22 oktober 2011 @ 09:24

Tiårsta: Det påminner mig om att min (finska) morbror i somras tipsade mig om att göra falafel på bondbönor, det hade jag ju glömt bort! Tack för att du påminner mig! :-)

#35 Comment By Linda On 14 december 2011 @ 20:02

Vi är dåliga på att laga och äta vegetarisk mat, så det ett väldigt gott betyg att vi är två som fått falafel-koma :-)

#36 Comment By tina On 14 december 2011 @ 23:27

Linda: Härligt, hoppas att ni hittar mer vegoinspiration här inne! :-)

#37 Comment By Zarah On 20 januari 2012 @ 18:45

Nytestad och mätt i magen. Gott! Tack för det! :D

#38 Comment By tina On 21 januari 2012 @ 10:56

Zarah: Hurra, mina favoritfalaflar!

#39 Pingback By Svensk falafel – Let's go detox On 1 juli 2012 @ 08:33

[...] spis! Recept och bild är hämtat från pickipicki.se. Ursprungsrecept på svensk falafel finner du på klimatmat.se July 1st, 2012 | Category: Lunch, [...]

#40 Pingback By Jag hittade Emilia! | pickipicki On 8 april 2013 @ 14:19

[...] med tabouleh Tor Pulled pork med mangosalsa Fre Hemgjord picipasta med ragu Lör Dumplingsfest Sön Svensk falafel i pita Publicerad i veckomatsedel, veckoplan | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#41 Comment By Isflingan On 25 september 2013 @ 21:33

Kvällens middag…men måste tyvärr erkänna att jag nog föredrar vanliga falaflar, hur klimatsmarta än dessa är.

#42 Comment By tina On 26 september 2013 @ 17:50

Isflingan: Vad synd (men samtidigt skönt att höra att det finns något på picki du inte gillar!) :-)

#43 Pingback By Pescetarisk veckomatsedel (v. 1) | swedishpescetarian On 3 januari 2014 @ 22:55

[...] Söndag: Svensk falafel på gula ärtor. Receptet kommer från den trevliga bloggen pickipicki. [...]

#44 Comment By Eva On 5 augusti 2014 @ 16:25

Godaste falaflar jag ätit! Jag stekte dem i ugnen förresten, och är som sagt mycket nöjd med resultatet :-)

#45 Comment By tina On 9 augusti 2014 @ 07:25

Eva; Vad glad jag blir, tack för att du tittar in och berättar!

#46 Pingback By Veckomatsedel v. 2 2015 | swedishpescetarian On 7 januari 2015 @ 21:51

[...] ädelost och kräftstjärtar från pickipicki Lördag: Jordärtskockssoppa med chiliräkor Söndag: Falafel på gula ärtor från pickipicko Matlåda: Vegetarisk lasagne från Ica Kuriren Dela det [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

URLs in this post:

[1] klimatmat.se: http://klimatmat.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki