- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Vi bjuder på ljuvliga små semlor i miniformat

Posted By tina On 15 februari 2010 @ 18:34 In bakat,miniformat,semla,semmeldagen,tradition | 31 Comments

När det var dags för semmelbak i söndags var ingen i det röda köket särskilt sugen på någon stor och mäktig variant med efterföljande semmelkoma. Istället slog vi till med små ljuvliga semlor i miniformat. En sitter alldeles perfekt i efterrättsmagen [1], och är det så att man vill fira semmeldag ordentligt så är det ju faktiskt bara att ta en till.

Minisemlor
25 g jäst (1/2 paket)
2,5 dl mjölk
50 g smör
2 krm salt
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, stötta
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning;
mandelmassa
mjölk
vispgrädde
florsocker

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunken och rör ut den i degvätskan. Tillsätt, salt, socker, kardemumma och ägg. Arbeta ner mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela i 40 lika stora bitar och rulla runda bullar. Jäs ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper under bakduk och pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i 5-7 min i 250 grader. Låt svalna på galler. Vid servering, skär av toppen. Gröp ur lite av bullen, blanda med en skvätt mjölk och riven mandelmassa till önskad konsistens. Fyll gropen med mandelmassa, toppa med vispad grädde och locket. Pudra med florsocker.

Receptet är så gott plankat från boken 100 bullar, kakor, tårtor ur Allt om Mat. Degen räcker till 40 minisemlor, vi bakade dock vanliga kanelbullar av hälften.


31 Comments (Open | Close)

31 Comments To "Vi bjuder på ljuvliga små semlor i miniformat"

#1 Comment By Malin On 15 februari 2010 @ 20:04

Åh va söta! Sådana får det bli imorgon =)

#2 Comment By Mat för Fyraihuset On 15 februari 2010 @ 20:17

Åh va fina dom var!! Jag gjorde en egen icke söt variant på vildjäst som jag avnjöt i helgen. Det blir ingen för mig imorgon men din minivariant hade varit perfekt.
Superfina var dom.

#3 Comment By Johanna On 15 februari 2010 @ 21:19

Det är roligast att äta små miniatyrvarianter! Allt blir skojigare så: roligare med plättar än med pannkakor, med minimashmallows istället för vanliga och såklart med minisemlor. Jag tycker man ska göra som din granne och leka lite med maten så blir det om inte godare så mycket roligare :-)

#4 Comment By Helena On 15 februari 2010 @ 21:32

Så fina! Kanske kan klämma in ett bak i hemtentaskrivandet imorgon. Men du, hur länge ska de jäsa när de är utbakade?

#5 Comment By tina On 15 februari 2010 @ 21:36

Malin: Då tittar jag in och ser på resultatet sen! :-)

Nina: Jag spanade in dina. Smart semmelbak, och tjusiga också, såklart!

Johanna: Jag tror du alldeles alldeles rätt! Det är också därför pickipicki är godare än att äta äpple på vanligt vis!!! :-D

Helena: Förlåt mig, 30 minuter ska det vara!!

#6 Comment By Helena On 15 februari 2010 @ 21:56

Inget att be om ursäkt för, jag är glad om jag kan hjälpa till!

#7 Comment By Chezsofia On 15 februari 2010 @ 22:01

Mmm semlor är fantastiskt gott och hemlagade är helt klart bäst. Vi brukar också göra ganska små semlor här hemma då kan det ibland slinka ner två =).

#8 Comment By charlotta On 15 februari 2010 @ 22:09

sweet mother of holy jesus vad gott det skulle vara med en semla just nu, omedelbart. vad fina de ser ut!

#9 Comment By tina On 15 februari 2010 @ 22:15

Helena: :-)

Sofia: Det låter fint!

Charlotta: Nej, nu är det sovdags! Fast deklart, det är inte många minuter kvar tills klockan slår om till fettisdag! :-P

#10 Comment By Fröken Dill On 16 februari 2010 @ 06:29

Fantastiskt söta! Tänk om man fick en sådan idag på semmeldagen…
Hoppas fröken Dill

#11 Comment By Emmas Kök On 16 februari 2010 @ 08:19

Vad roligt! Vi pratade precis om minisemlor igår. Perfekta små mumsbitar!

#12 Comment By Sydney On 16 februari 2010 @ 11:27

Jag som inte gillar semlor, fick smaka; de var jättegoda precis lagom stora, perfekt!

#13 Comment By Monkan On 16 februari 2010 @ 11:44

Vilka delikata små semlor, alldeles lagom stora tycker jag. De stora semlorna blir alldeles för mäktigt

#14 Comment By Erica ung fru och tvåbarnsmamma On 16 februari 2010 @ 18:19

Åh MUMS vilken smaskig blogg! Jag är en matgalning som älskar att laga god mat (och blogga om det) men att läsa matbloggar är också en passion!

Kram erica

#15 Pingback By Semlor » Thea och gänget On 16 februari 2010 @ 19:23

[...] ni tycket de ser små ut så är det rätt. Jag såg små söta på pickipicki.se igår så vi gjorde [...]

#16 Comment By Erika On 16 februari 2010 @ 19:23

Hej! Bloggade själv om minisemlor 28/1, var lite tidigt ute i år. Jag bakade minisemlor för jag tänkte att man blir för mätt av normalstora … fast jag tar alltid två av minisemlorna så det spelar inte någon roll. :-)

#17 Comment By tina On 16 februari 2010 @ 20:46

Fröken Dill: Hoppas att du fått en semla.

Emma: Ja, alldeles lagom faktiskt. :-)

Sydney: :-)

Monkan: Instämmer!

Erica: Roligt att du hittat hit, välkommen tillbaka vetja!

Erika: Minisemlor får (och orkar) man äta två av!

#18 Comment By Yasemin On 16 februari 2010 @ 21:17

Minisemlor är väldigt söta. Men här är som nog kan få i sig 4 såna :)

Jättefin bild med din blus i bakgrunden.

#19 Comment By Josefina On 17 februari 2010 @ 08:33

tänk att miniatyrer alltid väcker positiva känslor. söta!

#20 Comment By Mikaela On 18 februari 2010 @ 17:52

Åh, gud så söta de är, man vill äta opp dem allihop!

#21 Pingback By En bra helg, semlor & vinterbilder « I Annas huvud On 21 februari 2010 @ 22:35

[...] och jag bakade minisemlor igår, efter det här receptet. Tack för den inspirationen! Goda blev dom också. L gjorde ”korvbullar” = bullar i [...]

#22 Comment By Lisa – Sockerrus On 4 juli 2010 @ 01:15

Vad sugen jag blev på semlor ;-)

Fin blogg du har!
Ha det gott!
/Lisa – Sockerrus

#23 Comment By tina On 4 juli 2010 @ 19:50

Lisa: Haha! Du är nog relativt ensam om att längta efter semlor i juli! ;-)

#24 Pingback By Årskrönika 2010 | pickipicki On 31 december 2010 @ 13:42

[...] februari bakade vi semlor i miniformat, lika ljuvligt goda som [...]

#25 Pingback By Dagens outfit: semla | pickipicki On 8 mars 2011 @ 09:19

[...] recept Ljuvliga semlor i miniformat Lavendelsocker, samt lavendel- och [...]

#26 Comment By Ann-Louise On 16 februari 2012 @ 10:52

Tyvärr så har jag inte haft någon matlust den senaste tiden men kanske att några minisemlor skulle kunna sitta fint till helgen. Så söta!

#27 Pingback By Mitt pickiblåa hem! | pickipicki On 3 februari 2013 @ 11:39

[...] Recepten Vietnamesiska vårrullar Thailändska fiskkakor Minisemlor [...]

#28 Comment By Isflingan On 13 februari 2013 @ 06:22

Bjod Australien pa semlor igar som traditionen sager. Innan dess var det kanelbullar med apple :) allt for att visa vad sverige gar for…om det uppskattades…d var ingen som kunde halla sig ifran att ta om en o ibland tom 2ggr :)

#29 Comment By tina On 13 februari 2013 @ 08:10

Isflingan: Fattas bara annat! Gör dig inte så poppis att dom inte släpper hem dig sen.

#30 Comment By Ann-Louise On 21 februari 2015 @ 15:12

För fem år sen letade jag upp det här receptet för att fira Veras 6-månadersdag med semlor. När Vera ville fira sin 5 1/2-årsdag med semlor gick jag tillbaks till detta förträffliga recept. Jag halverade det och gjorde 20 minisemlor. De blev så himla gulliga och försvann i ett nafs. :)

#31 Comment By tina On 21 februari 2015 @ 20:27

Ann-Louise: Åh gulle, och hjälp vad tiden går fort! Hälsa och gratta femochetthalvtåringen! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/02/vi-bjuder-pa-ljuvliga-sma-semlor-i-miniformat/

URLs in this post:

[1] efterrättsmagen: http://www.pickipicki.se/2010/02/anatomi-for-trearingar/

Copyright © 2008-2009 pickipicki