- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En bröddeg med linfrön som räcker långt

Posted By tina On 29 mars 2010 @ 08:00 In bröd | 8 Comments

Grannen bakade bröd i våran ugn häromkvällen. En rejäl deg som, undantaget en stunds knådning, i princip skötte sig själv. Ett par timmar senare doftade det så som bara nybakt bröd kan och tre stora fina limpor plockades ut ur ugnen. Appropå ugnen så kan jag helt klart tänka mig att låna ut den för så här goda ändamål igen, för brödet var verkligen gott. Dessutom gillar jag när degen räcker långt. Tre bröd är ett att äta själv, ett att ge bort till någon man tycker om, och ett att kunna plocka fram ur frysen som en bonus.

3 linfröbröd
50 g jäst
4,5 dl havregryn
1,5 dl krossade linfrön
7,5 dl kallt vatten
3 tsk salt
3 msk rapsolja
13-15 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser utom mjölet och låt svälla i det kalla degspadet i en kvart. Arbeta ner det mesta av mjölet och låt därefter degen jäsa under bakduk i en timme. Dela degen i tre lika stora delar, forma limpor på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare en halvtimme under bakduk. Grädda i ungefär 30 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen. Bröden ska ha en fin skorpa, testa med en brödsticka att brödet är färdiggräddat (alternativt en innertemperatur på 93 grader).


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "En bröddeg med linfrön som räcker långt"

#1 Comment By Emmas Kök On 29 mars 2010 @ 09:01

Mmm! Jag har lite jäst hemma så jag skall nog kanske sno ihop det här när jag kommer hem! Nybakat bröd är ju faktiskt bland det bästa!

#2 Comment By Karolina On 29 mars 2010 @ 19:30

Låter riktigt gott!

#3 Comment By Yasemin On 30 mars 2010 @ 21:22

Det här recepttet på bröd låter gott. Ska testa det när bröder i frysen är slut :)

#4 Comment By Ulrika On 3 april 2010 @ 09:38

Mums! Men, när ska mjölet i då? Efter den första kvarten?

#5 Comment By Ulrika On 3 april 2010 @ 09:55

En sak till, när ska knådningen ske? Du skriver ”en stunds knådning”, det låter som att det ska knådas på nåt särskilt sätt men i receptet nämns inget alls om det. (Jag är en ovan bakerska och följer alltid slaviskt recept och vågar inte improvisera alls)!

#6 Comment By tina On 3 april 2010 @ 11:21

Ulrika: Mjölet i efter första kvarten. Det behövs arbetas ner ordentligt, det var nog främst den ”knådningen” jag syftade på. :-)

#7 Comment By Ulrika On 3 april 2010 @ 12:22

Tack för svar! Jag hann dock börja (sugen på gott bröd!), men knådade in mjölet rätt bra ändå tror jag. Nu får vi se hur det går!

#8 Comment By tina On 3 april 2010 @ 21:32

Ulrika: Hoppas det blev gott! Insåg när jag läste din kommentar att det nog gick lite väl snabbt när jag skrev ned receptet. Så kan det bli ibland. :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/03/en-broddeg-med-linfron-som-racker-langt/

Copyright © 2008-2009 pickipicki