- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En fräsch palsternackspuré till lax

Posted By tina On 24 mars 2010 @ 22:10 In bjuden på mat,palsternacka,puré,rotfrukter | 11 Comments

Appropå saker som jag vill att ni ska lägga på minnet, så kan ni räkna in den här palsternackspurén som jag blev bjuden på i början på veckan. Purén är smaksatt med citron och tillsammans med den ugnsbakade laxen med dill och rosépeppar så är det här som att bli bjuden på en portion vår. Det kan väl inte finnas någon som tackar nej till det va? En riktigt fräsch vårrätt med andra ord. Något att bjuda på i påsk kanske?

En palsternackspuré
smaksatt med citron

400 g palsternacka
5 dl mjölk
1 klick smör
rivet skal från en citron
1–2 msk citronsaft
salt och peppar

Dela palsternackorna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med mjölk och låt småkoka tills de är mjuka. Häll av mjölken och spara den att späda purén med. Mixa palsternackorna och späd eventuellt med lite av mjölken. Smaksätt med smör, citronskal, citronsaft, salt och peppar.

Receptet hade följt med Carls mammas Ekolåda [1] hem. Såg att de har en receptbank [2] på sin hemsida, jag tror jag ska undersöka den lite närmare vid tillfälle.


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "En fräsch palsternackspuré till lax"

#1 Comment By Anna On 25 mars 2010 @ 00:31

Hej Tina och tack, vad snäll du är!
Hatthyllan är köpt på Nordik, vet inte om ni har det i Uppsala?
Ååh, vad jag tyckte att purén lät god!! Jag måste sätta mig och gå igenom dina recept för att se vad jag ska bjuda gästerna på Lördag ;)
Ha det gott!
Kram Anna

#2 Comment By Fröken Dill On 25 mars 2010 @ 06:05

Palsternacka är verkligen en underskattad rotsak. Tills för några år sedan köpte jag den aldrig. Jag och palster hade blivit osams i någon misslyckad matlagning. Sådan tur var fick jag upp ögonen för den igen och det är ju vekligen såå god med rätt smakkompisar eller varför inte rostad? Ditt mos med citron ska definitivt läggas på minnet.
Hälsar fröken Dill

#3 Comment By Isabelle – På menyn On 25 mars 2010 @ 11:11

låter gott! fantastiskt alternativ till potatismos!

#4 Comment By Erika/Erka Perka On 25 mars 2010 @ 12:21

Tips! Palsternacka är gott att mixa till sås också, passar bra till grillat kött. Tjingeling!

#5 Comment By tina On 25 mars 2010 @ 15:43

Anna: Tack Anna! Känner inte igen namnet, men jag ska undersöka saken närmare. Fisksoppa kanske?
[3]
Eller grönsakstårtan till ett stycke kött;
[4]

Fröken Diill: Jag gillar också palsternacka, vilken tur att ni har blivit sams igen! :-)

Isabelle: Ja! Särskilt som potatismos inte är min stora förtjusning.

Erika: Smart tips, det ska jag komma ihåg. Tack!

#6 Comment By Loulas Kök On 25 mars 2010 @ 20:03

Verkar väldigt gott. Vi äter lax en gång i veckan. Det här blir en god variation.

#7 Comment By Katja On 26 mars 2010 @ 11:54

Palsternacka är en mina favorit rotfrukter! Så gott att baka i ugnen, ha i soppa eller göra till puré som du gjort.

#8 Comment By lina On 26 mars 2010 @ 14:13

Låter underbart! Ofta varierar vi laxen, men inte tillbehören så detta tips var toppen. Tack för det och trevlig helg!

#9 Pingback By Tidig morgon. « On 27 mars 2010 @ 05:36

[...] Pensionärshänga Vi ska till knappaffären och tygaffären, handla och sen ge oss på att laga Lax med Palsternackspuré… det låter ju grymt gott, hoppas det är det [...]

#10 Comment By Tara On 27 mars 2010 @ 09:35

Det här verkar gott och en staerk kandidat till potatis moset!

#11 Comment By tina On 27 mars 2010 @ 09:46

Loula: Ja, lax är fint! Godast till laxen är kokt potatis och finfina fänkålssåsen;
[5]

Katja: Palsternackssoppa ska jag prova!

Lina: Trevlig helg vetja! :-)

Tara: Ja, det är det verkligen!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/03/en-frasch-palsternackspure-till-lax/

URLs in this post:

[1] Ekolåda: http://ekoladan.se/Default.aspx

[2] receptbank: http://ekoladan.se/Templates/Recipes.aspx?pageid=31

[3] : http://www.pickipicki.se/2009/10/en-god-fisksoppa-gor-mig-lycklig/

[4] : http://www.pickipicki.se/2010/03/en-kalasfin-gronsakstarta-att-lagga-pa-minnet/

[5] : http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

Copyright © 2008-2009 pickipicki