- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet

Posted By tina On 21 mars 2010 @ 17:00 In bjuda på mat,dukat för buffé,inskickade recept,kanske-i-picknickkorgen? | 16 Comments

Den här grönsakstårtan tipsade Eva [1] om i en kommentar. Receptet härstammar från Malmörestaurangen Salt & Brygga. Men, det allra viktigaste i sammanhanget är att grönsakstårtan visade sig vara alldeles fantastiskt god. Den är god såväl kall som ljummen eller varm. Precis som Eva skriver så är det här något att plocka fram ur matsäckskorgen. Det stannar dock inte vid det, jag tror nämligen att grönsakstårtan har stor potential på en buffé. Själv tänker jag duka fram tårtan på den traditionella [2] påskknytisen [3] och jag känner mig rätt säker på att den kommer göra stor succé.

En finfin grönsakstårta
från
Salt & Brygga
2 msk olivolja
2,5 dl grovrivna (1-2 st) palsternackor
7 dl grovriven (1 st) zucchini
2,5 dl grovriven (2 st) morötter
1 hackad gul lök
2 burkar kesella (10%)
2 msk maizena
2 dl riven parmesan, ca 50 gram
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i en smord form (24-26 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimme.


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet"

#1 Comment By Eva On 21 mars 2010 @ 17:14

Åh vad det gläder mig att ni gillade en av våra favoriter! Det är egentligen hemskt att tipsa om mat – man kan ju faktiskt bli ökänd i stället för känd!
Så rart av dig att skicka din kommentar till min blogg, tack för det.
Eva

#2 Comment By Elin On 21 mars 2010 @ 17:32

Åh den iden gillar jag! bokmärkt!

#3 Comment By tina On 21 mars 2010 @ 18:43

Eva: Det är jag som ska tacka, det här var verkligen ett toppenrecept! Jag förstår vad du menar med att det är farligt att tipsa om mat. Det är nervöst varje gång någon ska laga något härifrån och jag får alltid dåligt samvete när någon inte tyckt maten var god. Tro det eller ej… :-)

Elin: Fint!

#4 Comment By lina On 22 mars 2010 @ 10:56

Vad spännande med grönsakstårta! Något jag aldrig testat. Tack för tipset!

#5 Comment By majsan On 22 mars 2010 @ 20:48

Vi är ofta inne på samma spår du och jag :)
Häromdagen gjorde jag en variant på grönsakstårtan, men jag använde potatis istället för zucchini och gräddade den i muffinsformar. Det blev gott som tusan men nästa gång det vankas buffé ska jag definitivt göra din grönsakstårta.

Ha det finfint!

#6 Comment By tina On 22 mars 2010 @ 22:14

Lina: Jag tycker helt klart att du ska prova!

Majsan: Åh, grönsakstårta med potatis i muffinsformat låter spännande. Bjuder du på receptet?

#7 Comment By Fröken Dill On 23 mars 2010 @ 07:26

Grönsakstårta, vilken bra idé!!!
Tycker fröken Dill

#8 Comment By Jessica On 23 mars 2010 @ 08:12

Blev så inspirerad att testa Grönsakstårtan och av en händelse hade jag alla ingredienser hemma så jag svängde ihop en igår. Blir middagsmaten idag tillsammans med lite extra protein i form av kyckling! Längtar!!! Ska bli spännnade att se om barnen (3 och 5 år) vågar sig på grönsakstårtan, hoppas!

#9 Comment By Isabelle – På menyn On 24 mars 2010 @ 15:02

Åh, den låter jättegod! Det får nog bli denna paj istället för en blomma när jag besöker min kära mor i påsk :)

#10 Pingback By Tre tjejer i köket » En lånad grönsakstårta On 30 mars 2010 @ 10:42

[...] bloggade pickipicki-Tina om en grönsakstårta som en av hennes läsare hade tipsat om. I tidernas begynnelse kommer receptet [...]

#11 Comment By Linda On 3 april 2010 @ 18:21

Tack! Den gjorde succé på dagens påskbord!

#12 Comment By tina On 3 april 2010 @ 21:33

Linda: Härligt!

#13 Pingback By Skam den som ger sig at pickipicki On 6 september 2010 @ 09:01

[...] 36 Mån Ugnsbakad röding och grönsakstårta (jo, visst har vi zucchini kvar än) Tis Varm pastasallad med bondbönor Ons Tortillarullar i ugn, [...]

#14 Pingback By Beviset är ett stycke lista! | pickipicki On 9 augusti 2012 @ 16:49

[...] Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille Ratatouille på pizza Tunt skivad zucchini på pizza Paj med tunt skivad [...]

#15 Comment By Jenny Sjöholm On 13 september 2014 @ 20:13

Jag gör den här grönsakstårtan om och om igen, den är ju så himla god!

#16 Comment By tina On 13 september 2014 @ 22:27

Jenny: Vad roligt att höra! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/03/en-kalasfin-gronsakstarta-att-lagga-pa-minnet/

URLs in this post:

[1] Eva: http://skogseva.blogspot.com/

[2] traditionella: http://www.pickipicki.se/2008/03/paskmiddag/

[3] påskknytisen: http://www.pickipicki.se/2009/04/paskknytis-anno-2009/

Copyright © 2008-2009 pickipicki