- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ibland leker jag provkök i det röda köket!

Posted By tina On 26 april 2010 @ 10:11 In asiatiskt,det röda köket,lamm | 5 Comments

Under några veckor framöver ska jag mellan varven fota mat åt Middagsfrid [1]. I helgen förvandlades därför det röda köket till provkök, fotostudio (och matlådefabrik) på en och samma gång. Kalaskul är bara förnamnet! Sen är det en bonus att man ramlar över det här mongoliska lammet. En rätt som inte är i närheten av att smaka som maten vi brukar laga här hemma (hej sesamolja!), men likväl fantastiskt gott. Jag tror mig veta att vi kommer laga lamm på mongoliskt vis igen.

Lamm på mongoliskt vis
500 g lammstek
1 liten purjolök
Marinad:
3 msk soja
2 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 krm cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Asiatiska grönsaker:
0,5 gurka
1 liten röd paprika
0,5 röd chili
150 g rättika
0,5 tsk sesamolja
0,5 msk rapsolja
0,5 msk ljus vinäger
0,5 tsk salt
(ris för 4 portioner)

Strimla lammsteken tunt. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga och dra en stund. Skär gurkan  i 0,5 cm tjocka skivor och skär dom därefter i  4 delar. Skär paprikan i liknande stora bitar och skiva rättikan tunt. Blanda i en skål tillsammans med finhackad chili och dressing (sesamolja, rapsolja, vinäger och salt). Strimla purjolöken tunt och stek på hög värme i lite olja i ett par minuter, lägg i det marinerade köttet och stek ytterligare 5 minuter. Rör om under tiden. Serva med ris och limeklyftor. (Receptet är för 4 personer och kommer från Middagsfrid).


5 Comments (Open | Close)

5 Comments To "Ibland leker jag provkök i det röda köket!"

#1 Comment By Chezsofia On 26 april 2010 @ 12:31

Så roligt med provkök och fotografering! Lammrätten låter dessutom riktigt god. Sesamolja är en hit i matlagningen men jag har mest använt den till kyckling skall erkännas. Får definitivt provas på flera områden.

#2 Comment By Eva On 26 april 2010 @ 17:45

Intressant! Jag har aldrig använt sesamolja, men har för mig att den ska nyttjas i små mängder, vilket ju receptet tyder på. Ska definitivt testas!

#3 Comment By Lotta On 26 april 2010 @ 20:35

Oj vad gott! Det måste testas framöver, men det blir nog på kalvstek istället. Jag har inköpsförbud på kött ett tag till, så något lamm kommer inte över tröskeln förrän till hösten…

#4 Comment By tina On 26 april 2010 @ 23:00

Sofia: Sesamolja till kyckling är nog gott, tack för tips!

Eva: Ja, små mängder passar nog fint. Den smakar onekligen speciellt, men gott. Kan tänka mig att antingen gillar man, eller så inte.

#5 Comment By tina On 28 april 2010 @ 08:18

Lotta: Din kommentar hamnade i skräppostfiltret först. Jag undrar om det sitter någon köttförsäljare och censurerar på wordpress? :-P


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/04/ibland-leker-jag-provkok-i-det-roda-koket/

URLs in this post:

[1] Middagsfrid: http://www.middagsfrid.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki