- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fredagsmusslor och hembakade baugetter

Posted By tina On 7 maj 2010 @ 23:29 In bröd,musslor,snabbt,vardagslyx | 8 Comments

Att koka fredagsmusslor är snabbmat när den är som allra bäst. Musselkoket kräver ingen större ansträning och det är inte många middagar som blir klara på lika kort tid. Att investera delar av den insparade tiden till att arbeta ihop en baugettedeg ger dessutom bra utdelning. För när bordet är dukat och det doftar ljuvligt av musslor, vitlök och nybakt bröd, då är det lätt att konstatera att fredag är veckans bästa dag.

Moules marinés
1 nät blåmusslor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
2,5 dl vitt vin
2 dl grädde
en näve färsk bladpersilja

Tvätta och skrubba musslorna ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp vin och grädde, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Vänd ner grovhackad persilja och servera omedelbart, gärna tillsammans med färsk bröd att doppa musselspadet. (Receptet räcker som huvudrätt för 2, eller som förrätt för 4).

Baugetter (2 st)
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
3 dl fullkornsvetemjöl
3-4 dl vetemjöl
flingsalt

Rör ut jästen i fingervarmt vatten och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter. Dela degen i två lika stora bitar, forma två vridna baugetter. Låt jäsa under bakduk medan ugnen blir varm. Pensla bröden med kallt vatten, strö över flingsalt och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter, tills bröden fått fin färg på under- och ovansida.


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "Fredagsmusslor och hembakade baugetter"

#1 Comment By Eva On 8 maj 2010 @ 11:17

(Bättre sent än aldrig.)
Jo, det här med råstuvad potatis…
I stället för att använda kokt potatis som man tärnar ner i en vit sås (kletigt, äckligt) tärnar man rå potatis och låter den stuva sig själv i mjölk = råstuvad! En klick smör i botten på pannan och flitigt användande av rörarmen. Vilket du med all din matkunskap naturligtvis egentligen visste!
Tror Eva

#2 Comment By tina On 8 maj 2010 @ 16:03

Eva: Nehej du, råstuvad potatis har jag aldrig hört talas om! Men jag ska skriva upp det på listan över saker jag måste prova.

#3 Comment By Camilla On 8 maj 2010 @ 16:31

Vinkokta musslor brukar jag också tycka är perfekt fredagsmat, både doftar och smakar ljuvligt och så är det så snabbt fixat. Dock vill sambon inte ha det riktigt lika ofta som jag men det var ett tag sen sist så är nog dags att föreslå det snart igen, blev ju sugen nu när jag såg din bild :)

#4 Comment By Mikkan On 8 maj 2010 @ 18:48

Flott! Jag bodde ett år i Bryssel men började uppskatta moules marinés först när jag kom hem. Märkligt hur man är funtad ibland. Hoppas din helg är fin, Tina !:)

#5 Comment By Fias kastruller On 8 maj 2010 @ 18:59

Åh, musslor är verkligen billig lyx!!

#6 Comment By tina On 8 maj 2010 @ 20:24

Camilla: Tur att det är fredag snart igen! :-)

Mikkan: Bryssel, tufft! Min helg är fin, idag gjorde vi fisksoppa med musselkoksspadet som spadet som bas. Gott!

Fia: Så sant!

#7 Pingback By Musslor med sidfläsk, äpple och calvados | pickipicki On 25 november 2012 @ 14:57

[...] att jag bluffade när jag sa att det både skulle äpplen och rökt sidfläsk ner i grytan. Vi är musselkonservativa i vanliga fall, så jag är glad att jag stod på mig den här gången. Den smakrika, lite söta [...]

#8 Comment By mamman On 28 januari 2017 @ 13:26

Hej på dig Tina!

Blå mat, du har ju gjort alla regnbågens färger!
Är i jakt på den blåa maten ;)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/05/fredagsmusslor-och-hembakade-baugetter/

Copyright © 2008-2009 pickipicki