- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Somrig lax eller pasta på sicilianskt vis?

Posted By tina On 25 maj 2010 @ 08:00 In lax,vegetariskt | 26 Comments

Förra veckan fotade (åt) jag mig igenom ännu en omgång av Middagsfrids recept. Efteråt röstade vi om vilken av rätterna vi gillat bäst. Eftersom vi givetvis inte kunde enas så kommer här två favoriter. Den ena är Carls favorit, och den andra är min. Men vilken är vilken tro?

Lax med färskpotatis och senapssås
600 g laxfilé
salt, peppar
Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka gräslök
1  msk senap
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörslungade rotfrukter:
800 g rotfrukter
(ex morötter och kålrabbi)
1 msk smör
0,5 tsk salt

Koka färskpotatis. Lägg 4 portionsstora bitar laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i ungefär 4 minuter. Rör ihop en sås av gräddfil, finklippt gräslök, senap, salt och svartpeppar. Blanda de kokta rotfrukterna med smör och salt. Servera laxen med kokt färskpotatis, senapssås och smörslungade rotfrukter.

Spagetti på sicilianskt vis
1 kruka basilika
1 dl sötmandel
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili (utan kärnor)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmesan
300 g körsbärstomater
4 morötter
4 portioner spagetti

Koka spagetti. Mixa under tiden en kruka basilika tillsammans med 1 dl sötmandel. Tillsätt olivolja, vitlöksklyftor, chili (utan kärnor), socker, salt och svartpeppar. Mixa till en grynig massa. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen, grovriven parmesanost och halverade körsbärstomater. Servera tillsammans med morotsstavar.

Bägge recepten är beräknade för 4 personer.


26 Comments (Open | Close)

26 Comments To "Somrig lax eller pasta på sicilianskt vis?"

#1 Comment By Maxiander – Alex ♂ On 25 maj 2010 @ 10:53

Ser ju superb gott ut. Jag skulle nog gilla laxen lite mer tror jag besämt.

Måste ge dig en elogé för dina bilder. Du är superduktigt! Mat är inte lätt att fota.

Ha en fin dag!
/A
[1]

#2 Comment By tina On 25 maj 2010 @ 10:59

Alexander: Tack för fint beröm! Fast det bör tilläggas att det inte är jag som är nummer 1 på att fota i det här hushållet, jag är bara lärlig ;-)

Laxen är god, såsen smakar sommar!

#3 Comment By Fröken Dill On 25 maj 2010 @ 11:07

Båda lät snabblagade och goda. Perfekt så här års. Och som vanligt fina bilder. Gillar särskilt den där någon (liten tjej?) tar en potatis till. KUL!
Tycker fröken Dill

#4 Comment By tina On 25 maj 2010 @ 13:14

Fröken Dill: Liten tjej ja, grannens fyraåring. Som för övrigt har väldigt svårt att förstå varför maten alltid ska fotas inne hos oss INNAN man får börja äta. :-P

#5 Comment By Maria On 25 maj 2010 @ 15:40

Den sicilianska spaghettin lät som en vardagsräddare i nöden, ihop med en bit buffelmozzarella och jag är i himlen! :D

#6 Comment By Johanna On 25 maj 2010 @ 18:40

Jag gissar på att Tinas favvo var laxen och Carls favvo var pastan. Har jag rätt?

#7 Comment By Josefina On 25 maj 2010 @ 19:09

var jag tvungen att välja skulle jag ta laxen … herregud så gott … med senapssås …

#8 Comment By tina On 25 maj 2010 @ 19:26

Maria: :-D

Johanna: Du har faktiskt fel. Men, jag hade nog också gissat som du gjorde. Laxen var också god, såsen inte minst. Jag gillar pastan bättre för att den var så annorlunda mot vad vi brukar äta.

Josefina: Såsen var toppen, prova den!

#9 Comment By felicia On 25 maj 2010 @ 21:40

underbar blogg jag hittade i stunden nu, mysig och fin:)
börjar genast följa den och ser fram mot att kolla runt i alla vrår:)

#10 Comment By tina On 25 maj 2010 @ 21:42

Välkommen hit Felicia!

#11 Comment By Helena On 26 maj 2010 @ 08:05

Mandel och pasta är bra grejer! Här finns en av mina favoriter, Rå tomatsås från Trapani, ur Berit Lyregårds förträffliga bok Det lilla köket. [2] . Perfekt sommar-pasta-sås!

#12 Comment By tina On 26 maj 2010 @ 12:16

Tack för tips Helena! :-)

#13 Comment By Helena On 26 maj 2010 @ 17:48

Så lite så:-)

#14 Comment By Loulas Kök On 31 maj 2010 @ 15:27

Vilka härliga färger!

#15 Comment By Lotta On 10 juni 2010 @ 22:43

Nu har även vi testat den sicilianska pastan! Helt klart en ny favorit bland de enkla pastarätterna! Det kommer bli fler gånger helt klart!

#16 Comment By tina On 10 juni 2010 @ 22:47

Loulas kök: Sant!

Lotta: JA! Vad kul! Det var inte länge sen vi åt detta, men jag längtar redan efter att få laga det igen. Så gott! :-)

#17 Comment By Erika/Erka Perka On 27 augusti 2010 @ 22:23

Den där pastan lät verkligen som något helt i min smak. Fräscht och enkelt.

#18 Comment By tina On 28 augusti 2010 @ 08:25

Erika: Den är faktiskt en riktig favorit som vi återkommer till med jämna mellanrum.

#19 Comment By Olof On 16 september 2010 @ 10:44

Mums! Jag missade att ta bort chilikärnorna så det blev kanske lite hett. Men väl spätt var det mycket gott

#20 Pingback By En grön men färggrann vecka at pickipicki On 11 oktober 2010 @ 08:46

[...] Mån Rotfruktspaj Tis Pyttipanna med halloumi Ons Siciliansk pasta Tor Pumpasoppa och äppelplättar Fre Risotto på kronärtskockshjärtan Lör Hembakt pizza Sön [...]

#21 Pingback By Veckomatsedelns återkomst? | pickipicki On 12 december 2010 @ 11:57

[...] v 50 Mån Spagetti och köttfärssås Tis Pasta på sicilianskt vis Ons Tonfiskbiffar med smaka av chili och citron, ris Tor Grönsakssoppa med brysselkål, [...]

#22 Pingback By Vegetariska vardagsfavoriter, tack! | pickipicki On 10 mars 2011 @ 08:31

[...] vegetariska vardagsfavoriter Svensk falafel på gula ärtor Pasta på sicilianskt vis Tweet Publicerad i efterlysning, pickipicki, vegetariskt | Kommentarer (19) Skriv ut [...]

#23 Pingback By Dag 57 av 108 « Hemma på Hasselbacken On 14 maj 2012 @ 10:53

[...] Dagens mat: Frukost: Smoothie (Lättfil, kiwi, apelsin, mango, vindruvor, banan och hallon) Lunch: Sallad på bulgur och grönsaker, fetaost eller ädelost och matlagningsyoghurt. Middag: Pasta på sicilianskt vis [...]

#24 Comment By Isflingan On 20 september 2013 @ 21:13

Underbart god pasta :) ingr till laxen e oxå inhandlat så snart kan jag utvärdera min favorit av d båda…

#25 Comment By Isflingan On 23 september 2013 @ 21:28

Nu är även sommarlaxen lagad :) god den med men jag håller pastan som favorit. Mer sting i smaken på den :)

#26 Comment By tina On 24 september 2013 @ 20:54

Isflingan: Åh, pastan var det alldeles för länge sedan vi åt. Tack för påminnelsen!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/05/somrig-lax-eller-pasta-pa-sicilianskt-vis/

URLs in this post:

[1] : http://www.maxiander.se

[2] : http://www.bulldozer.nu/avtryck/oldbok/lillakok.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki