- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Vi kokar syrénsaft – en favorit i repris

Posted By tina On 17 juni 2010 @ 08:55 In saft,safttips-till-Erik,syrén | 16 Comments

För två år sedan kokade vi syrénsaft för första gången. En saft som är alldeles särskilt rolig att bjuda på, om man i samma andetag frågar saftdrickarna vad dom tror att det är i. Vill minnas att ingen lyckats gissa rätt hittills. Tills det avslöjas vad det är för saft, förstås. Då faller alla bitarna på plats, och  smaken som tidigare var bekant men inte gick att sätta fingret på, är genast självklar. Utöver det är syrénsaften fantastiskt vacker i sin färg. Beroende på val av blomma är den någonstans mellan ljust lila till mörkt röd. Bara en sådan sak!

Syrensaft
40 blomklasar
800 g socker
35 g vinsyra
½ citron
1 liter vatten

Lägg syrénklasar (som tvättats i kallt vatten), socker och vinsyra i en stor kastrull (eller hink). Häll över kokande vatten. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på glasflask, alternativt små plastburkar/plastflaskor, så att saften går att frysa och kan plockas fram i vinter (en ännu större utmaning i gissningsleken).

Vill man ge en ledtråd i gissa-saften-leken, så är ett tips att göra isbitar med syrénblommor i. Vackra isbitar kan man givetvis göra med andra inte-giftiga blommor eller bär.


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Vi kokar syrénsaft – en favorit i repris"

#1 Comment By Bambi On 17 juni 2010 @ 09:50

Oh det lät gott. Jag tror nog jag måste ta och prova någon dag. :)

#2 Comment By tina On 17 juni 2010 @ 09:57

Bambi: Syrénerna börjar blomma ut här hos oss. Men om du vill så kom och drick ett glas syrénsaft på vår balkong när du har tid!

#3 Comment By Eva-Len On 17 juni 2010 @ 19:43

Det låter som ett mycket bättre recept än det jag använde. Där var det 40 blomklasar och 2 kg socker, 3 citroner och citronsyra. Finns inte mycket smak av syren kvar. Men vacker är den. Får prova ditt recept nästa år.

#4 Comment By charlotta On 17 juni 2010 @ 22:26

det låter ju himla gott, det där med syrensaft! kan du inte skicka ner lite till mig här i götet? snällis? :)

#5 Comment By tina On 17 juni 2010 @ 22:43

Eva-Len: Det tycker jag, inget tvivel om att denna smakar syrén iaf. :-)

Charlotta: Kanske det, eller så får du ta en tur norrut, så lovar jag att bjuda på saft och kaka!

#6 Comment By charlotta On 17 juni 2010 @ 23:35

picki: ha! jag har en allra bästa vän i uppsala som jag har lovat att hälsa på i sommar. då tittar jag in på saft och kaka, kan jag lova!

#7 Comment By tina On 18 juni 2010 @ 08:38

Charlotta: It’s a deal!

#8 Comment By Sanna On 18 juni 2010 @ 20:38

hade helt glömt bort blommor i isen! Minns alla mammas islådor i stora frysen i källaren. Där samsades gurkört med rosenblad och syrén och säkert lite annat med! Hon använde dessutom någon gul blomma (måste varit krasse) i salladerna på sommaren :)

vilka minnen!

TACK för påminnelsen :) (saften är kanske ngt jag ska testa oxå…. undrar om barnen skulle gilla den?)

#9 Comment By tina On 18 juni 2010 @ 21:44

Åh vilka härliga minnen Sanna! Saften smakar kanske lite mer vuxet än många andra saftvarianter, men vad vet jag? :-)

#10 Comment By Helena On 19 juni 2010 @ 12:41

Åh vad skojsigt. Spara lite tills vi kommer hem vet ja, vi vill smaka.

#11 Comment By tina On 19 juni 2010 @ 14:58

Helena: Absolut, det finns saft i frysen till er med.

#12 Comment By Loulas Kök On 21 juni 2010 @ 19:40

Är den verkligen god? får för mig att det skulle smaka lätt parfymig?
Men låter verkligen som en kul ide. Mina har blommat ut så det får bli nästa år.

#13 Comment By tina On 21 juni 2010 @ 21:48

Loulas kök: Jag bjöd pappan idag, han gillade inte. Jag tycker att den smakar gott, men visst smakar den speciellt.

#14 Pingback By Den omöjliga marinaden | pickipicki On 21 januari 2012 @ 10:42

[...] iskall med is och lime i sommar, det är otippat svårt att gissa glögg mitt i varmaste juli. 2) Likaså brukar få kunna sätta fingret på att det är just syrén i saftglaset. 3) Och vad ätr det egentligen i den där memman? 4) En laxsallad som räcker till många och är [...]

#15 Comment By Gittan On 6 juni 2013 @ 16:31

Halloj! Funkar det med all syren? En del säger att man bara ska använda bondsyrener, andra att det funkar med all sorts syrenblommor. Vad är rätt? Mvh Gittan

#16 Comment By tina On 7 juni 2013 @ 09:52

Gittan: Jag har testat olika sorters syrén och tycker att nog blir olika färg och smak från buske till buske. Men allt blir drickbart. Jag tror man får testa sig fram och hitta sin egen favorit.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/06/vi-kokar-syrensaft-en-favorit-i-repris/

Copyright © 2008-2009 pickipicki