- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Mat som växer som ogräs

Posted By tina On 29 juli 2010 @ 10:11 In Finland,mormor,pickipicki,soppa,squash,Ylöjärvi,Ystad,zucchini | 16 Comments

Här på sommarkollot växer det så att det knakar i trädgårdslanden. Pappan hävdar bestämt att squashen/zucchinin växer 1 dm per dygn, men det är möjligt att han överdriver något. Oavsett vilket växer dem snabbare än vad vi hinner med att äta, trots att det serveras zucchini i alla möjliga och omöjliga former till varje måltid. Vi äter så mycket zucchini att Carl tror att han aldrig mer kommer kunna äta zucchini när vi kommer hem igen. Jag tror han har fel. För hur kan man låta bli att älska mat som växer som ogräs? Det är omöjligt. Om någon sitter inne med ett bra recept, dela gärna med er i en kommentar. Den här soppan har för övrigt mamman tilllagat efter mormors recept, och den gick hem hos oss alla.

Mormors zucchinisoppa
400 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
1,5 zucchini/squash (2-3 köpezuchini)
2 tomater
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
färska örter (ex timjan och oregano)
(0,5 blad libbsticka)
1 tsk ättika
salt, peppar

Tärna fläsket i små tärningar, hacka löken och dela zucchinin i munsbitar. Skålla tomater och dela i mindre bitar. Fräs fläsket i en kastrull. Tillsätt lök och zucchinin och stek en kort stund utan den får färg. Tillsätt 2 dl vatten, eventuellt mer om det behövs. Låt småkoka några minuter, tillsätt ättika och färska örter. Smaka av med salt och peppar. Receptet är för 4 personer.


Ylöjärvi, 28 juli 2010


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Mat som växer som ogräs"

#1 Comment By sara On 29 juli 2010 @ 16:53

åh, zuccini! något av det godaste jag vet (i hela världen, faktiskt) är att ugnsbaka zuccinibåtar med salt och olja. sådär 200 grader till de skrumpnat en aning. jättejättegott, och passar till typ allt!

#2 Comment By charlotta On 29 juli 2010 @ 18:25

det där ser helt fantastiskt ut, picki! jag är dålig på att äta zucchini, även om jag tycker det är himla gott.

#3 Comment By Linda On 29 juli 2010 @ 19:40

äter aldrig zucchini, borde kanske göra det ibland iallafall :-)

#4 Comment By Martina On 29 juli 2010 @ 20:49

Inlagd squash är inte fel, gjorde det häromdagen: [1]

#5 Comment By anna On 29 juli 2010 @ 21:25

Glöm inte att ta hem en eller två till mig!

#6 Comment By Stefan On 30 juli 2010 @ 09:12

För några år sedan fick jag en ”plockrätt” med zucchini: Gubbarna på ett café i Grekland hade en tallrik framför sig där de hade skivad zucchini (inte lagd omlott!) som saltats så att vätska först drar ur någon minut. Sedan några droppar olivolja ovanpå skivorna. Det hela dekorerat med lite svarta oliver, för smak och färg. Jättegott att plockäta medans man lagar huvudmåltiden.

#7 Comment By tina On 30 juli 2010 @ 10:38

Sara: Ska provas, tack!

Charlotta: Då får du börja nu, tycker jag.

Linda: Deklart du borde! :-)

Martina: Bra tips, tack!

Anna: Vi får väl se!

Stefan: Det låter gott, får nog bli förrätt någon kväll. Tack för inspiration!

#8 Comment By PhotosbyKarolina On 30 juli 2010 @ 10:48

Mmmm, zucchini, använder det mycket! Gör en god tomatsås med pasta och stekt zucchini till, eller varför inte låta det bli en matig gryta med tomatsås, zucchini, lök, god korv, lite paprika. Eller släng i den i ugnen med potatis och morötter, hur gott som helst till en bit fisk eller kött.

#9 Comment By C On 30 juli 2010 @ 16:17

Zucciniplättar, med keso i smeten. Annars stek i oja och vitlök bara. Zuccini gratäng med blomkål och tomatsås, toppat med mozzarella. Eller zuccini stavar väna i mjöl och ägg som paneras med sesamfrön och får stekas mjuka..

#10 Comment By Mian On 30 juli 2010 @ 17:36

Vi brukar göra sån här: [2]

#11 Comment By tina On 30 juli 2010 @ 17:59

Karolina: Åh vad gott det låter! Tänk att man kan bli sugen på zucchini trots att vi maxdoserar varje dag. :-D

C: Zucchiniplättar! Det får mig att tänka på dom här goda zucchiniplättarna med fetaost: [3] Zucchinigratäng låter också gott!

Mian: Spännande! :-)

#12 Comment By AnKa On 3 augusti 2010 @ 22:16

Tack för zucchinirecept! Jag köpte massor med fin zucchini häromdagen då den var superbillig och har funderat på vad jag skall göra med den. Den här soppan skall jag prova.
Annars vill jag tipsa om en god rätt med räkor och zucchini [4]

#13 Comment By tina On 4 augusti 2010 @ 21:37

AnKa: Tack! :-)

#14 Pingback By Beviset är ett stycke lista! | pickipicki On 9 augusti 2012 @ 09:08

[...] Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök) Skivad grillad zucchini Zucchiniplättar med [...]

#15 Comment By Isflingan On 2 september 2014 @ 21:11

Trots att d bara är tisdag blev d soppa o pannkaka till middag. Väldigt god zucchinisoppa o sen fiberpannkakor m hemmagjord rabarbersylt. Skörde-mat helt enkelt :)

#16 Comment By tina On 7 september 2014 @ 18:55

Isflingan: Åh, mormors soppa! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/07/maten-som-vaxer-som-ogras/

URLs in this post:

[1] : http://matochodla.blogspot.com/2010/07/inlagd-squash.html

[2] : http://miansblogg.blogspot.com/2007/08/falsk-ostkaka.html

[3] : http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/

[4] : http://vardagsmathosanka.blogspot.com/2009_01_03_archive.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki