- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Rosa kakor i det röda köket!

Posted By tina On 27 juli 2010 @ 18:10 In bakat,kakor,rosa | 16 Comments

Som så många gånger tidigare i sommar for vi på loppis, eftersom jag kan aldrig kan få nog. Vi brukar skoja om att det skulle behövas dubbelt så många köksskåp hemma hos oss för att få rum med alla porslinsfynd, och dessvärre är det nog sant. Senast blev det inget porslin, istället blev det något som jag inte är så säker på vad det egentligen är. Jag tror att den kan användas för att stansa ut runda pepparkakor, men jag kan ha helt fel. Det finns en bild längre ner i inlägget, någon som vet? Eftersom pepparkakor inte lockade mitt i högsommarvärmen fick det bli brysselkex istället. Sådana kakor har jag aldrig bakat förut, men dem är charmigt söta på klassiskt barnkalasvis. Det var bara det att jag tänkte helt fel. Brysselkex stansas inte ut, kakdegen rullas i rosa socker och delas sedan i kakor. Det insåg jag först halvvägs in i kakbaket. Föreställ er besvikelsen i det. Tur att kakorna var goda i alla fall.

Brysselkex
200 g smör
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl pärlsocker el strösocker
röd karamellfärg

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vaniljsocker och strösocker till en slät kakdeg. Dela degen i ett par mindre bitar och rulla till lika stora rullar. Häll ut pärlsocker på en stor skärbräda och droppa i ett par droppar karamellfärg. Rulla rullarna i pärlsocker och dela i centimetertjocka kakor. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.


Här är vad-det-nu-är
Det rosa kakbaket


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Rosa kakor i det röda köket!"

#1 Comment By Erika – Bakglädje On 27 juli 2010 @ 18:34

Jag har ingen aning om vad det är för något du köpt. Ska bli kul att se om någon vet.
Brysselkex är så gott. Och dessutomväldigt vackra.

#2 Comment By Therese Ö On 27 juli 2010 @ 19:18

Gulliga kakor och superfin skål. Kul att du hittade till Ebbas, jag är lika fascinerad vid varje besök.

#3 Comment By Linda On 27 juli 2010 @ 21:27

Vad gott det ser ut med brysselkex, har ingen aning om vad du köpt, hoppas du får svar på det, vore kul att veta vad den är till för

#4 Comment By Fridas kök On 27 juli 2010 @ 21:54

Är det inte en sån där ”Kak-Petter”? Duktiga Mia Öhrn skrev om den för inte allt för längesen… –> [1]
Kika in där för tips, vettja´! :-)

#5 Comment By Katrin On 27 juli 2010 @ 22:06

Vad bra! Jag ska baka lite småkakor till ett kalas och kunde inte riktigt bestämma mig för vad jag ska baka – det finns ju sanslöst mycket som lockar. Brysselkex blir det i alla fall! Jag har sett en annat recept där det ska vara fem deciliter mjöl till samma mängd smör, får väl se var jag hamnar… Använder du rumsvarmt smör?

#6 Comment By Helena On 28 juli 2010 @ 18:04

Vilka fina kakor du har bakat, om jag ändå kunde smaka.

Kram

#7 Comment By Josefina On 28 juli 2010 @ 20:08

brysselkex är så snygga tycker jag. :P

#8 Comment By Camilla On 29 juli 2010 @ 09:19

Jag håller med Josefina här ovanför. Brysselkex är superfina. :) Och perfekt matchning med din Iittalaskål med mumintrollen (jag har en likadan som används flitigt som godisskål). :)
Ha en fin torsdag!

#9 Comment By Mikkan On 29 juli 2010 @ 10:39

Riktigt söta kakor blev det ju ändå, även om jag ju förstår känslan av pyspunka. När man ställt in sig på en kökspryl så är det inte lätt att ställa om.

#10 Comment By tina On 29 juli 2010 @ 11:18

Erika: Ja visst är dom!

Therese: Tack för tipset, att man blir fascinerad är verkligen en träffsäker beskrivning. :-)

Linda: Oavsett vad det är så kommer det bli runda pepparkakor hos oss i år, det känner jag på mig. ;-)

Frida: Kak-Petter! Haha, det känns bra att mitt loppisfynd har ett så fint namn. Tack, klart att det måste vara en kak-Petter! :-D Tyvärr har jag inte utbytbara stansare som Mia har.

Katrin: Jag var så ivrig i kakbaket att det kylskåpskalla smöret åkte raka vägen i matberedaren. Men det blev bra ändå, trots det och trots lite mjöl! :-) (Jag är ingen van kakbakare…)

Helena: Såg att du varit sjuk på självaste födelsedan. Men vet du vad, om man är sjuk på sin födelsedag så har man en dags födelsedag innestående, till valfri anann dag. Jag lovar. Kram

Josefina: Ja! :-D

Camilla: Den rosa tillhör favoriten bland muminmuggarna (och skålarna).

Mikkan: Ja! Här är en som förstår vad jag talar om!

#11 Pingback By Ett rosa fototriss | pickipicki On 2 oktober 2011 @ 09:53

[...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se kommentarer) Tweet Publicerad i rosa | [...]

#12 Comment By birgitta On 23 mars 2012 @ 00:18

faster till mumsfillibaba o prylen ska man rulla på en utkavlad deg o då blir det runda kakor

#13 Comment By birgitta On 23 mars 2012 @ 00:18

faster till mumsfillibaba o prylen ska man rulla på en utkavlad deg o då blir det runda kakor lycka till

#14 Comment By tina On 25 mars 2012 @ 13:15

Birgitta: Välkommen hit! Jag har faktiskt testat att baka runda kakor, loppisfyndet passar finfint för det ändamålet! :-D

#15 Comment By karins blogg – om livet i linoleumheaven On 28 maj 2012 @ 16:03

Jag har flera olika såna där rullar som man bara rullar över degen för att ta fram olika former. Vet dock inte helt hur jag ska avnända dem på bästa sätt. Men när jag googlade hittade jag hit :)

#16 Comment By tina On 28 maj 2012 @ 21:40

Karin: Pepparkakor! ;-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/07/rosa-kakor-i-det-roda-koket/

URLs in this post:

[1] : http://miaohrn.wordpress.com/2010/07/20/en-fiffig-manick/

Copyright © 2008-2009 pickipicki