- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Att bli charmad av en cerise potatis

Posted By tina On 28 augusti 2010 @ 08:19 In pappan,pickipicki testar,potatis,rosa | 11 Comments

När pappan kommer hem från en demonstrationsodling av potatis i Abbarp (Habo), och har med sig flera sorter för provsmak, är det svårt att inte bli på gott humör. För att inte tala om vilken humörhöjare det är att snegla ner i en av kassarna och upptäcka knallrosa potatisar! Jag har aldrig sett något liknande i potatisväg. En cerise potatis med namnet Cerisa, det är ju mitt-i-prick! Cerisa är för den som är potatisintresserad en tidig färskpotatis. Potatisen är rödskalig med gult kött och har lång knölform. En fast kokande delikatesspotatis. Men, oavsett om man tillhör de potatisintresserade eller inte, så går denna charmiga och rosa knöl ej att motså. Och riktigt god var den ju också.

Ugnsbakad rosa potatis
Dela större potatisar på längden, låt de mindre vara hela. Lägg på en plåt, ringla över oliv-eller rapsolja och strö över generöst med flingsalt. Ugnsbaka i 225 grader tills potatisarna är mjuka, ungefär 30 minuter.

Senapspanerad fläskytterfilé

Den ugnsbakade potatisen serverade vi tillsammans med senapspanerad fläskytterfilé (ugnsbakad i 200 grader till en innertemperatur på 70 grader), samt smörstekta kantareller och bondbönor.


Ugnsbakad potatis, senapspanerad fläskytterfilé och smörstekta
bonbönor och kantareller


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "Att bli charmad av en cerise potatis"

#1 Comment By Plommonet On 28 augusti 2010 @ 09:01

Mormor och morfar hade också satt lite nya sorter i sitt land och jag fick med mig några hem. De har sorligt nog blivit lite bortglömda, men nu blev jag vrålsugen på ugnsrostad potatis, så det får det minsann bli idag! Nu har jag kanske ingen rosa potatis… men mina är sådär små och pyttesmå så man knappt vill äta upp dem för att de är så söta! :)

#2 Comment By Anna B On 28 augusti 2010 @ 09:15

Å vilka finisar! Jag sörjer alltid lite i smyg över att den perfekta röda färgen inte kan få vara oförändrad efter kokning/stekning.

#3 Comment By Martina On 28 augusti 2010 @ 09:51

Vilka härliga potatisar, den färgen kan man ju inte motstå.

#4 Comment By Erika/Erka Perka On 28 augusti 2010 @ 10:24

Wow! Vilken färg! Jag använde en gång röda potatisar (minns inte vilken sort) i en potatissallad. vad jag vill minnas är att de behöll färgen bra och det blev väldigt fint i salladen.

#5 Comment By Matpolisen On 28 augusti 2010 @ 12:32

Fina potatisar. Jag är en riktig potatisälskare. (OK, jag är förtjust i nästan all mat ska väl erkännas). Själv publicerade jag nyligen ett recept på Khus Khus Aloo som ju är potatisbaserad, men den kräver kanske en något mjöligare potatis, fast man kan ju alltid experimentera lite. Några Cerisa kanske inte vore helt fel…

#6 Comment By Erika – Bakglädje On 28 augusti 2010 @ 14:31

Vilka läckra potatisar. :-)

#7 Comment By Linda – Cupcakesfluffan On 28 augusti 2010 @ 16:24

Vilka härliga potatisar, kul att få prova något nytt

#8 Comment By Camilla On 28 augusti 2010 @ 20:42

Men mums! Vilka fina potatisar! Härlig rubrik på inlägget också. :)

#9 Comment By Josefina On 28 augusti 2010 @ 21:47

SENAPSPANERAD. mmmmmmm.

#10 Comment By tina On 29 augusti 2010 @ 09:39

Plommonet: Små potatisar är dom bästa, helt klart! :-)

Anna B: Ja, eller att dom inte var knallrosa inuti! :-D Fast jag tycker dom var fina efter ugn också!

Martina: Nix!

Erika: Smart, kan tänka mig att det passar fint med lite färg i potatissalladen.

Matpolisen: Jag spanade in ditt recept, vad gott det låter!

Erika: Ja!

Camilla: :-)

Josefina: Hihi!

#11 Pingback By Rosa mat (och smulor) efterlyses! at pickipicki On 22 oktober 2010 @ 23:22

[...] en rosa veckomatsedel här på pickipicki. Det blir grejer det! Jag tänker lax, jag tänker på den rosa potatisen, men sen då? Hjälp mig klura ut riktigt bra rosa maträtter, och häng med på en rosa [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/08/att-bli-charmad-av-en-cerise-potatis/

Copyright © 2008-2009 pickipicki