- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Att mötas av ett dukat bord

Posted By tina On 8 augusti 2010 @ 22:26 In bjuden på mat,indiskt,Jamie Oliver,pickipicki | 20 Comments

Nu är ju inte jag någon hemmafru, men om jag hade varit en, så hade jag varit jordens sämsta hemmafru. Utan tvivel. Jag ogillar att diska, att städa är inte min starka sida, för att inte tala om tvättstugan som jag väldigt sällan besöker. Jag gillar endast en hushållssyssla, och det är matlagning. För att kompensera det jag inte gör i det här hushållet så lagar jag desto mer mat. Middagsmaten är mitt bord och ingen annans. Nu vill jag inte säga att det är någon uppoffring att laga mat sju dagar i veckan. Tvärtom, att laga mat är ju det roligaste jag vet. Jag har med andra ord gjort en oförskämt förmånlig deal. Till följd av att det alltid är jag som bjuder på ett dukat bord, så är det också en väldigt speciell känsla att kliva in genom dörren och mötas av indisk mat som puttrar på spisen. Och som doftar ljuvligt. Ett dukat bord och levande ljus. Så fint att det kanske till och med är värt att städa lite, för att få uppleva det här oftare. Det tål verkligen att tänkas på.

Jamies Chicken Tikka Masala
4 st kycklingfiléer
3 st rödlökar
en rejäl bit färsk ingefära
5 st vitlöksklyftor
2 st röd chili
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 tsk tikka masala currypasta
2 msk yoghurt
1 citron
en burk krossade tomater
en burk kokosmjölk
salt och peppar

Mixa skalad ingefära tillsammans med vitlöken och en chili (utan kärnor). 2 msk av denna röra läggs åt sidan och sparas till marinaden. Resten mixas tillsammans med 2 st rödlök. Blanda marinaden av 2 msk chili-och-vitlöksmix, samtliga torra kryddor, yoghurt, saft och rivet skal från citronen samt hälften av currypastan. Dela kycklingen i mindre bitar och låt den ligga i marinaden så länge som du har tålamod. Stek därefter kycklingen i en stekpanna. Fräs på medelvärme en skivad rödlök i en kastrull tillsammans med resten av currypastan samt chili-vitlöks-och-rödlöksmixen. När löken är mjuk, tillsätt krossade tomater och kokosmjölk. Låt puttra en stund och häll därefter såsen över den stekta kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och pynta maten med en finhackad chilifrukt och en klick yoghurt. Receptet är beräknat för 4 personer.


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Att mötas av ett dukat bord"

#1 Comment By Anna On 9 augusti 2010 @ 08:58

När jag är lat och inte orkar laga mat och känner för indiskt cyklar jag bort till Kokken & Karry som har indisk take-away men borde kanske försöka själv :-) Och detta recept verkar kanongott!

#2 Comment By Helena Ljunggren On 9 augusti 2010 @ 09:19

Chicken tikken masala är nåt av det godaste jag vet ändå gör jag det bara typ en gång vartannat år. Hmm, skärpning :)

#3 Comment By Plommonet On 9 augusti 2010 @ 10:03

Kommer det receptet från ”Jamie’s matrevolution”? Om den gör det, så försök planera in hans rogan josh också, den var helt fantastiskt god! (jag tror det var balsamvinägern som kickade igång den ordentligt. :))

#4 Comment By Hanna On 9 augusti 2010 @ 11:36

Sen jag flyttade hit dar curryn ju ar nationalratten sa har det blivit ganska mycket indiskt ute, men jag har inte fastnat for nagot recept att provlaga sjalv, men detta verkar ju hur bra som helst! Jamie kan man lita pa! :)

#5 Comment By Viktkamp On 9 augusti 2010 @ 11:46

kanske skulle testa detta receptet, har gjort tikka masala en gång och det blev inte gott.. men både jag och sambon älskar det

#6 Comment By Therese Ö On 9 augusti 2010 @ 12:19

Jamie är den bästa, som Plommonet nämnde så är hela den kokboken kanoooooon!!

#7 Comment By tina On 9 augusti 2010 @ 12:26

Anna: Indisk hämtmat runt hörnet låter inte så dumt det heller. Men det är lätt att laga själv, och doftar ljuvligt.

Helena: Ja verkligen, varje år åtminstone! :-)

Plommonet: Jag vet inte, men det är mycket möjligt. Jag tror C ramlade över Jamies recept på internet. Tack för tips!

Hanna: Ja, Jamie är så bra! Och lyllos dig som har indiskt i varje gathörn!

Viktkamp: Värt att göra ett nytt försök tycker jag. Både C och jag gillade det här receptet.

Therese: Vi har en annan Jamie-kokbok, men inte denna. Man kanske skulle födelsedagsönska sig? Nu blir jag sugen.

#8 Comment By Marika On 9 augusti 2010 @ 16:48

Detta recept har jag också provat, det blev vääldigt gott. Gjorde eget naanbröd till, vilket jag kan rekommendera. Det blir nog chicken tikki masala till middag snart, särskilt efter ditt inlägg!

#9 Comment By Linda On 9 augusti 2010 @ 21:01

Åh vad gott det låter, detta recept skall jag spara och testa så fort jag slutar amma, låter lite stark för lillkillens mage

#10 Comment By Emmy On 9 augusti 2010 @ 22:01

Precis som jag, har gjort samma deal här hemma. Men maken tycker att det är en bra deal, så jag är bara glad. Och mötas av en doft av indiskt skulle nästan tom få mig att ta en sväng med dammsugaren ;-)

#11 Comment By tina On 10 augusti 2010 @ 09:19

Marika: Vi bakar också naanbröd ibland, fast en fuskvariant: [1] :-)

Linda: :-) Det tycker jag. Fast maten är inte stark-stark (tack och lov för mig, som inte är jätteförtjst i just stark mat)

Emmy: :-D

#12 Comment By Katten On 10 augusti 2010 @ 11:53

tack!! den var mysig och det var kul att göra tårtan (tur det eftersom jag höll på med den så länge).

kakbottnen är inte riiiiktigt som ”vanliga” prinsesstårtekakbottnar men annars gick det alldeles utmärkt både att koka sylt och vaniljkräm i kaffekokaren!

#13 Comment By Linda On 10 augusti 2010 @ 13:29

Om du vill testa på att göra Macarons rekommenderar jag detta recept

[2]

Har testa några olika macaronsrecept och brukar lyckas bäst när jag använder sockerlag, lite fler moment men det är värt besväret, så gott när det är klart :-)

#14 Comment By Camilla On 10 augusti 2010 @ 20:53

Men mums! Det skall absolut testas i veckan hos oss. :)

#15 Comment By Loulas Kök On 10 augusti 2010 @ 22:07

Brukar tycka att denna typ av maträtt är för stark och ensidig i smaken, men jag har bara ätit färdigvarianter. Vad tyckte du om det här receptet?

#16 Comment By charlotta On 10 augusti 2010 @ 22:09

oj vad kul, just det här blev vi bjudna på i fredags hemma hos våra vänner! det är ju himla gott, måste jag säga. mm.

#17 Comment By tina On 10 augusti 2010 @ 22:13

Katten: Och så fin den blev! :-D

Linda: Tusen tack. Någon gång ska jag ta mig samman och prova, vem vet, kanske innan veckan är slut. :-)

Camilla: Kul! Hoppas att den går hem hos er med!

Loulas kök: Jag gillade den här maten. För stark var den inte, i alla fall inte för mig (och jag är inte den som är svag för stark mat, tvärtom). Däremot smakar den mycket, satt en bra stund och gissade vad det var i maten. Så med andra ord håller jag inte heller med om ensidig i smaken. Men å andra sidan är smak väldigt individuellt. Tyvärr och tack-och-lov, beroende på hur man ser på saken. :-D

#18 Comment By tina On 10 augusti 2010 @ 22:15

Charlotta: Där ser man! Tycker du att den är (för) stark?

#19 Comment By Yasemin On 11 augusti 2010 @ 22:39

Varför älskar jag indisk mat. Och varför lagar jag det aldrig hemma. Tror att alla ingredienser skrämmer mig. Men den här såg ut som om jag skulle klara. :) Vad härligt att få bli bjuden på den. Du kanske får lämna över matlagningen oftare Tina, och ta över städningen emellanåt. :)

#20 Comment By tina On 11 augusti 2010 @ 22:44

Yasemin: Jag tror det jag med :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/08/att-motas-av-ett-dukat-bord/

URLs in this post:

[1] : http://www.pickipicki.se/2009/03/hej-och-valkommen-hem-till-mig-indien/

[2] : http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/macarons-grundrecept.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki