- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jo, jag gillar faktiskt fortfarande zucchini

Posted By tina On 26 augusti 2010 @ 08:49 In kusin med pannkaka?,mamman,plättar,squash,zucchini | 22 Comments

Om vi har ätit upp all squash som vi tog med oss hem från sommarkollot? Nej, verkligen-inte-alls. I det röda köket har vi dock kommit till en punkt där vi känner oss rätt mätta på zucchini, här hemma ses den sista zucchinin numera som en del av köksinredningen. Dem matchar faktiskt vår sommarsnickrade Ernst-bänk riktigt fint! Mamman däremot, hon kämpar tappert än (skulle gissa att hon har några fler än oss kvar), och hon surfar frenetiskt i jakt på nya recept. Förra veckan bjöd hon på zucchiniplättar, serverade tillsammans med kallrökt lax, gräddfil och finhackad rödlök. Inspirerad av Tasteline om jag inte missminner mig. Riktigt god mat. Carl kastade sig över matlådan, och själv var jag inte sen att tacka nej till lunch dan därpå. Nästan så att jag känner mig manad att ge mig an vår sista zucchini här hemma. Men bara nästan.

Zucchiniplättar
med kallrökt lax

1 zucchini
2,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl riven ost
1 ägg
0,2 röd chili
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Pynt:
kallrökt lax
gräddfil
finhackad rödlök
livet skal från apelsin
(eller citron)

Blanda mjöl, mjölk och ägg tillsammans med riven zucchini, riven ost, finhackad chili och finhackad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Stek plättar i lite smör, ett par minuter på varje sida. Pynta plättarna med exempelvis kallrökt lax, finhackad rödlök, gräddfil. Toppa med rivet skal från apelsin. Receptet är för 4 personer (Tasteline).


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Jo, jag gillar faktiskt fortfarande zucchini"

#1 Comment By Martina On 26 augusti 2010 @ 09:28

Ja, jag kämpar också för att få med squashen i matlagningen, den funkar att skära ner i dom flesta rätterna som tur är ;-)

#2 Comment By Designing good life – Sarah On 26 augusti 2010 @ 10:17

Dom har jag också provat några gånger. Riktigt gott!

#3 Comment By Maria On 26 augusti 2010 @ 10:52

Själva ”kämpar” vi med gula och lila bönor :)

Förra sommaren gjorde jag zucchini-puckar ganska ofta. Riv zucchini, låt den vätska ut mha lite salt, krydda med dina favoritkryddor, och blanda ihop med lite ströbröd och kanske en äggula. Stek i ganska mycket olja, eller fritera om du är ännu mer ambitiös! Blir jättegott som snacks till öl och vin :)

#4 Comment By Maria On 26 augusti 2010 @ 10:54

PS: [1]

#5 Comment By Emma On 26 augusti 2010 @ 10:55

Tänkte precis tipsa dig om hur du kan använda din sista squash; nämligen i en squashkaka jag gjorde förra veckan. Men du hade ju redan kollat in den:) Om du gillar ostkaka kommer du digga denna!

#6 Comment By charlotta On 26 augusti 2010 @ 14:36

hittade ett recept för ett litet tag sedan och kom att tänka på dig!

[2]

#7 Comment By charlotta On 26 augusti 2010 @ 14:38

ha, såg precis att receptet jag länkade till kommer från samma emma som skrivit kommentaren ovanför mig! hejhej!

#8 Comment By åse On 26 augusti 2010 @ 16:23

MEN så gott!! Måste prova!!

#9 Comment By Um Pouco Mais On 26 augusti 2010 @ 17:23

Zucchini är faktisk sjukt gott!! Plättar har jag inte testat att göra med dem innan. Bra tips, ska nog testa i helgen!

#10 Comment By carl On 26 augusti 2010 @ 18:07

Det är ingen Ernstbänk!!

#11 Comment By Mårtenssons kök On 26 augusti 2010 @ 20:22

Så kul att du blev inspirerad hos oss till lite ommöblering! Hoppas det blir bra om du ger dej på det. Vi är i alla fall supernöjda med vårt ”nya” rum!

Zucchini är inget som vi har så där väldigt ofta här hemma, får kanske bli lite ändring på det för dom här plättarna låter ju smarriga.

#12 Comment By Linda On 26 augusti 2010 @ 21:49

Otroligt men sant, Zucchini har jag aldrig ätit, nog dags att testa det :-)

#13 Comment By tina On 26 augusti 2010 @ 22:21

Martina: Du har rätt. Zucchini är förresten väldigt gott på pizza, tillsammans med exempelvis fetaost.

Sarah: :-)

Maria: Ska provas, tack för tips! (blir lite avis på bönorna…)

Emma: :-D Jag tror bestämt att jag skulle gilla din kaka!

Charlotta: Haha, ja det var ett lustigt sammanträffande. Förresten gillar jag att du engegerar dig trots att du är på andra sidan klotet! Har du ätit några oreos än?

Åse: Ja det måste du. Apropå zucchiniplättar som måste provas, så är zucchiniplättar med fetaost ena riktiga höjdare:
[3]

Um Pouco Mais: Kul, välkommen hit förresten!

Carl: En bänk i sann Ernst-anda, det kan du inte säga emot….

Mårtenssons kök: Zucchini är inte så pjåkigt faktiskt, gott i plättar, gott på pizza, gott i soppa, gott att ugnsbaka, bland annat ;-)

Linda: :-O JA!

#14 Comment By Emmy On 27 augusti 2010 @ 03:56

Vet precis hur det är. Pappa brukar kunna skörda hur mycket squash som helst, så vi har också lagat allt möjligt på denna grönsak. Även squash-”ostkakan” som Emma nämner. Blir jättegott. I år hoppade pappa över att odla squash vilket vi först tyckte var bra då mättnaden fortfarande satt i sen tidigare somrar, men har nu fått köpa istället…

#15 Comment By Erika – Bakglädje On 27 augusti 2010 @ 07:09

Det kan bli lite mycket ibland. Min mamma odlade squash några år när jag bodde hemma och vi åt det jämt! Jag menar verkligen ”jämt”.

#16 Comment By Camilla On 27 augusti 2010 @ 07:23

Gott! Man kanske skulle odla lite egna nästa år, men i liten skala. :)
Trevlig helg!

#17 Comment By Helena Ljunggren On 27 augusti 2010 @ 08:04

Som vanligt så är jag helsåld på dina bilder. Jag tycker de är så mjuka och otroligt behagliga att titta på.

#18 Comment By hege On 27 augusti 2010 @ 09:07

Dette så ut som en spennende kombinasjon. har aldri prøvd squash sammen med røkt laks før, så takk for tipset! Hege

#19 Comment By Josefina On 27 augusti 2010 @ 09:14

vilken perfekt maträtt – helt ljuvlig ju. :P

#20 Comment By tina On 27 augusti 2010 @ 09:24

Emmy: Hur mycket squash jag än ätit i sommar, så går det inte att komma ifrån att jag verkligen gillar mat som växer som ogräs. Det är något fint med det. :-)

Erika: :-D

Camilla: Ja gör det vetja! Trevlig helg!

Helena: Vad glad jag blir när du skriver så. Själv har jag tyckt mindre bra om bilderna den senaste tiden. Har inte riktigt vant mig vid att det inte längre är optimalt fotoljus om kvällarna. Vill inte heller erkänna sommaren besegrad genom att plocka fram blixten. Det här fotot har Carl tagit, han kan! :-)

Hege: Det måste du prova!

Josefina: Japp, riktigt gott var det! :-)

#21 Pingback By Beviset är ett stycke lista! | pickipicki On 9 augusti 2012 @ 08:55

[...] med rökt sidfläsk Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök) Skivad grillad zucchini Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille [...]

#22 Pingback By Zucciniplättar | Fotodieten On 20 augusti 2013 @ 15:06

[...] Receptet tipsade om att servera med kallrökt lax, det får vi prova en annan gång. [4] [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/08/jo-jag-gillar-faktiskt-fortfarande-zucchini/

URLs in this post:

[1] : http://1.bp.blogspot.com/_A7-biKQc_l4/SKQEDT69_eI/AAAAAAAABbM/ciOdU6Q-piI/s1600-h/IMG_0002.JPG

[2] : http://torskpalax.blogspot.com/2010/08/fyllda-zucchinisquashblommor.html

[3] : http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/

[4] : http://www.pickipicki.se/2010/08/jo-jag-gillar-faktiskt-fortfarande-zucchini/

Copyright © 2008-2009 pickipicki