- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Vitkål till pasta eller som pasta, välj själv

Posted By tina On 24 augusti 2010 @ 09:09 In istället-för-pasta,pastasås,snabbt,vegetariskt,vitkål | 18 Comments

Hittar ett vitkålshuvud i kylskåpet som det börjar bli dags att ta tillvara på. En sen måndagskväll när middagen glömts bort är det inte riktigt läge att börja rulla kåldolmar, hur goda just kåldolmar än må vara. Istället fick det bli en snabbvariant av middag som är mer spännanade än vad man kanske kan tro. Vitkål i kokosmjölk med smak av chili, ingefära och lime. Vi valde att äta denna vitkålsvariant som pastasås. Men tllhör man dom som har stora-pastaskräcken, så kan man göra precis tvärtom. Dvs servera vitkålen i kokosmjölk som själva pastan och såsen, och till detta exempelvis ugnsstekt eller grillad kyckling. Så kan man med andra ord trolla fram en pasta- alternativt inte-pasta-alls-middag.

Vitkål i kokosmjölk, med smak av ingefära,
chili och lime
(till pasta eller som pasta)
Koka upp en burk kokosmjölk i en kastrull. Smaksätt med en finhackad röd chili (utan kärnor), en ordentlig bit (tumstor) färsk ingefära som finhackats, 1 tsk gurkmeja, 1 msk lantbuljong eller 0,5 grönsaksbuljongtärning. Smaka av med pressad lime (saft från ungefär en halv lime). Strimla en rejäl bit vitkål fint. Vänd ner vitkålen (ev även andra grönsaker, exempelvis fint strimla morot, champinjonhalvor) i kokosmjölken strax innan servering. Låt sjuda tills vitkålen blir mjuk men inte sladdrig. Smaka av med lite salt om det behövs.  Servera till pasta eller som pasta. Maten räckte till 2 middagar+1 matlåda.


18 Comments (Open | Close)

18 Comments To "Vitkål till pasta eller som pasta, välj själv"

#1 Comment By Kristin On 24 augusti 2010 @ 12:36

Gott, hmmm, kanske får springa och köpa en burk kokosmjölk och mer ingefära. Är hemma från jobbet med höstens första (och förhoppningsvis enda) förkylning och behöver värmande, starka smaker, igår blev det ”asiatisk” kycklingsoppa och jag råkar ha tre kycklinglår över som jag kan ha i det här underbara påhittet!

#2 Comment By Elin On 24 augusti 2010 @ 16:17

låter perfekt! bokmärkt!

#3 Comment By Camilla On 24 augusti 2010 @ 19:33

Mums! Annorlunda, men gott!

#4 Comment By KarinW On 24 augusti 2010 @ 20:43

Vad fiffigt det där var då, har inte lagat något asiatiskt på länge, det blev bara för mycket wok och kokosmjölk ett tag. Nu längtar jag lite efter det!

#5 Comment By charlotta On 24 augusti 2010 @ 20:54

jag älskar vitkål (och då menar jag verkligen älskar) och brukar göra olika sallader på det. grymt gott! det här låter inte alls dumt heller, picki! det ska jag prova!

#6 Comment By tina On 24 augusti 2010 @ 21:00

Kristin: Krya på dig vetja. Smart att klara av höstförkylningen redan nu, så har du en fin höst framför dig. Drick lite nyponte!

Elin: :-)

Camilla: Ja, bra beskrivning ;-)

Karin: Wok var länge sen, det vill jag ha!

Charlotta: Då får du för allt i världen inte missa min favorit bland höstsallader (vitkål, kikärtor, curry, äpple): [1]

#7 Comment By Helena On 24 augusti 2010 @ 21:18

Vitkål och kokosmjöl är en finfin kombo. Förr brukade jag laga en rätt liknande din, men med curry i. Den hade jag glömt… Bra med inspiration från dig med andra ord!

#8 Comment By Hedvig On 24 augusti 2010 @ 23:10

Åh båda låter super goda!:D

#9 Comment By Emma On 25 augusti 2010 @ 11:17

Håller med om att vitkål är riktigt gott och riktig supermat är det med alla vitaminer…men till pasta, sådär? Inte min kopp te (får man lova att dissa någons recept sådär?). Det ska bli väldigt kul att se hur dina falska kapris blir – håller med om att det är något magiskt med fläder!

#10 Comment By tina On 25 augusti 2010 @ 15:50

Helena: Curry! Det använder jag ibland när jag lagar vitkål i kokosmjölk, men den här gången glömdes det faktiskt bort. Tack för påminnelsen:-)

Hedvig: Kul! Nästa gång provar jag utan pasta och med kyckling istället.

Emma: Haha, såklart att du inte bhöver gilla maten jag gillar. Ibland kan jag nästan önska att folk protesterade lite oftare. Det blir ju mer livat så! :-D

#11 Comment By Ia On 25 augusti 2010 @ 22:15

Vitkål är verkligen underskattat! Detta recept låter kanongott!

#12 Comment By Johanna On 25 augusti 2010 @ 22:26

Åh, får alltid så schysst inspiration av din blogg! Helt underbart med ett veganskt recept dessutom!

#13 Comment By tina On 26 augusti 2010 @ 08:52

Ia: Jag instämmer i att vitkål är underskattat. Gott, variationsrikt och snudd på gratis!

Johanna: Vad glad jag blir när du skriver så fint:-)

#14 Comment By Emelie On 26 augusti 2010 @ 10:34

Tack så himlans, kan ju bara säga detsamma om din!
(:

#15 Comment By Cecilia On 26 augusti 2010 @ 15:37

sv: haha, även jag själv får bara titta med ena ögat på bakverken jag tar mig an. hade jag inte levt på största delen raw food resten av tiden hade jag nog inte klarat av allt smakprovande ;) balanserad kost? ohja. :)

#16 Comment By tina On 26 augusti 2010 @ 22:24

Emelie: :-)

Cecilia: Haha!

#17 Comment By Isflingan On 13 augusti 2014 @ 20:09

O jag hittade visst oxå en lite vissen vitkålsbit längst inne i kylen…Älskar god o snabblagad mat efter en hård dag på jobbet!

#18 Comment By RichardBisp On 5 juli 2016 @ 02:15

攜心山靈
[2]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/08/vitkal-till-pasta-eller-som-pasta-valj-sjalv/

URLs in this post:

[1] : http://www.pickipicki.se/2009/10/min-allra-godaste-hostmiddag/

[2] : http://sixin-cafe.com/

Copyright © 2008-2009 pickipicki